Patzaichin rememoreaza atacul terorist din 1972: Umblam in 4 labe ca sa nu ne impuste

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 14:34
2639 citiri
Patzaichin rememoreaza atacul terorist din 1972: Umblam in 4 labe ca sa nu ne impuste
Probabil cea mai cunoscuta imagine a atacului terorist

Ivan Patzaichin, campion olimpic la canoe in proba de 1.000 de metri la Munchen, in 1972, a rememorat atacul terorist asupra delegatiei Israelului.

Intr-un interviu acordat celor de la Mediafax, fostul sportiv roman a povestit clipele de groaza traite de romani la Munchen.

"Mai intai am auzit impuscaturi de dimineata, pe la 6.00 parca, apoi am aflat de atac si ce se intampla.

Totul a fost sub stres, sub teroare continua. Evident, ne-a fost frica sa iesim din cladire pe toata perioada atacului, care a tinut de dimineata pana seara tarziu, cand a fost eliberat satul olimpic. Umblam in patru labe pe sub balcoane ca sa nu ne impuste. Nu ne duceam nici daca batea cineva la usa, de frica sa nu fim impuscati.

In perioada atacului terorist, Simiocenco a iesit pe balconul apartamentului in care era cazat incercand sa vada ce se petrece. Socat de cele intamplate, in momentul in care a vrut sa revina in camera, a uitat ca usa balconului este de sticla si a intrat prin ea. Colegul lui, canoistul Costel Cosnita, a crezut ca Simiocenco a fost impuscat si a lesinat. Ambii au suferit rani usoare", a povestit Patzaichin.

In data de 5 septembrie 1972, la ora 4.30, opt membrii ai gruparii teroriste "Septembrie negru" au patruns in Satul Olimpic si, de aici, in apartamentele ocupate de delegatia Israelului la Jocurile Olimpice.

Sportivii si antrenorii din Israel, suprinsi de atac in somn, au ripostat, insa doi dintre ei, Moshe Weinberg si Yossef Romano au fost omorati.

Teroristii si-au facut apoi cunoscute solicitari, ei cerand eliberarea a peste 200 de palestinieni din inchisorile israelite si drum liber pentru acestia pana in Egipt.

Dupa mai multe ore de negocieri, doua elicoptere militare i-au transportat pe teroristi si ostatici la o baza NATO din apropiere, unde s-a incercat pentru prima data o interventie in forta. Din acest moment, lucrurile au degenerat, 11 ostatici israelieni, 5 teroristi si un politist murind in schimbul de focuri.

Incidentul, extrem de grav si unic in istoria Olimpiadei, putea fi evitat, dupa cum sustin foarte multe voci, acestea acuzand autoritatile germane de lipsa de profesionalism in gestionarea acestei situatii de criza.

Tot la Jocurile Olimpice din 1972, Ivan Patzaichin a terminat celebra cursa cu pagaia rupta, insa pana la urma sportivul nostru a obtinut medalia de aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Patzaichin rememoreaza atac terorist, #atac terorist Olimpiada 1972, #delegatie Israel Jocurile Olimpice 1972 , #campion