Metoda prin care un român a vrut să jefuiască o bancă. Planul, pus în practică după modele văzute pe internet. Cum s-a încheiat aventura

Autor: N.G.
Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 03:25
4689 citiri
Metoda prin care un român a vrut să jefuiască o bancă. Planul, pus în practică după modele văzute pe internet. Cum s-a încheiat aventura
Bancomatul a fost distrus în urma incendiului FOTO Arhivă Ziare.com

Un bărbat din Mediaș a vrut să spargă un ATM din sediul unei bănci, pentru a sustrage banii aflați în interior. A reușit să provoace un incendiu, în urma căruia aparatul a fost distrus, sediul de bancă a fost afectat, rezultând pagube importante.

Trimis în judecată pentru furt calificat, Petru Florin A. a fost condamnat definitiv la 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Acesta trebuie să plătească băncii păgubite (Unicredit Bank) suma de 200.900 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de reparație efectuate.

Bărbatul a vrut să dea lovitura în noaptea de 29 ianuarie 2023. ”În intervalul orar 02:59:26 – 03:08:50. ”După un plan premeditat, îmbrăcat cu o geacă de culoare neagră cu glugă, mănuşi negre în mâini, fața acoperită până la nivelul ochilor, având în spate un rucsac montan de dimensiuni mari, iar în buzunarul drept un pet de plastic de 0,5l cu dop roşu, cu scopul de a sustrage bani din bancomatul Sucursalei UniCredit, a intrat în zona denumită ”24h” a UniCredit - Sucursala Mediaș, încercând în două rânduri să blocheze ușa de intrare, fără succes.

Îmbrăcat cu aceleaşi obiecte vestimentare şi având faţa acoperită, la ora 03:45:59, revine la ATM-ul Unicredit Bank şi blochează ușa de intrare cu o bucată de lemn, pentru a nu se închide, după care tastează pe monitorul ATM-ului, deschizând astfel fanta echipamentului bancar, ocazie cu care introduce o bucată de lemn pentru a bloca fanta.

Planul infracţional continuă cu introducerea în lăcaș a furtunului atașat unui tub cu gaz sau oxigen, pe care îl avea asupra sa și cu introducerea în bancomat a gazului, după care din pet-ul deţinut pulverizează pe ATM o substanță inflamabilă (benzină), iar apoi conduce substanța inflamabilă pe asfalt până în fața sucursalei, după care aprinde combustibilul cu o brichetă. La ora 03:49:00, manoperele inculpatului generează explozia ATM-ul, urmată de un incendiu. Deoarece casetele de valori au rămas intacte, autorul a părăsit câmpul infracțional fără a sustrage valori monetare”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

S-a uitat la jafuri de bănci, pe internet

Pentru stingerea incendiului, a fost solicitată intervenția pompierilor. La final s-a constatat distrugerea totală a bancomatului, degradarea pereţilor unde se afla amplasat bancomatul, a unui dulap, cuier, două monitoare din interiorul băncii, interiorul unităţii bancare a fost invadat cu fum, fiind afectată zugrăveala.

Bărbatul a declarat că avea nevoie de bani și, după ce a vizionat înregistrări pe internet, a decis să jefuiască bancomatul.

”Instanța a reținut lejeritatea și îndrăzneala cu care a acționat inculpatul, utilizând fără rețineri substanței puternic inflamabile, cu un potențial vătămător ridicat, fără teama de a fi observat și fără a fi intimidat de prezenta (evidentă și notorie) a camerelor de supraveghere în incinta instituției bancare.

De asemenea, a mai reținut instanța că inculpatul a dat dovadă de instabilitate emoțională și lipsă de maturitate, lăsându-se influențat de înregistrări video și/sau filme cu jefuitori de bănci vizionate pe internet (vizualizate potrivit declarației sale înainte de comiterea faptei), pentru a-și pune în practică rezoluția infracțională”, se susține în hotărârea din 5 decembrie 2023.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Bărbat incendiat de trei adolescenți. Gestul inconștient al piromanilor surprins de camerele de supraveghere VIDEO
Bărbat incendiat de trei adolescenți. Gestul inconștient al piromanilor surprins de camerele de supraveghere VIDEO
Un bărbat de 54 de ani din localitatea Stoenești, județul Vâlcea, a fost incendiat de trei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Aceștia au vrut să facă o glumă, dar situația...
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
#jaf Banca, #ATM bancare, #incendiere, #medias , #jaf