Blocurile vor putea fi izolate termic aproape gratis. 90% din bani vin din fonduri europene nerambursabile

Joi, 30 Mai 2024, ora 14:36
3715 citiri
Blocurile vor putea fi izolate termic aproape gratis. 90% din bani vin din fonduri europene nerambursabile
Bloc în reabilitare termică FOTO Facebook /Primăria Sector 6

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 30 mai, legea care prevede că până la 90% dintre fondurile necesare reabilitării termice a blocurilor pot fi fonduri europene nerambursabile. 5% sunt fonduri din partea statului român, iar administrațiile locale pot contribui cu maxim 3%.

Finanţarea unor activităţi sau lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe se poate asigura, pentru perioada de programare 2021 - 2027, din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, prevede Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă.

Finanţarea se realizează cu 90% din fondurile europene nerambursabile şi din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul programelor, conform ratei de cofinanţare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor.

Acesteia i se adaugă 5% din suma necesară din alocaţii de la bugetul de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor, şi 5% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sau din alte surse legal constituite, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor şi nu poate depăşi 3%.

Autoritatea publică locală aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari posibilitatea finanţării activităţilor sau lucrărilor în condiţiile prevăzute în lege, criteriile de acces la acest program de finanţare, precum şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Executivul a motivat OUG prin faptul că intervenţiile ce vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021 - 2027 de peste 600 de milioane euro, iar pentru lansarea apelurilor de proiecte aferente acestor fonduri este necesară reglementarea în regim de urgenţă a condiţiilor de finanţare a acestui tip de intervenţii, precum şi a unui nivel sustenabil al contribuţiilor care trebuie asigurate de la bugetul autorităţilor locale sau al asociaţiilor de proprietari.

Întârzieri flagrante pe Centura Bucureștiului. Pro Infrastructura: „V-am zis același lucru de fiecare dată și repetăm: imposibil august sau septembrie”
Întârzieri flagrante pe Centura Bucureștiului. Pro Infrastructura: „V-am zis același lucru de fiecare dată și repetăm: imposibil august sau septembrie”
Cei 18 kilometri ai Lotului 3 Bragadiru – Joița al Autostrăzii București Sud sunt abia la 65% progres fizic, la cinci ani de la semnarea contractului și la două luni de la expirarea...
Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
Cererea de SUV-uri a crescut la nivel mondial. Adam Morris, gazda canalului auto „ReDriven”, a întocmit propria listă de crossover-uri second hand ce trebuie evitate din cauza...
#izolare termica blocuri, #reabilitare termica blocuri, #fonduri europene nerambursabile , #fonduri europene
  1. Întârzieri flagrante pe Centura Bucureștiului. Pro Infrastructura: „V-am zis același lucru de fiecare dată și repetăm: imposibil august sau septembrie”
  2. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  3. Când începe preavizul în cazul în care ești concediat. Decizie importantă pentru angajați
  4. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  5. Cadou pentru șoferi. Taxa care a fost suspendată pe 20 iunie
  6. Ce sectoare duc greul pentru PIB în 2024 și unde este ținută creșterea pe loc. Semnalul de alarmă tras de economiști privind revenirea cererii pe piață ANALIZA
  7. Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume. Cu cât a depășit Apple și Microsoft
  8. Suma colosală pe care o cheltuie românii cu cardul pe pariuri, loterie și cazinouri. Ce tipuri de tranzacții online riscante sunt preferate în defavoarea economiei reale
  9. Șoferul unei Tesla Model S a intrat într-o mașină de poliție în timp ce utiliza funcția de pilot automat
  10. Se lucrează intens la linia 5 de tramvai către nordul Capitalei. Când ar putea bucureștenii să circule pe noile șine spre Băneasa