Jaful de peste 100 de milioane de euro care a șocat cea mai bogată țară din Europa. Ce pedepse a primit ”clanul” care a dat lovitura

Marti, 16 Mai 2023, ora 16:27
5975 citiri
Jaful de peste 100 de milioane de euro care a șocat cea mai bogată țară din Europa. Ce pedepse a primit ”clanul” care a dat lovitura
O parte dintre comorile furate FOTO Twitter

Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la mai mulţi ani de închisoare pentru un jaf care a uimit o lume întreagă prin îndrăzneala sa, hoţii sustrăgând printr-o acţiune spectaculoasă, demnă de filmele de acţiune, bijuterii în valoare de 113 milioane de euro dintr-un muzeu din Dresda, în 2019, relatează CNN şi BBC.

Majoritatea inculpaţilor au primit pedepse mai uşoare, întrucât au încheiat o înţelegere legală prin care şi-au recunoscut parţial vina. O parte din comorile furate au fost returnate, dar altele s-ar putea să nu mai fie găsite niciodată. Un al şaselea acuzat a fost achitat.

Bărbaţii sunt toţi membri ai unei reţele de familii criminale cunoscute şi au pus la cale jaful cu meticulozitate.

UN JAF CA-N FILME

Banda, care locuia în Berlin, a vizitat locul de mai multe ori şi şi-a pregătit spargerea în avans, folosind o maşină hidraulică pentru a tăia barele grilajului de protecţie, după care, ca să nu stârnească suspiciuni, le-au lipit la loc cu bandă adezivă. Apoi, la primele ore ale dimineţii de 25 noiembrie 2019, au dat foc unui panou electric din apropierea muzeului, cufundând străzile din jur în întuneric, în timp ce doi dintre bărbaţi s-au strecurat în interior.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere i-au arătat pe hoţi purtând măşti şi mânuind topoare în timp ce intrau în Gruenes Gewoelbe - sau Seiful Verde -, o sală decorată somptuos, unde au spart vitrinele de sticlă pentru a ajunge la comoară. Jaful a durat practic doar câteva minute. Hoţii au pulverizat apoi un stingător de incendiu cu spumă peste încăpere pentru a-şi acoperi urmele şi au fugit cu un Audi, pe care l-au abandonat într-o parcare, dându-i foc înainte de a se întoarce la Berlin.

CINE ESTE CLANUL REMMO

După o anchetă care a durat un an, poliţia a făcut primele arestări. Toţi cei condamnaţi marţi sunt membri ai aşa-numitului "clan Remmo". În Germania există mai multe "clanuri"; reţele familiale cu rădăcini arabe responsabile de infracţiuni organizate majore, inclusiv, în ultimii ani, de un atac asupra unui magazin şi de un jaf bancar.

Unul dintre hoţii din Dresda fusese condamnat anterior pentru furtul unei monede de aur uriaşe, care cântărea 100 kg, din muzeul Bode din Berlin, în 2017. Moneda nu a fost recuperată niciodată şi se crede că a fost spartă sau topită.

"Există oameni care fură opere de artă din pasiune pentru artă, dar în acest caz a fost chiar opusul", a declarat Marion Ackermann, director general al Colecţiilor de artă de stat din Dresda. "Nu aveau nicio idee despre ceea ce au luat", a spus ea.

PIATRA ALBĂ A SAXONIEI, UN DIAMANT RAR, AR PUTEA FI PIERDUT PENTRU TOTDEAUNA

Iniţial au existat temeri că, la fel ca şi moneda de aur, comoara a fost pierdută pentru totdeauna. Totuşi, în cazul furtului de la Dresda, poliţia a recuperat mai multe dintre bijuterii, inclusiv o sabie încrustată cu diamante, dar se teme că restul comorii jefuite s-ar putea să nu mai fie găsită niciodată.

Unele dintre obiectele furate au fost returnate muzeului după ce trei dintre bărbaţi au mărturisit furtul şi au fost de acord să divulge locaţia pradei în schimbul unor sentinţe mai uşoare, ca parte a unui acord cu procurorii. Cu toate acestea, mai multe piese lipsesc în continuare, inclusiv un diamant foarte rar numit Piatra Albă a Saxoniei.

Obiectele făceau parte dintr-o comoară adunată în secolul al XVIII-lea de August cel Puternic, Elector de Saxonia. Acesta nu numai că a colecţionat obiecte acoperite cu diamante şi pietre preţioase, dar a şi proiectat Seiful Verde în care să le expună.

Marion Ackermann spune că pierderea unei părţi a colecţiei este deosebit de dureroasă, deoarece conceptul lui August, atunci ca şi acum, era ca un vizitator să vadă întregul ansamblu împreună şi să fie copleşit de varietatea de culori şi pietre preţioase.

PROBLEME DE SECURITATE

Îndrăzneala jafului a şocat lumea artei, dar spargerea a ridicat, totodată, întrebări cu privire la caracterul adecvat al măsurilor de securitate ale muzeului. Inclusiv unul dintre hoţi s-a declarat surprins că a reuşit să treacă prin gratiile ferestrelor, aparent fără a fi detectat, în ciuda zgomotului generat de echipamentul lor de tăiere, după cum a mărturisit el la proces.

Prof. Marion Ackermann insistă însă că sistemul de securitate era unul dintre cele mai bune din Germania. Dar, a adăugat ea, "într-un sistem de securitate intervin multe aspecte. Clădirea, organizarea şi, de asemenea, aspectele tehnice. Şi, ca într-un lanţ, fiecare aspect trebuie să funcţioneze şi, în acest caz, multe lucruri nu au funcţionat". Ea spune că un sistem conceput pentru a scana pereţii exteriori ai muzeului nu a funcţionat şi că paznicii care stăteau în camera centrală de securitate, care au văzut evenimentele desfăşurându-se pe monitoarele lor, au întârziat să cheme poliţia.

Poliţia a deschis o anchetă şi asupra a patru agenţi de securitate de la muzeu, sub suspiciunea că aceştia au ajutat la pregătiri şi au reacţionat prea lent la spargerea propriu-zisă, dar această anchetă a fost închisă anul trecut.

În prezent, sistemul de securitate a fost revizuit, iar personalul muzeului şi-a îndreptat atenţia către restaurarea bijuteriilor.

CUM A SCĂPAT DIAMANTUL ”VERDELE DE DRESDA”

Experţii sunt optimişti că tezaurul lui August poate fi readus la gloria sa de odinioară şi, în cele din urmă, poate fi din nou expus publicului. Însă curatorii muzeului sunt resemnaţi de pierderea restului trofeului şi acceptă că este puţin probabil ca această colecţie să mai fie din nou întreagă.

Seiful conţinea o colecţie uimitoare de bijuterii istorice şi ornamente preţioase - de la boluri strălucitoare sculptate în cristal şi agat până la figurine cu bijuterii şi ghiocei confecţionaţi din ouă de struţ aurite.

Hoţii au luat 21 de artefacte cu diamante. Una dintre cele mai faimoase piese din colecţie, un diamant verde de 41 de carate, cunoscut sub numele de Verdele de Dresda, a scăpat, pentru că nu se afla în muzeu la momentul respectiv, fiind împrumutat Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Rabieh Remo, unul dintre principalii făptuitori, va face şase ani şi două luni de închisoare. Complicele său, Wissam Remmo, a primit şase ani şi trei luni, în timp ce Bashir Remmo a fost condamnat la cinci ani şi zece luni. Un alt participant la jaf a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, în conformitate cu Codul penal pentru minori. Cei patru inculpaţi au făcut mărturisiri şi au returnat o parte din pradă. Un al cincilea inculpat a fost condamnat la cinci ani de detenţie pentru minori - cu includerea unei condamnări anterioare.

Cei cinci condamnaţi au în prezent vârste cuprinse între 24 şi 29 de ani şi sunt toţi membri ai aceleiaşi familii.

O SENTINŢĂ PREA BLÂNDĂ?

În ianuarie, apărarea, acuzarea şi tribunalul au ajuns la un acord de înţelegere, după ce cea mai mare parte a bunurilor furate - 31 de piese individuale - au fost returnate.

Înţelegerea a fost acceptată de patru inculpaţi, care şi-au recunoscut ulterior implicarea în infracţiune prin intermediul avocaţilor lor. Cel de-al cincilea acuzat a făcut mărturisiri, de asemenea, dar numai cu privire la procurarea obiectelor folosite în jaf, cum ar fi topoarele folosite pentru a sparge vitrina muzeului.

Procurorul a apărat acordul de recunoaştere a vinovăţiei ca fiind esenţial pentru ca majoritatea obiectelor furate să fie returnate, dar politicienii şi presa s-au plâns marţi că acesta a permis o sentinţă prea blândă.

Abdul-Majed Remmo, unul dintre cei doi gemeni în vârstă de 24 de ani judecaţi, şi-a cerut scuze pentru fapta sa în faţa instanţei la începutul acestei luni, descriind jaful drept "o greşeală uriaşă" şi promiţând că va începe o nouă viaţă "fără infracţiuni" după proces.

Clanul Remmo, care se estimează că numără 500 de membri, a intrat pentru prima dată în atenţia poliţiei germane în urma asasinării în 1992 a proprietarului unui restaurant din Berlin. Aparţinând grupului etnic Mhallami, originar din sudul Turciei şi Libanului, familia a fugit din Libanul devastat de război în anii 1980.

Seiful Verde este unul dintre cele mai vechi muzee din lume. A fost înfiinţat în 1723, iar tezaurul lui August cel Puternic cuprindea aproximativ 4.000 de obiecte din aur, pietre preţioase şi alte materiale.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva...
#jaf, #comoara, #diamente, #Germania , #Germania