Funeraliile exorbitante pentru fostul premier Shinzo Abe stârnesc furie în Japonia

Vineri, 26 August 2022, ora 08:51
3581 citiri
Funeraliile exorbitante pentru fostul premier Shinzo Abe stârnesc furie în Japonia
Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, asasinat în luna iunie FOTO Twitter

Japonia va cheltui 1,83 milioane de dolari pe funeralii de stat pentru fostul conducător Shinzo Abe, care a fost asasinat, a anunţat, vineri, Guvernul, în pofida opoziţiei crescânde a publicului, înfuriat de dezvăluirile privind legăturile partidului de la conducere cu Biserica Unificării, relatează Reuters.

Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, dar şi unul care a provocat discordie, a fost împuşcat şi ucis în 8 iulie, la un miting electoral, şi, deşi serviciile funerare au fost oficiate în scurt timp, Japonia a decis să organizeze funeralii de stat în 27 septembrie, la arena Nippon Budokan din Tokyo.

Guvernul premierului Fumio Kishida, un protejat al lui Abe, a decis ca funeraliile de stat să fie achitate doar cu fonduri de la stat.

Sondajele de opinie arată însă o opoziţie persistentă faţă de această idee. În cel mai recent, publicat duminică, 53% dintre respondenţi se împotriveau funeraliilor de stat.

Publicul a fost înfuriat de dezvăluiri privind legături între partidul de guvernământ şi Biserica Unificării, despre care majoritatea respondenţilor la sondajele de opinie consideră că nu au fost explicate pe deplin şi care au devenit o problemă majoră oentru Kishida, scăzându-i sprijinul.

Biserica, fondată în Coreea de Sud în anii 1950 şi faimoasă pentru nunţile sale în masă, s-a confruntat de-a lungul anilor cu întrebări legate de felul în care solicită donaţii.

Suspectul de asasinarea lui Abe, arestat la câteva momente de la atac, avea o ranchiună faţă de biserică, susţinând că a dus-o pe mama sa la faliment, şi îl invinovăţea pe Abe că a promovat-o, potrivit postărilor sale de pe reţelele sociale şi presei.

Bărbatul este supus unei evaluări psihiatrice, a scris presa.

"Abe era respectat atât în Japonia, cât şi la nivel internaţional şi au existat multe mesaje de condoleanţe (de la moartea sa)", a declarat, într-o conferinţă de presă, secretarul şef al Cabinetului, Hirokazu Matsuno.

"Considerăm că este necesar ca Japonia să răspundă, ca ţară, la aceasta potrivit etichetei internaţionale şi de aceea am decis că este cel mai bine să fie organizate aceste funeralii ca un eveniment oficial găzduit de guvern şi la ele să participe invitaţi internaţionali", a spus el.

În Japonia, ultimele funeralii finanţate complet de stat pentru un prim ministru au fost în 1967, pentru Shigeru Yoshida. Cele care au urmat au fost plătite atât de stat, cât şi de partidul aflat la guvernare - Partidul Liberal Democratic, în care Abe era un membru influent.

Mai mulţi actuali şi foşti lideri mondiali sunt aşteptaţi să participe, iar presa a relatat că se fac aranjamente ca la eveniment să ia parte şi fostul preşedinte al SUA Barack Obama.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa, a anunţat Kremlinul în iulie.

Citește și:
Costa Rica pune presiune pe Germania la Campionatul Mondial. Rezultatul care complică soarta nemților
Costa Rica pune presiune pe Germania la Campionatul Mondial. Rezultatul care complică soarta nemților
Echipa naţională de fotbal din Costa Rica a învins, duminică, scor 1-0, selecţionata Japoniei, într-un meci contând pentru grupa E a Cupei Mondiale de fotbal Qatar 2022. Costa Rica s-a...
Japonia - Costa Rica, surpriză la Campionatul Mondial. Ce-au făcut ”samuraii” după ce au învins Germania
Japonia - Costa Rica, surpriză la Campionatul Mondial. Ce-au făcut ”samuraii” după ce au învins Germania
Japonia și Costa Rica s-au întâlnit duminică, de la ora 12.00, în Grupa E a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, meci care a avut loc pe Ahmad Bin Ali Stadium din Al-Rayyan. În prima etapă...