Patzaichin: Fiecare sa fie o bucatica de brand de tara, iar impreuna sa facem brandul Romania - Interviu

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 10:37
3826 citiri
Patzaichin: Fiecare sa fie o bucatica de brand de tara, iar impreuna sa facem brandul Romania - Interviu
Foto: Arhiva

Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai valorosi sportivi ai Romaniei. Dupa ce si-a incheiat cariera de sportiv, insa, Patzaichin a continuat sa aduca valoare tarii prin proiectul sau "Rowmania", o campanie de promovare a Romaniei ca destinatie de turism eco.

Marele sportiv a vorbit pentru Ziare.com despre proiectul sau de suflet din Delta, despre ce inseamna sa fii patriot, despre grija statului fata de sportivii tineri si nu in ultimul rand, despre cel mai emotionant moment din viata sa.

Ce inseamna patriotismul pentru dvs.?

Sa-ti faci bine treaba la care te pricepi, sa le spui DA celor din jurul tau care au nevoie de tine, sa le fii alaturi cand le e greu, sa faci tu primul pas ca sa rezolvi o problema.

Cum trebuie sa fie un roman patriot?

Fiecare dintre noi sa fim o bucatica de brand de tara, iar impreuna sa facem brandul Romania, care sa fie rotund, pozitiv, dezinvolt si modern. Uite, eu vin cu Rowmania, si mai am loc in barca si pentru altii!

De unde a pornit cel mai cunoscut proiect al dvs., Rowmania?

Rowmania a fost o idee mai veche, pe care am intors-o pe toate partile pana am reusit s-o cristalizez. A plecat, evident, de la pasiunea mea pentru apa si vaslit, pentru miscare in aer liber si petrecerea timpului cu prietenii, si a devenit acum proiectul meu pentru Romania ca destinatie de rowing. E un fel de brand de tara care mizeaza pe potentialul Romaniei de destinatie eco.

In Romania vaslitul nu e un sport prea popular printre cei care vor sa se pastreze in forma, asa ca am vrut sa-l fac cunoscut, ca o modalitate usoara de a face miscare, potrivita pentru oricine. Nu e greu sa vaslesti, iar faptul ca poti sa te bucuri de apa, de aproape, pe indelete, de la nivelul barcii, te reconecteaza la natura intr-un fel neasteptat. Pe multi dintre cei pe care i-am dus cu barca la o tura in Delta, in tihna, i-a luat prin surprindere, mi-au spus ca e un tip de experienta pe care nu-l mai avusesera. Eu stiam...

Cum a aparut ideea de a promova Delta Dunarii?

Eu am fost toata viata un norocos, si am simtit ca trebuie sa dau ceva inapoi locului de unde provin. In plus, sunt o fire activa, nu pot sta locului. Dupa ce m-am retras din cariera de sportiv care a durat 20 de ani, am fost 20 de ani antrenor, iar acum am inceput o noua etapa, de antreprenor si sper ca asta voi face in urmatorii 20 de ani. Faptul ca mi-am indreptat atentia inspre Delta Dunarii este cumva firesc. Eu am plecat de acolo, viata si cariera mea au fost influentate de faptul ca m-am nascut la Mila 23.

Se vorbeste mult despte Delta, despre potentialul pe care il are pentru turism. Dar nu se vorbeste si nu se face indeajuns pentru oamenii de acolo. Problema este ca in Delta, fiind o rezervatie naturala, exista multe restrictii si acest lucru impiedica intr-un fel comunitatea sa se dezvolte in acelasi ritm ca populatia din restul Romaniei. Un loc binecuvantat cu bogatii naturale este totusi locuit de o populatie saraca.

In Delta sunt doua lucruri care pot sa mearga mana in mana: zona sa isi dezvolte oferta turistica, dar si locuitorii sa aiba ceva de castigat de aici. De aici ideea proiectului de antreprenoriat social, Rowmania, si a barcii pe care am construit-o si pe care o propun ca vehicul verde, ecologic, pentru rezervatiile naturale - Canotca.

Cum v-a venit ideea sa construiti canotca?

Din experienta mea competitionala am preluat elementele de viteza si suplete specifice canoei si le-am suprapus peste proiectul clasic, traditional, al lotcii pescaresti. De-aici ii vine si numele, o combinatie de canoe si de lotca.

Canotca e, practic, o barca cu vasle mai usoara si mai sprintena decat lotca, un fel de bicicleta a apelor care poate promova turismul neagresiv cu natura si, in acelasi timp, sa deschida noi oportunitati locuitorilor. In primul rand, am putea readuce la viata mestesugul marangozilor, mesterii de barci de lemn si am putea crea o economie bazata de productia acestui vehicul care poate fi si exportat. In al doilea rand, turismul bazat pe vaslit poate crea locuri de munca. In Delta oricine stie sa vasleasca si aceasta poate sa fie sansa pentru o meserie, ca de exemplu de ghid turistic.

Unde a ajuns Rowmania acum? Ati realizat ceea ce v-ati propus?

Rowmania nu este doar un proiect de promovare a vaslitului si miscarii in natura, ci este mai ales un program de antreprenoriat, o miscare pentru dezvoltarea comunitatilor din Delta Dunarii pornind de la cultura locala. Am organizat un fel de vitrina pentru aceste initiative, un festival al barcilor cu vasle la Tulcea, a carui prima editie a fost in 2011. Acolo ne-am prezentat ideile, planurile, dilemele, si tulcenii ne-au primit cu drag. Ce-i drept, in afara de dezbateri, le-am oferit si competitii de vaslit, concerte si spectacole pe faleza Dunarii!

Lasand gluma la o parte, Rowmania a fost primita cu caldura pentru ca e o idee de bun simt.

Dupa primul an, am reusit sa molipsim cu entuziasmul nostru si pe altii. Asa se face ca anul trecut am mers cu canotcile de 10+1 pe parcursul Dunarii, la Bratislava, Budapesta si Viena, unde am organizat competitii si am facut sa se vorbeasca despre Romania. M-am intalnit cu vechi adversari, care intre timp s-au transformat in prieteni si parteneri de "joaca".

Anul asta am facut acelasi lucru in tara, si am pornit o caravana de minifestivaluri, cu care suntem prezenti la Giurgiu, Targu Mures, Galati, Calarasi, Alba Iulia, Arad. Am deschis un centru de ecoturism in Delta si ne pregatim sa deschidem inca unul in Bucuresti, la Biblioteca Nationala. Am organizat dezbateri despre sansele de a transforma Dambovita intr-un rau viu, pe care poti sa vaslesti. Peste tot am simtit ca oamenii isi doresc sa gaseasca noi prilejuri de a iesi in natura. Lumea se schimba, e mai atenta la modalitati de a trai sanatos si in armonie cu mediul.

Asa se face ca acum ne pregatim de cea de a treia editie a RowmaniaFest, pe 30 aug - 1 sept, care incununeaza campania "Descopera Rowmania". Sper ca aceasta campanie va lasa in urma o atitudine mai favorabila sporturilor pe apa.

Exista mai multe specii de pasari pe cale de disparitie in Delta. Cum vedeti imbinarea dintre turism, oameni care vin sa viziteze, sa se plimbe cu barca, sa se relaxeze si pacea acestor vietati?

Va invit sa mergeti la Crisan, la Centrul nostru de ecoturism de acolo, sa vedeti ca se poate. Puteti pleca intr-o tura ghidata pe canelele din jur, cu canotca, iar un ghid specializat va poate arata minunatiile locului: va poate oferi informatii despre sunetele pasarilor, va poate indruma sa innoptati in sat, la localnici, unde aveti acces la cultura culinara autentica, va poate facilita o aventura in padurile Letea si Caraorman, sau pe intinderile nesfarsite de stuf. Putina lume stie ca la Caraorman, intr-o veche incinta, s-a creat in mod natural un sanctuar al pasarilor, un loc de cuibarit care s-a transformat intr-un adevarat paradis al pasarilor. Delta e un loc in vesnica schimbare!

Noi am pus in practica toate aceste lucruri. Se poate face turism responsabil, chiar se poate, iar noi suntem dovada vie.

Cum pastram echilibrul intre natura si interventia omului in aceasta zona unica in Romania?

Nu e greu, trebuie doar sa fii un pic grijuliu. Noi am propus, de altfel, un cod nautic al bunului simt in Delta.

Ca si in marile orase, in Delta exista transport in comun, transport de marfuri si transport individual. Problema circulatiei in Delta se pune la fel ca si in cazul unui mare oras: cum gasesti echilibrul intre trafic, viteza si modalitati de transport nepoluant? Felul in care vom sti sa le impacam ne va ajuta sa nu distrugem aceasta bogatie naturala pe care am primit-o in dar si nici sa nu ii condamnam pe localnici la izolare.

Avem o tara foarte frumoasa. Ce trebuie sa facem pentru a intra si noi in circuitele turistice din Europa?

Sa transmitem un mesaj de tara normala, de oameni normali, dar sa promovam lucrurile care ne fac diferiti de alte tari, de alte destinatii de turism. Turistii cauta neasteptatul, emotia, exoticul, dar exoticul in sensul bun, nu in sens agresiv. Cauta aventura, dar nu neplacerile asociate unui serviciu de proasta calitate sau lipsei infrastructurii cu care sunt obisnuiti.

Avem norocul sa avem inca multe locuri neatinse de efectele negative ale civilizatiei, asa ca eu cred ca ar trebui sa investim mai ales in turismul eco, in turismul lent, in turismul responsabil. Revin la Delta, din nou, e cel mai bun exemplu. Eu sunt convins ca Delta are tot ce ii trebuie pentru a deveni cea mai importanta destinatie de ecoturism din Europa. Ne intalnim peste 3 ani sa verificam asta?

Cum ar trebui sa ne promovam cultura, istoria si peisajele superbe?

Cu naturalete, fara incrancenare, dar cu consecventa. Avem o tara frumoasa, avem oameni buni. Ne trebuie ceva mai multa incredere in noi, asta e singurul obstacol si, culmea, noi singuri ni-l punem in fata.

La ora actuala, este Romania promovata peste hotare asa cum ar trebui?

Nu stiu ce sa spun, nu cred ca sunt in masura sa judec eu asta. Eu am sprijinit, cand mi s-a solicitat, fiecare actiune valoroasa in exterior. M-am bucurat cand filmul "Pozitia copilului" a luat premiul cel mare la Berlin, am sprijinit Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii care a fost initiata de Romania, astept cu interes Festivalul Enescu.

Deci initiative exista. Ar trebui sa ne bucuram mai mult de ele, chiar si aici in tara. O tara nu se poate promova peste hotare altfel decat este ea in realitate in interiorul hotarelor.

Cum ii sprijina statul roman pe sportivii nostri?

Imi pare rau sa spun asta, dar sportul nu prea e pe lista de prioritati a statului. Eu am fost norocos ca am facut perfomanta incepand cu anii 60, pentru ca astazi n-as fi avut nicio sansa sa fiu selectat sau sa fac antrenamente in conditii similare cu ale competitorilor. De unde sa alegi viitorii campioni, daca astazi copiii care vor sa mearga pe acest drum trebuie sa-si plateasca singuri echipamentul sau chiar si antrenorii? Daca se mai face cate ceva in zona sportului de performanta, si asta doar pentru anumite sporturi - vedeta, sportul de masa este practic neglijat in totalitate. E pacat, e tare pacat.

De exemplu, pentru canoe, Delta a fost pana in anii '90 un bazin de campioni, insa acum locuitorilor din Delta aproape ca le este rusine sa se mai urce intr-o barca cu vasle. Conceptia asta o mostenesc si copiii carora nimeni nu le spune ca prin vaslit si-ar putea construi un viitor.

Care este reteta performantei in sport?

Nu stiu daca exista o reteta universala a performantei, dar pe mine m-a ajutat faptul ca am fost constant in tot ce am facut si nu m-am descurajat, chiar daca n-am pornit de multe ori cu dreptul chiar de la inceput. Mi-am format o disciplina si am urmat-o. Simplu. Si inca ceva, m-am bazat intotdeauna pe echipa din jurul meu. Sportul nu e un exercitiu solitar, chiar daca e un sport individual. Ai nevoie de increderea celor cu care lucrezi, si trebuie sa le-o intorci, sa nu-i dezamagesti.

Care a fost cel mai emotionant moment din cariera dvs.?

Intotdeauna cand ti se canta imnul, sau cand reusesti sa bati un record, te simti mandru si parca plutesti. Dar cred ca cea mai puternica amintire este cea de la prima olimpiada la care am participat, in Mexic, in 1968. Aveam 18 ani si era prima mea iesire din tara. Abia plecasem din Delta Dunarii unde nu vazusem pana la 16 ani nici macar o masina si dintr-o data eram la mii de kilometri distanta peste ocean in atmosfera Jocurilor Olimpice. Erau participanti din 200 de tari, nu stiam incotro sa privesc mai intai, totul in preajma ma uimea. Cred ca acolo am inteles pentru prima data ce inseamna sa fii primul atunci cand porti tricoul oficial cu numele Romaniei. E un sentiment care nu m-a parasit niciodata.

Puteti descrie o zi perfecta pentru dumneavoastra?

De trei ani de cand am lansat Rowmania, am deschis in permanenta proiecte noi si am cautat parteneriate. Lucrurile incep sa se miste, sunt optimist, dar sunt si foarte obosit, mai obosit decat mi-am imaginat ca voi fi. In acest moment, o zi perfecta ar fi o zi libera, in gradina mea, cu familia si cativa prieteni!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ivan Patzaichin Delta Dunarii Rowmania, #Patzaichin patriot romani brand tara , #campion