Care este jocul video care da cea mai mare dependenta - cum si de ce se intampla asta

Joi, 28 Martie 2013, ora 13:33
5747 citiri
Care este jocul video care da cea mai mare dependenta - cum si de ce se intampla asta

Un studiu publicat in jurnalul de specialitate CyberPsychology and Behavior a aratat ca jocul care te tine cu ochii lipiti de ecran si care te face sa ignori foamea sau alte nevoi de baza este, de departe, World of Warcraft.

Cum descriu gamerii dependenta, cum stiu ca este vorba de asa ceva? "Cand in sfarsit Final Fantasy 7 a iesit pe piata, eu si prietenul meu am jucat aproape trei zile incontinuu. Nu am realizat cand inca doua nopti au trecut si ne-am simbtit absolut oribil dupa aceea. Pe de alta parte, totusi, m-a ajutat sa renunt la fumat. Ma jucam si au trecut perioade mari de timp fara a simti nevoia de nicotina", explica o impatimita a jocurilor video, in varsta de 25 de ani, conform PopSci.

Declaratia ei probabil se aseamana mult cu a altor gameri, nu putine fiind cazurile in care se pierd examene sau se rateaza momente importante din viata pentru ca e dificila intreruperea unei astfel de activitati.

In 99% din cazuri se pierde notiunea timpului

Conform unui studiu citat de aceeasi publicatie, derulat de oamenii de stiinta de la Universitatea Nottingham Trent, 99% dintre subiecti pierd notiunea timpului cand se joaca. Doua treimi dintre participantii la studiu au pierdut notiunea timpului de seara pana la primele ore ale diminetii, in timp ce alti 1,4% s-au confruntat cu aceasta stare dimineata, apucandu-se sa se joace dupa ce s-au trezit.

Caracteristicile jocurilor care dau dependenta

Ce trebuie sa aiba un joc pentru a reusi sa dea un asemenea nivel de dependenta? In primul rand trebuie sa fie complex, captivant si elaborat. Prin urmare jocuri precum Angry Birds mai greu pot da dependenta. Insa altele, precum Grand Theft Auto, Everquest si Quake III indepinesc aceste cerinte, fiind mentionate de gameri.

In al doilea rand trebuie sa fie structurate pe mai multe etape, avand misiuni sau scoruri, astfel incat sa ai o motivatie de a merge mai departe. Si uite asa vei trece de la un nivel la altul si iar la altul, pana ce proprietarul te va bombarda cu telefoane pentru ca ai uitat de ziua chiriei si toti cei din jurul tau vor fi ingrijorati pentru tine.

Apoi, daca se poate, e ideal sa fie jucat cu altii, online, aici incadrandu-se jocuri precum Halo sau Call of Duty.

N-ar trebui sa mire pe nimeni, in acest context, de ce World of Warcraft, jucat de 10 milioane de oameni, continua sa-si tina fanii in priza sau de ce cei care sunt familiarizati cu Sims nu pot merge la culcare pana ce nu au zis, de mai multe ori, "Mai joc doar o zi" (jocul fiind astfel impartit).

Chiar daca nu se incadreaza in prototipurile jocurilor mai sus mentionate, Sims intruneste cerintele in ceea ce priveste susceptibilitatea de a da dependenta, insa in moduri neasteptate. Te leaga de calculator prin sarcinile pe care "trebuie" sa le indeplinesti, obligandu-te sa anticipezi "mutarile" personajului si sa le duci la bun sfarsit, de teama de a nu uita ce aveai de gand sa faci, data viitoare cand il vei juca.

Cum dai "log off"

Pentru a se desprinde, totusi, de calculator, gamerii au mici secrete. PopSci prezinta cateva dintre ele: pune un album de muzica in fundal si cand nu se mai aude nimic (bine ar fi sa fi observat imediat ce linia melodica s-a oprit) e clar ca a trecut ceva vreme. O alta metoda de a nu pierde notiunea timpului e sa setezi televizorul sa se stinga la o anumita ora. Altii mentioneaza foamea, setea sau nervii sotiei ca fiind cel mai bun ceasornic.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#jocuri video dependenta, #World of Warcraft dependenta, #jocuri dependenta calculator, #Sims dependenta , #stiri jocuri