Anul trecut a fost cel mai bun an de recrutare online, potrivit unei platforme de profil.
În 2021, lucrătorii din producţie şi logistică au fost cei mai căutaţi. Inginerii și constructorii au făcut parte din a doua cea mai căutată categorie. Au fost 127.500 de oferte. A urmat apoi categoria ”șoferi, servicii auto și curierat”. Au fost 117.000 de oferte.
Cele mai multe anunţuri de angajare au fost publicate de angajatorii din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj şi Iaşi.
Specialistul în resurse umane Lavinia Țurcanu a spus pentru Ziare.com care sunt tendințele actuale ale pieței muncii.
”Odată cu sistemul hibrid și munca remote, piața muncii s-a schimbat foarte mult în ultimul timp. În prezent, putem vorbi de top domenii de recrutare cum ar fi: IT Software, Training HR, unde sunt implicate departamentele de resurse umane, dar și specialiști în domeniu.
Munca la domiciliu sau hibrid aduce ca noutate instruirea angajaților, astfel apar cereri de joburi pe partea de training pe domeniul de specialitate al departamentului respectiv”, a explicat specialistul în recrutare.
Alt domeniu în creștere pe piața muncii este piața de vânzări și achiziții.
”Tinerii au început să caute joburi încă din primul an de facultate, mai ales acum având posibilitatea să lucreze remote sau chiar având mai multă flexibilitate. Ponderea cea mai mare o reprezintă joburile în IT, robotică, apoi marketing, vânzări (asistent vânzări, reprezentant vânzări), vânzări online, administrativ, financiar și în ultimul timp începe să se dezvolte și domeniul HORECA”, a punctat Lavinia Țurcanu.
”Totodată preocuparea tinerilor pentru programele de formare profesională, mai ales în domeniul tehnic, este foarte mare. Sunt dispuși să renunțe la o parte din salariu, să accepte un salariu mai mic pentru a beneficia de un training de formare profesională și pentru flexibilitate. Învățarea la job și flexibilitatea devin prioritare pentru tinerii aflați la început de carieră”, a concluzionat specialistul în recrutare.
Tinerii din ziua de astăzi au condiții clare legate de locul unde vor să muncească. Sunt mulți care vor să lucreze remote și tocmai acesta este motivul pentru care 60% dintre ei aleg companiile internaționale.
Pe piața muncii există patru generații diferite: Baby-Boomers, Generația X, Millennials și generația Z.
Generația Z (1990-2010) sau generația Facebook, așa cum mai este denumită, este recunoscută în literatura de specialitate ca fiind o generație cu spirit antreprenorial, independentă și inovatoare.
Persoanele care aparțin acestei categorii sunt caracterizate de ușurința cu care folosesc tehnologia. Faptul că generația Z se identifică cu o eră digitală, ne oferă un indiciu în ceea ce privește orientarea profesională. Preferințele pentru locul de muncă, modul de comunicare la job, perioada păstrării locului de muncă, modul de învățare și multe alte aspecte sunt influențate de relația generației Z cu tehnologia.