Cel mai popular joc al copilariei salveaza un oras-fantoma: De-a v-ati ascunselea, la Campionatul Mondial

Sambata, 20 August 2016, ora 15:29
7889 citiri
Cel mai popular joc al copilariei salveaza un oras-fantoma: De-a v-ati ascunselea, la Campionatul Mondial
Foto: Facebook/Nascondino World Championship

Situat la poalele Muntilor Alpi, in nordul Italiei, oraselul Consonno era cunoscut odinioara ca "Taramul jucariilor". Astazi este o localitate abandonata, folosita uneori ca decor pentru videoclipuri si filme.

Insa Consonno este pe cale sa renasca datorita celui mai popular joc al copilariei, scrie Quartz.

Consonno a fost construit in 1968 de contele Mario Bagno, un dezvoltator imobiliar care isi dorea sa creeze un Las Vegas italian. Timp de opt ani, orasul a devenit o adevarata destinatie pentru amatorii de distractie, intampinandu-si turistii cu un hotel de lux, un club de noapte, chiar si cu o gradina zoologica.

In 1976, o alunecare de teren a distrus drumul care conecta Consonno de cel mai apropiat oras, punand capat scurtei sale perioade de glorie.

Insa oraselul din Lombardia isi va redobandi curand aerul ludic. La inceputul lunii septembrie va avea loc aici a sasea editie a Campionatului Mondial de De-a V-ati Ascunselea ("Nascondino World Championship"), o competitie la care participa sute de italieni.

Campionatul a fost organizat prima data in Bergamo, in urma initiativei unei publicatii locale, insa peisajele din Consonno, precum si abundenta locurilor in care participantii se pot ascunde, avand in vedere numarul mare de cladiri abandonate, i-au convins pe organizatori sa aleaga aceasta localitate ca teren de joaca.

Participantii, care au intre 18 si 60 de ani, trebuie sa plateasca o taxa de 125 de euro de echipa. Anul acesta vor participa 64 de echipe a cate cinci membri fiecare.

Doi arbitri si un coordonar de joc se vor asigura ca regulile vor fi respectate cu strictete.

Jocul se desfasoara pe parcursul a doua zile, pe 3 si 4 septembrie, iar la final va fi declarat un castigator.

Jocul de-a v-ati ascunselea este popular in intreaga lume, iar unii spera chiar ca acesta sa devina un sport olimpic.

Profesorul universitar Yasuo Hazaki din Japonia a lansat in 2013 o campanie pentru promovarea jocului de-a v-ati ascunselea la Jocurile Olimpice care vor avea loc in 2020 in Tokio.

#Campionat Mondial De a V ati, #Consonno Italia , #jocuri amuzante