Escape room, un business nou - cat de mult prinde si cati bani poti sa castigi

Duminica, 12 Iunie 2016, ora 11:48
7949 citiri
Escape room, un business nou - cat de mult prinde si cati bani poti sa castigi
Foto: captive.ro

O camera de tip "escape room" din Bucuresti ar putea genera anual venituri de peste 383.000 de lei, echivaletul a circa 85.000 euro, daca ar fi ocupata 100%.

Numai in Capitala, aceasta piata numara deja 140 de astfel de camere, sustine unul dintre actionarii unei firme specializate pe acest gen de activitati recreative, Captive Escape Room, Mihai Ungureanu.

Strict tehnic, un "escape room" este o camera cu indicii ascunse, in care jucatorul este incuiat si nu poate iesi decat daca gaseste si rezolva toate puzzle-urile plasate de cel care a conceput jocul, avand insa o limita de timp de 60 de minute.

In Bucuresti, in ultimii doi ani, au aparut peste 80 de "escape room-uri", care totalizeaza mai bine de 140 de camere. Piata a crescut accelerat in ultimii doi ani pentru ca tot mai multe companii, in special multinationalele, au inceput sa inlocuiasca clasicele iesiri la paintball sau laser tag cu acest tip de activitate, care pune accent pe antrenarea gandirii logice si lucrul sub presiunea timpului.

"Desi au aparut multe astfel de camere, conceptul nu a fost suficient promovat. Sunt destul bucuresteni care nu stiu ce este un escape room sau sa nu fi fost niciodata intr-unul, in conditiile in care capitala Romaniei este unul dintre cele mai dezvoltate orase europene pe acest plan", a declarat Ungureanu, pentru News.ro.

Lipsa de promovare, adauga antreprenorul, a facut ca rata de ocupare sa fie mai mica decat in alte tari, de circa 10 - 40%. Firmele de pe aceasta nisa de piata ar fi avut mai mult de castigat daca s-ar fi unit intr-o asociatie, avand in vedere volumul mare de investitii care s-a facut pana acum, de pana la un milion de euro.

"Daca ne gandim ca realizarea unei camere costa intre aproximativ 1.500 si 7.000 euro, din care o mare parte din bani se duce pe mobila, si ca in Bucuresti s-au deschis pana acum peste 140 de camere, realizam ca am fi avut un cuvant greu de spus in fata producatorilor de mobila daca ne-am fi unit vocile si am fi cerut discount-uri si alte beneficii. Acest lucru se poate aplica pentru tot felul de produse pe care noi le folosim: electronice, materiale de constructii sau decoratiuni", explica Ungureanu.

Captive Escape Room are acum trei camere de joc finalizate si o camera de asteptare, in care s-au investit circa 30.000 de euro, iar in viitorul apropiat vor mai fi gata alte doua camere. Investitia va fi recuperata in circa doi ani de la finalizarea ultimelor doua camere, mai spune Mihai Ungureanu.

Compania lui este cotata pe locul al doilea din Bucuresti pe site-ul tripadvisor.com, la categoria "Jocuri si Activitati Recreative", ceea ce-i aduce vizita multor turisti straini. Pe primul loc se afla Troll Escape Rooms, pe trei Locked In - Escape Rooms, pe patru Exitus, iar pe cinci Escape Rooms Bucharest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Sighiartău candidează pentru președinția CJ Bistriţa-Năsăud: ”Adversarul meu este PSD în această campanie”
Robert Sighiartău candidează pentru președinția CJ Bistriţa-Năsăud: ”Adversarul meu este PSD în această campanie”
Deputatul Robert Sighiartău, vicepreşedinte PNL, anunţă că a luat decizia de a candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, el precizând că poziţia sa este că a...
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Președintele USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe premierul PSD Marcel Ciolacu că racolează primari USR, sub amenințarea controalelor venite de la instituțiile statului. Acesta îl acuză pe...
#escape room business, #escape room public , #jocuri amuzante