Japonia. Anchetă asupra Sectei Moon, după asasinarea premierului Shinzo Abe. Mai mulți deputați ar avea legături cu acest grup religios

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 04:48
2338 citiri
Japonia. Anchetă asupra Sectei Moon, după asasinarea premierului Shinzo Abe. Mai mulți deputați ar avea legături cu acest grup religios
Premierul japonez Fumio Kishida în parlamen. FOTO:NPR

Premierul japonez Fumio Kishida a ordonat luni deschiderea unei anchete guvernamentale cu privire la Biserica Unificării, după ce asasinarea fostului premier Shinzo Abe în luna iulie a scos la iveală legături apropiate între acest grup religios, cunoscut şi ca „secta Moon“, şi deputaţi din partidul la putere, transmite Reuters.

Popularitatea lui în rândul populației a scăzut semnificativ din cauza faptului că partidul din care face parte nu a dezvăluit legăturile pe care le are cu biserica.

Adresându-se luni parlamentului, premierul a semnalat că există „numeroase victime“ ale sectei Moon şi ale unor grupuri înrudite, victime care au ajuns în sărăcie sau să se confrunte cu grave probleme de familie.

„Eforturile depuse pentru a-i ajuta sunt încă insuficiente“, de aceea „guvernul îşi va exercita dreptul de a ancheta Biserica (Unificării) în virtutea legii privind organizaţiile religioase“, a declarat el.

Guvernul îşi propune de asemenea să revizuiască anumite legi pentru a facilita anularea de contracte şi „va întări iniţiativele pentru a preveni abuzurile asupra copiilor şi îi va ajuta pe copiii adepţilor (sectei) în ce priveşte educaţia şi obţinerea de locuri de muncă“, a adăugat Kishida.

Media locale au relatat că ancheta anunţată luni va urmări să stabilească dacă Biserica Unificării a adus atingere binelui public sau a comis fapte incompatibile cu statutul său de grup religios.

Ancheta ar putea conduce la un ordin de dizolvare, în baza legii privind organizaţiile religioase, prin care Biserica Unificării îşi va pierde acest statut, precum şi scutirile de taxe, dar ar putea continua să funcţioneze.

Secta Moon a dus mii de victime în pragul sărăciei

„Guvernul va clarifica situația, va oferi măsuri de ajutorare victimelor și va lua măsuri pentru a preveni repetarea unei situații similare”, a susținut Kishida.

Prim-ministrul a mai anunțat că a primit 1.700 de cereri de ajutor, situații provocate de biserică. În acest sens, el a promis că va extinde spijinul pentru victime.

Mai mult, dacă se va constata că Biserica Unificării a avut un impact negativ, ea va putea fi dizolvată.

De-a lungul anilor, criticii au pus la îndoială guvernarea și finanțele sale, scoțând în evidență modul în care își îndoctrinează adepții, numiți adesea „Moonies”, potrivit Reuters.

Autorul asasinatului lui Shinzo Abe, Tetsuya Yamagami, a menționat că mama sa a dus familia la ruină din cauza donațiilor semnificative pe care le făcea către secta Moon și care ar fi fost intens promovată de fostul premier. Aceasta ar fi fost cauza ce a dus la asasinat.

Shinzo Abe a negat însă orice legătură cu o astfel de grupare, deși foști membri au acuzat secta că le impune donații adepților săi.

Kishida l-a instruit pe ministrul culturii să pregătească o investigație asupra bisericii în conformitate cu Legea corporațiilor religioase.

„Vreau să rezolv problemele legate de biserică”, a spus Kishida parlamentului.

El și-a cerut scuze numeroaselor victime ale sectei Moon, menționând că aceasta a dus mulți dintre adepții săi în pragul sărăciei.

Biserica a construit legături cu politicienii din Japonia pentru a atrage adepți și a câștiga legitimitate, potrivit lui Hiroshi Yamaguchi, un avocat care a lucrat la cazuri împotriva ei. La rândul lor, politicienii au avut acces la membrii bisericii pentru ajutor în campanii, a spus el.

Potrivit presei, doar două grupuri religioase au fost vizate de un astfel de ordin în Japonia, unul din ele fiind secta Aum Shinrikyo, care a comis atentatul cu gaz sarin la metroul din Tokyo în 1995.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a anunţat că a deschis luni, 15 aprilie, o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore, iar oficiali locali au confirmat recuperarea unui al patrulea...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
#Japonia, #ancheta, #premier, #fumio kishida, #biserica unificarii, #secta moon, #asasinare, #shinzo abe , #Japonia