Lider pro-democrație de la Hong Kong, aruncat în pușcărie. Ce acuzații îi aduce Beijingul lui Jimmy Lai

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 09:29
1945 citiri
Lider pro-democrație de la Hong Kong, aruncat în pușcărie. Ce acuzații îi aduce Beijingul lui Jimmy Lai
Jimmy Lai este fondatorul ziarului Apple Daily, o publicație critică la adresa puterii chineze. FOTO: Facebook

Jimmy Lai – un patron media pro-democraţie din Hong Kong – a fost condamnat, sâmbătă, la o nouă pedeapsă de cinci ani şi nouă luni de închisoare pentru fraudă. Fondator al Apple Daily, un ziar care critica puterea chineză şi a fost forţat să se închidă, Lai a petrecut recent douăzeci de luni după gratii pentru participare la manifestaţii şi adunări neautorizate.

În vârstă de 75 de ani, el urmează încă să fie judecat pentru „înțelegere cu forţe străine”, o încălcare a legii dure asupra securităţii naţionale impuse de Beijing, pasibilă cu închisoare pe viaţă.

În timp ce perioadele sale anterioare în închisoare au fost legate de rolul avut în protestele pro-democraţie care au zguduit teritoriul chinez în 2019, dosarul pentru care a fost condamnat sâmbătă se referă la încălcarea condiţiilor de închiriere a birourilor ziarului său.

Lai şi Wong Wai-keung, un fost director al Apple Daily, au fost găsiţi vinovaţi de fraudă în octombrie, în ceea ce judecătorul Stanley Chan a descris drept o „schemă planificată, organizată şi care a durat ani de zile”.

Cum justifică magistrații decizia: „Să nu faceţi nicio legătură cu politica”

Potrivit procurorilor, o firmă de consultanţă condusă de Lai pentru uzul său personal a ocupat birouri închiriate de Apple Daily în scopuri de publicare şi tipărire. Aceasta constituie, susţin ei, o încălcare a condiţiilor de închiriere semnate cu o companie guvernamentală şi echivalează cu o fraudă.

La rândul lor, avocaţii apărării au susţinut că acest caz ar fi trebuit să facă obiectul unui proces civil şi nu penal, adăugând că zona în cauză este minimă.

Wong Wai-keung, în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.

Judecătorul a criticat Apple Daily pentru că a abuzat de reputaţia sa de media binecunoscută ca „scut de protecţie”, care l-a împiedicat pe proprietar să acţioneze în cazul încălcării condiţiilor contractului de închiriere.

Dar „să nu faceţi nicio legătură cu politica”, a adăugat el, insistând că acest caz nu are nicio legătură cu politica sau cu libertatea presei.

Jimmy Lai, una dintre figurile de frunte ale mişcării pro-democraţie în Hong Kong, critică deschis Beijingul de multă vreme.

Ani de zile, ziarul său a criticat puterea chineză înainte de a fi forţat să se închidă la jumătatea anului 2021, după îngheţarea fondurilor sale şi arestarea unora dintre angajaţi şi a fondatorului.

Soția președintelui Xi Jinping, în spatele epurărilor din armata chineză? Prima doamnă a fost plasată în „Comitetul de examinare şi evaluare a cadrelor”
Soția președintelui Xi Jinping, în spatele epurărilor din armata chineză? Prima doamnă a fost plasată în „Comitetul de examinare şi evaluare a cadrelor”
Este puternicul lider al Chinei condus subtil, din spatele cortinei puterii de soția sa la fel de influentă? Unele surse media susțin că prima doamnă a Chinei, Peng Liyuan, exercită o...
Avocații lui Trump cer anularea condamnării în dosarul Stormy Daniels. Cum vor să-l scape pe fostul președinte
Avocații lui Trump cer anularea condamnării în dosarul Stormy Daniels. Cum vor să-l scape pe fostul președinte
Invocând o recentă decizie a Curţii Supreme, care recunoaşte o largă imunitate pentru fostul preşedinte, avocaţii lui Donald Trump au cerut anularea condamnării sale penale de la New York...
#Jimmy Lai, #condamnare, #China, #Beijing, #Hong kong proteste democratie , #China
  1. Muncă la foc automat în laboratoarele secrete din Ucraina. ”O armată de roboți” va lupta împotriva Rusiei
  2. Viktor Orbán, ”pedepsit” de liderii Uniunii Europene. Se pregătește un boicot la scară largă
  3. Alertă de urs pe un traseu foarte frecventat de turiști. Apelul lansat de Salvamont
  4. Cât costă să îți cumperi propria insulă în Grecia. Sunt mai multe anunțuri de vânzare disponibile
  5. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Ucraina are dreptul să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei”
  6. Semnele care arată că ai făcut insolație. Primul pas care trebuie făcut pentru a ajuta organismul să-și revină
  7. Scrisoarea prin care peste 50 de laureați ai Premiului Nobel cer încetarea războiului din Ucraina
  8. Județele în care au fost văzuți cei mai mulți urși. Populația a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert
  9. O fetiță și tatăl său s-au înecat în râul Buzău. Fratele mai mic a fost salvat în ultimul moment
  10. Să luăm aminte! De ce a fost împușcat Donald Trump?