Cum vor prospera site-urile ilegale de jocuri de noroc după aplicarea noii taxe de 40% pe câștiguri

Marti, 28 Iunie 2022, ora 15:55
3949 citiri
Cum vor prospera site-urile ilegale de jocuri de noroc după aplicarea noii taxe de 40% pe câștiguri
o astfel de taxă ar reduce cu peste 50% taxele plătite de operatorii de jocuri de noroc prin reducerea activității. FOTO Pixabay.com

Noile modificări din Codul Fiscal îi determină pe viitorii păgubiţi să reacţioneze. Dacă taxe mai mari se vor regăsi pentru atât pentru dividende, tutun cât și pentru alcool, cea mai proeminentă modificare vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul ar urma să crească cu până la 40%.

Astfel, impunerea unei taxe de 40% pe retrageri în domeniul jocurilor de noroc va avea ca efect direct, în segmentul gambling-ului online, reducerea numărului de jucători de pe site-urile licențiate în România și migrarea lor către o zona site-urilor ilegale, nelicențiate în România, a fost de părere Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND).

Astfel, pierderile vor fi pentru toate părțile – jucători, operatori licențiați, dar și Guvern, ale cărui venituri, în loc să crească, vor scădea pe termen scurt și mediu.

“Înainte de a adopta o astfel de măsură fiscală, trebuie luați în considerare o serie de factori. În primul rând, jocurile de noroc online sunt în principal o industrie a divertismentului, nicidecum o sursă de venituri pentru jucători.

Conform datelor AOJND, peste 80% din cei care retrag bani în urma participării la jocuri de noroc retrag sume de până la maxim 1.000 de lei, majoritatea fiind însă mult mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei.

Practic, vorbim majoritar de cazuri în care jucătorul nu urmărește câștigul cu orice preț, ci plăcerea de a concura, în acest fel gambling-ul online fiind, mai degrabă, o sursă de reducere a stresului cotidian”, a declarat, într-un comunicat de presă, preşedintele AOJND, Odeta NESTOR.

În România, statisticile arată că aproximativ 90% din totalul jocurilor online se desfășoară pe site-uri licențiate în România, ceea ce reprezintă un succes la nivel european.

“Am subliniat deseori că România reprezintă un model de succes în ceea ce privește legislația în gambling. Însă această situație depinde de capacitatea autorităților de a menține un cadru legislativ și fiscal atrăgător".

Asociatia estimează că o astfel de taxă ar reduce cu peste 50% taxele plătite de operatorii de jocuri de noroc prin reducerea activității.

În plus, ar obliga operatorii la reducerea drastică a investițiilor în unități de dezvoltare de software locale, în publicitate, dar mai ales în ceeea ce privește sponsorizarea sportului românesc.

Eveniment Quarterly Report

Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Guvernul a aprobat, joi, 28 septembrie, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al...
Infrastructura rutieră crește nivelul de trai. În județele cu cel puțin un tronson de autostradă, PIB-ul pe cap de locuitor e cu până la 25% mai mare
Infrastructura rutieră crește nivelul de trai. În județele cu cel puțin un tronson de autostradă, PIB-ul pe cap de locuitor e cu până la 25% mai mare
O echipă de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor a concluzionat că...
#jocuri de noroc, #online, #gambling, #taxa, #odeta nestor, #fiscal , #fiscal