La 11 ani după dezastrul nuclear de la Fukushima, locuitorii se întorc acasă. "Încă ne revenim"

Marti, 14 Iunie 2022, ora 23:29
2213 citiri
La 11 ani după dezastrul nuclear de la Fukushima, locuitorii se întorc acasă. "Încă ne revenim"
Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 a lovit coasta țării, declanșând un tsunami care a provocat o topire nucleară la centrala Fukushima FOTO CNN

La mai bine de 11 ani de la cel mai mare dezastru nuclear din Japonia, guvernul a ridicat duminică, 12 iunie, ordinele de evacuare într-o secțiune a unui sat considerată anterior interzisă, permițând rezidenților să se mute înapoi în casele lor.

Kazunori Iwayama, un fost locuitor al satului Katsurao, care se află la aproximativ 40 de kilometri de uzina Fukushima Daiichi a spus: „Se pare că am ajuns în sfârșit la linia de start și ne putem concentra pe a readuce lucrurile la normal”.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 a lovit coasta țării, declanșând un tsunami care a provocat o topire nucleară la centrala electrică și o eliberare majoră de material radioactiv. A fost cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl în 1986.

Peste 300.000 de oameni care locuiesc în apropierea centralei nucleare au fost forțați să evacueze temporar și alte mii au făcut-o în mod voluntar. Comunitățile pline de viață odinioară au fost transformate în orașe fantomă.

În anii de după, operațiunile de curățare și decontaminare pe scară largă au permis unor locuitori care au locuit cândva în fosta zonă de excludere să se întoarcă.

Duminică, Iwayama a văzut cum o poartă care bloca accesul la casa sa din districtul Noyuki din Katsurao a fost redeschisă la ora locală 8 dimineața. Ordinele de evacuare pentru cea mai mare parte a satului au fost ridicate în iunie 2016, permițând rezidenților înregistrați să vină și să plece, a declarat un oficial din sat, care a refuzat să fie identificat așa cum este obișnuit în Japonia. Majoritatea celor care s-au întors din 2016 sunt vârstnici.

Unele gospodării, însă, așteaptă în continuare ca părțile lor din sat să fie decontaminate, potrivit oficialului.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat în această lună că deschiderea va fi pentru prima dată când locuitorilor li se va permite să locuiască din nou în districtul Noyuki din Katsurao, numit zona „dificil de returnat”, o zonă cu niveluri ridicate de radiații.

Organele internaționale de supraveghere recomandă ca dozele anuale de radiații să fie menținute sub 20 milisievert, echivalentul a două tomografii computerizate pe întregul corp.

Guvernul japonez a concluzionat că nivelul radiațiilor a scăzut suficient pentru ca rezidenții să se întoarcă, deși cifra nu a fost publicată.

Deocamdată, doar patru gospodării din 30 au declarat că intenţionează să se întoarcă în districtul Noyuki, a spus oficialul satului.

Înainte de dezastru, satul Katsurao avea o populație de aproximativ 1.500 de oameni. Mulți dintre cei care au plecat și-au refăcut viața în altă parte, a spus oficialul.

Alții pot avea în continuare îngrijorări cu privire la radiații. În ciuda eforturilor de decontaminare, un sondaj realizat în 2020 de Universitatea Kwansei Gakuin a constatat că 65% dintre evacuați nu mai doreau să se întoarcă în prefectura Fukushima - 46% se temeau de contaminare reziduală, iar 45% s-au stabilit în altă parte.

În martie 2020, doar 2,4% din prefectura Fukushima a rămas interzisă rezidenților, chiar și părți din acea zonă fiind accesibile pentru vizite scurte, potrivit Ministerului Mediului din Japonia, citat de CNN.

Oficialul satului Katsurao a spus că aproximativ 337 de kilometri pătrați de teren din șapte municipalități din Fukushima sunt considerate zone „dificil de returnat”. Dintre acestea, doar 27 de kilometri pătrați în șase din aceleași municipalități sunt zone de reconstrucție specificate.

„Asta înseamnă că este nevoie de mai multă muncă și alte familii așteaptă ca zonele în care locuiau înainte să fie decontaminate și readuse la normal”, a spus el.

La sfârșitul acestei luni, restricțiile sunt de așteptat să fie parțial ridicate asupra Futaba și în vecinătatea Okuma - orașe care găzduiesc centrala nucleară Fukushima Daiichi - și o relaxare similară este programată în alte trei municipalități în 2023, a spus oficialul. El a adăugat că nu a fost stabilit un calendar pentru zonele din afara bazelor de reconstrucție.

„Aceasta este o piatră de hotar”, a declarat duminică Hiroshi Shinoki, primarul satului Katsurao. „Este de datoria noastră să încercăm să aducem lucrurile înapoi cât de mult putem, cum erau acum 11 ani”.

Shinoki a spus că a vrut să revitalizeze agricultura locală - o industrie cheie în zonă - pentru a atrage locuitorii înapoi. În ultimii ani, țările au redus treptat interdicțiile de import pentru produse din prefectura Fukushima. În februarie, Taiwan a ridicat interdicția privind alimentele din Fukushima și din alte patru zone. „Se pare că oamenii au uitat de Fukushima – dar încă ne revenim”, a spus locuitorul Iwayama. „Orezul, fructele și legumele noastre sunt normale... am dori ca oamenii să știe că aceste produse sunt sigure”, a explicsat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul japonez al Apărării, adăugând că a fost găsit cadavrul...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Japonia, #Fukushima, #Fukushima Japonia , #Japonia