Moartea suspectă a unui oligarh rus legat ombilical de Gazprom. Iuri Voronov a fost descoperit în piscină, împușcat în cap

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 19:20
6716 citiri
Moartea suspectă a unui oligarh rus legat ombilical de Gazprom. Iuri Voronov a fost descoperit în piscină, împușcat în cap

Iuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, directorul unei companii de logistică care deţinea contracte profitabile cu Gazprom în Arctica, a fost găsit mort pe proprietatea sa, într-o suburbie de lux din Sankt Petersburg

Voronov a fost găsit plutind în piscină luni, 4 iulie, în jurul orei locale 14.00. Avea urme de răni cauzate de o împuşcătură în cap, un pistol Grand Power în apropiere şi mai multe cartuşe folosite pe fundul piscinei.

Cazul este tratat de anchetatorii ruși ca o sinucidere. Voronov a fost fondatorul și CEO-ul companiei de transport și logistică Astra-Shipping, care a lucrat cu Gazprom în Arctica.

Potrivit publicației ruse 47news, un pistol de calibru mare a fost găsit în apropierea piscinei.

Soția lui Voronov le-ar fi spus polițiștilor că soțul ei a băut mult în ultima perioadă, din cauza unui conflict cu contractanții și partenerii de afaceri.

Comisia de anchetă rusă anchetează moartea lui Voronov, pe care o atribuie în prezent unei ”dispute cu parteneri de afaceri”.

Soţia sa le-a spus anchetatorilor că Voronov credea că a fost victima unei escrocherii a unor contractori şi parteneri ”neonorabili”, în urma căreia a pierdut ”mulţi bani”.

Însă o serie de decese în alte vile din apropiere de Sankt Petersburg au trezit speculaţii că aceste crime ar fi organizate pentru a arăta ca sinucideri.

Alexander Tiulakov, în vârstă de 61 de ani, un oficial de rang înalt din domeniul financiar şi al securităţii Gazprom, a fost găsit spânzurat în propria casă, în complexul exclusivist Leninsky, de partenerul său, în februarie.

Anchetatorii au spus că s-a sinucis, dar presa locală a precizat că pe corp au fost găsite semne de bătaie - sugerând că spânzurarea a fost înscenată.

Moartea sa este cel puțin a șasea legată de industria rusă de gaze în ultimele luni.

Leonid Șulman, șeful serviciului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort lângă Leningrad, pe 30 ianuarie 2022. La doar o lună după el, pe 25 februarie, Alexander Tiulakov, director general adjunct la Gazprom, a fost găsit mort în garajul său.

Mihail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina, care nu avea legătură cu Gazprom, dar și-a făcut avere din petrol și gaze, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie. Poliția din Surrey nu a tratat moartea ca fiind suspectă.

Cadavrele fostului vicepreședinte al Gazprombank Vladislav Avaiev, soției și fiicei acestuia au fost găsite la Moscova, pe 18 aprilie.

Igor Volobuev, fost vicepreședinte la Gazprombank, a declarat pentru CNN că nu crede că decesele sunt sinucideri, așa cum sugerase poliția.

„Jobul lui a fost să se ocupe de private banking, asta înseamnă că avea de-a face cu clienți VIP. Era responsabil pentru sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Eu nu cred asta. Cred că știa ceva și că prezenta un fel de risc”, a spus Igor Volobuev.

O zi mai târziu, un manager de top al producătorului de gaze Novatek, care este parțial deținut de Gazprom, Serghei Protosenia a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în Spania.

Protosenia a fost găsit spânzurat într-un apartament din Lloret de Mar, un oraș de pe litoral din Catalonia, iar soția și fiica lui au murit înjughiate. Moartea lor a fost tratată ca un caz de crimă-sinucidere.

Citeste si:
Ministrul rus al Apărării ”a purtat negocieri” cu secretarul general al ONU privind funcționarea ”securizată” a centralei de la Zaporojie
Ministrul rus al Apărării ”a purtat negocieri” cu secretarul general al ONU privind funcționarea ”securizată” a centralei de la Zaporojie
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a discutat luni la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres despre securitatea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul...
Marea Baltică va deveni „marea internă a NATO”. Surpriza pregătită rușilor după aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică
Marea Baltică va deveni „marea internă a NATO”. Surpriza pregătită rușilor după aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică
După aderarea Finlandei la NATO, Helsinki și Tallinn plănuiesc să combine sistemele de apărare de coastă, ceea ce va permite închiderea completă a accesului la Marea Baltică pentru navele...