Cum arată "rucsacul zburător" care îi va transporta pe salvamontiști pe trasee de o oră și jumătate în doar două minute VIDEO

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 13:17
2795 citiri
Cum arată "rucsacul zburător" care îi va transporta pe salvamontiști pe trasee de o oră și jumătate în doar două minute VIDEO
”Rucsacul zburător”, testat în munții din Alba FOTO / alba24

Salvamontiștii din România au testat, zilele trecute, un aparat de zbor individual, cunoscut sub numele de jetpack (n. r. ”rucsac zburător”), care promite să revoluționeze intervențiile de salvare montană.

Luni, în cadrul unui exercițiu desfășurat la Rimetea, județul Alba, un specialist al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a demonstrat cum acest jetpack poate transforma complet modul de intervenție în situații de urgență montană.

Pentru prima oară în România, un jetpack, un rucsac cu propulsoare, a fost testat într-un exercițiu de salvare montană. Acest test face parte dintr-o serie de exerciții menite să îmbunătățească rapiditatea și eficiența intervențiilor salvamontiștilor. Imaginile spectaculoase, asemănătoare celor din filmele de acțiune, au fost capturate la Rimetea și au evidențiat capacitățile extraordinare ale acestui dispozitiv.

Echipamentul testat este produs de compania britanică Gravity Industries și este dotat cu cinci propulsoare. Acesta poate ridica un adult la zeci de metri înălțime și atinge o viteză maximă de 60 km/h. Prețul de pornire pentru acest echipament este de aproximativ 450.000 euro + TVA. Pentru început, Salvamont România ar putea închiria acest echipament, conform TVR Info.

Eficiență sporită în intervențiile de salvare

Testul a demonstrat o reducere semnificativă a timpului necesar pentru intervenții. Un traseu montan dificil, care ar fi durat 90 de minute pe jos, a fost parcurs în doar două minute cu ajutorul jetpack-ului. Aceasta reprezintă un avantaj major în situațiile de urgență, unde fiecare minut contează pentru salvarea vieților.

„În cadrul acestui exercițiu vom testa inovatorul sistem al Gravity Industries, rucsacul cu care persoanele pot zbura,” a declarat Richard Browning, fondatorul și pilotul șef de testare al Gravity Industries, citat de AlbaPress. „E o plăcere să fiu aici. Abia aștept să fac acest exercițiu și să zbor foarte repede pe acest munte,” a adăugat el.

Conform scenariului exercițiului, pilotul jetpack-ului a decolat pentru a salva o persoană rănită într-o drumeție în masivul Piatra Secuiului. Zborul a fost filmat și transmis live pe Facebook, oferind publicului o privire directă asupra modului în care acest echipament poate fi utilizat în misiuni de salvare.

Șeful DSU, Raed Arafat, afirma că ”persoana care se deplasează va avea o limită destul de serioasă a echipamentelor pe care poate să le ia cu el. Deci nu va putea să ducă tot ce are nevoie, nu poate să transporte bolnavul”. ”Scopul lui principal este să ajungă cineva să acorde primul ajutor rapid până ajunge fie elicopterul, fie echipajul care vine terestru. La acest moment Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat împreună cu fabricanții acestui echipament testele pe care le vedeți la Alba, pentru a ne da seama de utilitatea lor, de modul în care pot fi integrate în sistemul de urgență. Normal că va dura până vom găsi soluții să avem astfel de dotări în țară. Este vorba de finanțare, de concepție, este despre găsire, pentru că personalul care deservește, trebuie să aibă o pregătire specifică, specială, care se face de către fabricanți”, a precizat Arafat pentru digi24.

Acțiunea desfășurată la Rimetea face parte din exercițiul DSU-GRAVITY-SAR-LIVEX, destinat testării sistemului dezvoltat de Gravity Industries pentru intervențiile Salvamont România. Dacă rezultatele testelor vor fi satisfăcătoare, ar putea urma o procedură de achiziție în conformitate cu legea, pentru a integra acest echipament în arsenalul de salvar0e al salvamontiștilor români.

Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire, fără TVA, scrie alba24. Pentru început, echipamentul ar putea fi închiriat de Salvamont România, mai amintește newsweek.

Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
România este un importator net de produse. Așa se traduce informația vehiculată în diferitele informări de presă ale autorităților despre balanța comercială – România importă mai...
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
Alex Gafițeanu a studiat domeniul neuroștiințelor în Marea Britanie și s-a întors acasă pentru a deschide o pizzerie micuță la parterul unui cămin studențesc din campusul Tudor...
#jetpack, #jetpack propulsie apa, #salvamont , #tehnologie
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
  3. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  4. S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Portavionul special de pe care se pot lansa drone de orice tip se construiește în România
  9. 5 mituri comune despre întreținerea mașinilor. De ce ar putea fi costisitor să le crezi
  10. Primul tren modernizat de CFR ar putea circula toamna aceasta. Sorin Grindeanu: „Se poate mai repede și în condiții decente!”