Jocurile video, incluse la Jocurile Olimpice?

Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 11:12

   

Jocurile video, incluse la Jocurile Olimpice?
Jocurile video, cunoscute si ca e-sport, ar trebui sa fie disciplina olimpica, sustine creatorul World of Warcraft.

Rob Pardo, care pana in iulie a fost director de creatie la Blizzard Entertainment, crede ca sportul are acum o definitie extinsa.

"Jocurile video sunt bine pozitionate pentru a fi un sport cu spectatori", a declarat el pentru BBC.

Evenimentele e-sportive profesioniste atrag in prezent milioane de oameni.

O finala a avut loc recent la Seul, Coreea de Sud, si a umplut un stadion de 40.000 de oameni, iar mult mai multi au urmarit evenimentul online din intreaga lume.

"Iata un argument foarte bun ca e-sport sa fie la Jocurile Olimpice", a declarat Pardo, care a fost si principalul designer al Starcraft: Brood War, un joc creditat ca fiind primul impuls care a creat fenomenul e-sport.

Pardo sustine ca un jucator profesionist de e-sport are niste calitati impresionante cum ar fi reflexele rapide ca fulgerul si capacitatea de a lua decizii foarte rapid.

"Daca te uiti cate actiuni fac pe minut, sunt peste 300", spune designerul.

Cu toate acestea, el recunoaste ca jocurile video au de infruntat o bariera culturala si trebuie sa se lupte cu fanii sporturilor fizice. Este vorba despre cum defineste fiecare sportul.

"Daca doriti sa definiti sportul ca ceva care necesita efort fizic, atunci este greu sa sustinem ca jocurile video ar trebui sa fie un sport, dar, in acelasi timp, cand ma uit la alte discipline care sunt deja la Jocurile Olimpice, incep sa pun la indoiala definitia", spune Pardo.

Introducerea unei noi discipline olimpice este complicata, mai ales de cand Comitetul International Olimpic (CIO) a plafonat numarul de sporturi permise.

Un exemplu concludent poate fi sahul. Sustinatorii jocului au solicitat de multa vreme ca acesta sa fie inclus in disciplinele olimpice, dar CIO a fost reticent, considerandu-l un "sport al mintii" si, prin urmare, nu unul binevenit la Jocuri.

Jocurile video se confrunta cu acelasi obstacol, dar sustinatorii lor au facut tot posibilul pentru a fi tratate ca un sport, prin adaugarea de masuri, cum ar fi un program antidoping.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 44946 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MatusaTamara
rank 5
Campionii mondiali la jocuri video sint bineinteles francezii.
Dar sint mii de jocuri care iti cer fie glagore, fie viteza de deget, sau orice intre astea.

Care ar fi jocul de concurs? Deviza jocurilor olimpice este Citius, Altius, Fortius.

Ce treaba au jocurile video cu deviza asta?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor