PCM vrea introducerea principiului 'regionalismului asimetric' daca legea fundamentala se va modifica

   

Partidul Civic Maghiar va profita de o eventuala modificare a Constitutiei Romaniei si va propune introducerea in legea fundamentala al statului a notiunii de regionalism asimetric si a unor puncte din programul politic al formatiunii, a declarat, sambata, la Gheorgheni, liderul PCM, Jeno Szasz. ''Domnul presedinte (Traian Basescu - n.r.) a facut publica aceasta intentie, de modificare a Constitutiei, fiecare are posibilitatea sa faca propuneri.

Noi, PCM, o sa ne folosim de aceasta oportunitate si o sa trimitem, in varianta romana, programul nostru politic care vizeaza aceste modificari constitutionale (...) Regionalismul asimetric este in programul nostru politic, in programul cadru, si este o solutie viabila pentru viitor. Noi spunem ca aceasta tara supercentralizata sau hipercentralizata trebuie descentralizata intr-un fel si noi dam o solutie vizavi de aceasta descentralizare autentica ca si necesitate'', a sustinut Szasz.

Acesta a aratat ca PCM vorbeste de 13 regiuni naturale, dintre care o regiune naturala ar fi Tinutul Secuiesc, dar si Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Bucurestiul, Moldova de Nord, de Sud, Banatul, Crisana. ''Regionalismul asimetric inseamna ca fiecare regiune are dupa aceea atatea parghii, instrumente si posibilitati, cat reuseste printr-o lege organica data de Parlament dar nu necesita ca fiecare regiune sa aiba aceleasi cerinte. Daca Dobrogea vrea numai atat, atunci numai atat primeste, daca Banatul atat, atat primeste. Sa nu fie pentru toata lumea obligatoriu la fel.

Daca cineva spune ca nu doresc sa ma ocup cu institutiile culturale sau educationale, dar o alta regiune sustine ca este in stare sa coordoneze aceste activitati, atunci aceasta diferentiere sa fie posibila. Daca vorbim de regionalismul asimetric, noi vorbim de autonomia regionala. Asa este denumirea europeana care este dupa parerea noastra o solutie viabila'', a subliniat liderul PCM.

Szasz a precizat ca in ultimii 80 de ani Constitutia Romaniei a fost modificata de 11 ori si ca acest act fundamental trebuie modificat daca este, intr-un fel, depasit. ''Este, intr-adevar, o necesitate nu numai a comunitatii maghiare dar si a romanilor, in general, modificarea Constitutiei in sensul descentralizarii. Noi dam o solutie europeana si viabila prin descentralizarea autentica pe care o numim regionalismul asimetric'', a mai aratat Jeno Szasz.
Luni, 16 Martie 2009, ora 11:40
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Alianta USR PLUS si-a prezentat echipa harghiteana pentru alegerile locale
Un reprezentant al etniei rrome pe lista de consilieri judeteni Filiala harghiteana a aliantei ...
Cartofii "se prajesc" in pamant, in vreme ce forta de munca a devenit o mare problema
Dupa sume enorme cheltuite in primavara cu tratamentele pentru stoparea atacului de mana, canicula a ...
Accident mortal pe DJ 137
Inspectoratul de Politie Judetean Harghita precizeaza ca, in aceasta dimineata, aproape de ora 7:00, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor