Jocul periculos care a trimis în fața instanței un băiat de 14 ani. ”Te-a tăiat un pic la mână, n-ai nimic”

Luni, 03 Aprilie 2023, ora 21:15
4062 citiri
Jocul periculos care a trimis în fața instanței un băiat de 14 ani. ”Te-a tăiat un pic la mână, n-ai nimic”
Adolescent de 14 ani judecat pentru trei capete de acuzare FOTO Arhivă

O joacă aparent nevinovată a trimis un adolescent în vârstă de 14 ani în fața instanței, băiatul fiind cercetat pentru trei capete de acuzare: lipsirea de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe și șantaj.

Victima sa a fost un băiat în vârstă de 9 ani, care a decis să nu țină ascunsă teroarea prin care a trecut, deși fusese amenințat cu moartea de către partenerul său de joacă.

Băiatul în vârstă de 9 ani se afla în vacanță la bunicul său, în comuna Filipișul Mare din județul Mureș, părinții săi fiind plecați la muncă. În data de 26.07.2021, în jurul orei 12.00, a mers să se joace cu alți copii din sat, din grup făcând parte și O.M. în vârstă de 14 ani. Cel mic era tratat ca ”şmecheraş de oraş” și a devenit în scurt timp ținta ironiilor copiilor mai mari. La un moment dat O.M i-a luat telefonul de pe bancă şi i-a cerut să i-l vândă pentru suma de 10 lei, însă victima a refuzat.

Ulterior, băiatul cel mic a fost legat de copac cu o sfoară, lovit în abdomen și filmat cu propriul telefon în această poziție. Deși copilul a cerut să fie dezlegat, ”rivalul” său a refuzat și chiar i-a replicat: ”ce fain te-am legat, te-a tăiat un pic la mână, n-ai nimic”. Băiatul a fost ținut legat de trunchiul pomului câteva minute, apoi lăsat liber partenerul său de joacă înapoindu-i telefonul.

Speriat, băiatul a fugit acasă, decis să reclame totul bunicului său. În drum spre casă, agresorul i-a trimis câteva mesaje vocale prin care îl amenința cu moartea dacă va spune vreunui adult ce pățise. ”Te tund chel, te bat de te omor şi pe tine şi pe el (bunicul n.r.) ți-o dau de te sparg”, au fost mesajele de amenințare trimise victimei de O.M.

Cu aceste dovezi în mână, bunicul băiatului a mers direct la poliție și a depus o reclamație pe numele celui care îi agresase nepotul.

Pentru că împlinise deja 14 ani, deci răspundea penal, O.M. a fost incriminat, trimis în judecată pentru lipsire de libertate în mod ilegal, lovire și alte violențe și șantaj. În instanță adolescentul a încercat să se scuze, spunând că la mijloc nu a fost decât un joc nevinovat, ”Hoții și Poliția”, iar cel mic acceptase anterior să joace rolul de hoț și să fie legat de pom, dar că pe parcurs s-a speriat și a luat joaca în serios, fiind pentru prima dată când participa la așa ceva.

Ce au spus judecătorii

Judecătorii au fost însă de altă părere, considerând că O.M. a profitat de diferența de vârstă între el și victimă, încercând să-și arate puterea în grup printr-un comportament umilitor.

”Chiar dacă s-ar accepta susținerea că persoanei vătămate i s-a explicat că una din regulile acestui joc este ca cel care joacă rolul hoţului să fie legat de mâini, iar aceasta nu s-a opus acestei reguli, este mai mult decât evident că regula a fost adusă la îndeplinire de către inculpat într-o manieră prin care încerca să domine victima, să se impună în faţa ei, încercând să o umilească în faţa celorlalți copii şi să-şi arate astfel puterea în grup, cunoscând faptul că persoana vătămată era un copil nou în colectivitate, iar diferenţa de vârstă, de mai bine de 5 ani dintre cei doi, îi permitea acest lucru”, se arată în motivarea instanței.

Instanța a apreciat că atitudinea agresorului de 14 ani a depășit limitele unui joc nevinovat între copii.

”Prin maniera în care a legat victima de mâini, cauzându-i leziuni, şi prin felul în care s-a comportat, lovind-o în zona intimă-probabil în zona coapsei (raportat la concluziile raportului medico-legal) şi filmând-o, victima a fost redusă la tăcere, care evident că s-a speriat, dându-şi seama că nu-i poate face faţă inculpatului, comportament care a depăşit limitele unui joc nevinovat între copii”, se arată în motivarea instanței.

M. O. a fost condamnat la măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsirea de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violențe și șantaj.

Măsura educativă a supravegherii constă în controlarea și îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată cuprinsă între două și șase luni, sub coordonarea serviciului de probațiune, pentru a asigura participarea la cursuri școlare sau de formare profesională.

În perioada cât va executa pedeapsa M.O. nu va avea voie să se apropie sau să comunice cu victima sa, să nu depășească, fără acordul Serviciului de probaţiune, limita teritorială a României și să urmeze un curs de formare profesională.

Sentința Judecătoriei Reghin nu este definitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un tânăr din Mureș era cât pe ce să-și piardă viața din cauza unui joc banal. Ce recomandă reprezentanții IGSU FOTO
Un tânăr din Mureș era cât pe ce să-și piardă viața din cauza unui joc banal. Ce recomandă reprezentanții IGSU FOTO
Un tânăr din Mureș a fost la un pas să-și piardă viața în timp ce se juca cu un zmeu, asta pentru că vântul a dus zmeul către firele de înaltă tensiune. În urma descărcării,...
Percheziții ale Poliției la Mureș, într-un dosar care vizează organizarea de lupte între câini. Cum au fost sancționați proprietarii animalelor
Percheziții ale Poliției la Mureș, într-un dosar care vizează organizarea de lupte între câini. Cum au fost sancționați proprietarii animalelor
Poliţia din Mureş a făcut percheziţii, marţi, 16 aprilie, la mai multe adrese, într-un dosar privind organizarea de lupte între câini, fiind descoperite animale cu urechile cupate, dar şi...
#joc periculos, #joaca, #joaca copil, #adolescent, #condamnare, #lipsire libertate, #legat, #Mures , #stiri juridice