Fost președinte, la doar un pas de urmărirea penală pentru falsificarea certificatelor Covid. Cum îl apără avocatul

Marti, 19 Martie 2024, ora 22:28
2858 citiri
Fost președinte, la doar un pas de urmărirea penală pentru falsificarea certificatelor Covid. Cum îl apără avocatul
Fostul președinte al Braziliei a recunoscut că nu s-a vaccinat FOTO Facebook/Jair Bolsonaro

Poliţia braziliană a recomandat marţi, 19 martie, inculparea fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, estimând că dispune de suficiente probe pentru ca el să poată fi urmărit penal pentru falsificarea de certificate de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit raportului de anchetă, informează AFP.

Acest raport, consultat de AFP, a fost predat Biroului procurorului general, care va trebui să decidă dacă poate fi declanşată urmărirea penală.

Potrivit poliţiei federale, Bolsonaro şi alte opt persoane ar fi fost implicate în falsificarea de certificate de vaccinare, ”cu intenţia de a obţine avantaje necuvenite legate de ocolirea măsurilor sanitare stabilite în timpul perioadei de pandemie”.

Faptele s-ar fi derulat între noiembrie 2021 şi decembrie 2022, potrivit raportului de anchetă de 231 de pagini.

Jair Bolsonaro a călătorit în SUA în decembrie 2022, cu două zile înainte de încheierea mandatului său şi învestirea actualului preşedinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, în faţa căruia el a pierdut în tentativa sa de a fi reales.

Fiica lui Bolsonaro, fosta sa mână dreaptă Mauro Cid, consilieri şi un deputat federal ar fi beneficiat, de asemenea, de fraudă, potrivit poliţiei federale.

Delictul vizat constituie o asociere în scop infracţional, în vederea introducerii de date false în sistemul public.

Fabio Wajngarten, avocatul lui Bolsonaro, a denunţat marţi o ”persecuţie politică”. ”Atunci când era preşedinte, Bolsonaro era total scutit de a prezenta vreun certificat în timpul călătoriilor sale. Este vorba de o persecuţie politică şi de o tentativă de a influenţa imensul său capital politic care nu a făcut decât să crească”, a scris Fabio Wajngarten pe reţeaua socială X.

Fostul preşedinte brazilian, azi în vârstă de 68 de ani, a depus mărturie în luna mai a anului trecut în faţa poliţiei federale din capitala Brasilia în legătură cu această afacere. Domiciliul său a fost percheziţionat în cadrul anchetei.

În timpul acestei audieri, el a negat acuzaţiile care i se aduc şi a acuzat la rândul său autorităţile că încearcă să ”fabrice un dosar” împotriva lui.

În urma unei anchete paralele, Biroul controlorului general al Braziliei a stabilit în ianuarie că certificatul de vaccinare al lui Bolsonaro este ”fals”, după ce a constatat incoerenţe între dosarele Ministerului Sănătăţii şi alte organisme oficiale.

Ancheta viza să determine dacă funcţionari federali erau implicaţi în falsificare. Cu toate acestea, ea a recomandat clasarea dosarului ”în lipsa unor elemente suficiente” pentru a-i găsi pe cei responsabili, după ce a constatat că numeroşi funcţionari puteau introduce date false, având acces la sistemul informatic de vaccinare.

În timpul mandatului său (2019-2022), liderul brazilian de extremă dreapta nu a încetat să critice vaccinurile anti-COVID în timpul pandemiei care a făcut peste 700.000 de morţi în Brazilia. De altfel, el a recunoscut ulterior că nu a fost vaccinat anti-COVID.

Zeci de mii de euro în schimbul angajării în instituții publice. Cum a păcălit o femeie mai mulți români
Zeci de mii de euro în schimbul angajării în instituții publice. Cum a păcălit o femeie mai mulți români
O femeie din judeţul Maramureş a fost arestată preventiv vineri, 12 iulie, într-un dosar de trafic de influenţă în formă continuată. Femeia este suspectată că, în decurs de doar câteva...
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
#Jair Bolsonaro, #fost presedinte Brazilia, #falsificare, #certificate covid, #urmarire penala , #Brazilia
  1. Accident grav pe DN1. Șoferul s-a lovit de capul podului. Doi adulţi şi un minor au fost răniți
  2. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  3. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  4. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  5. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  6. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  7. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
  8. Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
  9. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  10. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”