Sancțiuni pentru românii care seacă izvoarele aflate pe terenurile lor. Ce prevede legea în astfel de situații

Autor: N.G.
Joi, 23 Februarie 2023, ora 11:15
3119 citiri
Sancțiuni pentru românii care seacă izvoarele aflate pe terenurile lor. Ce prevede legea în astfel de situații
FOTO Pixabay

Mulți români consideră că pot face orice doresc cu apele de pe terenurile care le dețin, lucru care nu este corect din punct de vedere legal.

Codul Civil prevede sancțiuni pentru proprietarii de case care micșorează sau seacă apele aflate pe terenurile lor. Potrivit legii, proprietarii fondurilor inferioare nu pot împiedica în niciun fel curgerea firească a apelor provenite de pe fondurile superioare.

Dacă această curgere cauzează prejudicii fondurilor inferioare, proprietarii acestora pot cere autorizarea justiţiei spre a face pe fondul lor lucrările necesare schimbării direcţiei apelor, suportând toate cheltuielile ocazionate.

La rândul lor, proprietarii fondurilor (terenurilor) superioare sunt obligați să nu efectueze nicio lucrare de natură să agraveze situaţia fondurilor inferioare.

Conform legii, proprietarii fondurilor inferioare nu pot împiedica nici curgerea provocată de proprietarii fondurilor superioare sau de alte persoane, aşa cum este cazul apelor care ţâşnesc pe acestea din urmă fonduri datorită unor lucrări subterane întreprinse de proprietarii acestora, al apelor provenite din secarea terenurilor mlăştinoase, al apelor folosite într-un scop casnic, agricol sau industrial, însă numai dacă această curgere precedă vărsarea într-un curs de apă sau într-un şanţ.

Prejudicii minime pentru fondurile inferioare

În acest caz, proprietarii fondurilor superioare sunt obligați să aleagă calea şi mijloacele de scurgere de natură să aducă prejudicii minime fondurilor inferioare, rămânând datori la plata unei despăgubiri juste şi prealabile către proprietarii acestora din urmă fonduri. Dispoziţiile nu se aplică atunci când pe fondurile inferioare se află o construcţie, împreună cu grădina şi curtea aferentă, sau un cimitir.

Proprietarii care vor să folosească pentru irigarea terenurilor apele naturale şi artificiale de care pot dispune în mod efectiv au dreptul ca, pe cheltuiala lor exclusivă, să facă pe terenul riveranilor opus lucrările necesare pentru captarea apei.

Proprietarii cărora le prisoseşte apa pentru necesităţile curente sunt obligați ca, în schimbul unei juste şi prealabile compensaţii, să ofere acest surplus pentru proprietarii care nu şi-ar putea procura apa necesară pentru fondurile lor decât cu o cheltuială excesivă.

Cursul izvorului nu poate fi schimbat

Proprietarii nu pot fi scutiți de obligaţia legală pretinzând că ar putea acorda surplusului de apă o altă destinaţie decât satisfacerea necesităţilor curente. Aceștia pot însă cere despăgubiri suplimentare proprietarilor aflați în nevoie, cu condiţia de a dovedi existenţa reală a destinaţiei pretinse.

Proprietarii pot acorda orice întrebuinţare izvorului ce ar exista pe fondul lor, sub rezerva de a nu aduce atingere drepturilor dobândite de proprietarii fondurilor inferioare. Proprietarii fondurilor pe care se află un izvorul nu pot să îi schimbe cursul dacă prin această schimbare ar lipsi locuitorii unei localităţi de apa necesară pentru satisfacerea nevoilor curente.

Despăgubirile datorate proprietarilor fondurilor pe care se află un izvor

Proprietarii fondurilor pe care se află un izvorul pot cere repararea prejudiciilor cauzate de persoana care, prin lucrările efectuate, a secat, a micşorat ori a alterat apele sale.

Dacă starea de fapt o permite, proprietarii fondurilor pot pretinde restabilirea situaţiei anterioare atunci când apa era indispensabilă pentru exploatarea fondurilor lor. În cazul în care izvorul se întinde pe două fonduri învecinate, dispoziţiile legale se aplică în mod corespunzător, ţinând seama de întinderea izvorului pe fiecare fond.

Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Agenţia ucraineană anticorupţie îl tratează pe ministrul Agriculturii Mikola Solski ca suspect într-o investigaţie asupra achiziţiei ilegale de teren în proprietatea statului în valoare...
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
#izvoare, #teren, #secare, #sanctiuni, #judecata , #amenda