În urmă cu două zile, chinezul Pan Zhanle a câştigat aurul olimpic şi a pulverizat recordul mondial în finala masculină la 100 m liber. David Popovici a sosit pe trei.
Frecvenţa testelor antidoping la înot ar trebui să fie determinată de organizaţii precum Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) şi World Aquatics (Federaţia internaţională), pentru a asigura corectitudinea competiţiilor olimpice, a declarat Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în timpul unei conferinţe de presă de sâmbătă.
Preşedintele CIO a făcut aceste observaţii atunci când a fost întrebat dacă va exista o potenţială creştere a numărului testelor antidoping pentru echipa de înot chineză, care fusese deja testată în număr mare, în urma performanţei recordului mondial stabilit de Pan Zhanle la 100 m liber masculin, în 31 iulie.
Organizaţiile antidoping au testat fiecare înotător chinez în medie de 21 de ori de la 1 ianuarie. Numărul a fost semnificativ mai mare în comparaţie cu media de şase ori pentru înotătorii americani şi de patru ori pentru înotătorii australieni, a dezvăluit World Aquatics pe 23 iulie.
Bach a subliniat că Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA), alături de laboratoarele naţionale anti-doping, au responsabilitatea efectuării testelor. Mai mult, Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) are sarcina de a judeca sancţiunile legate de dopaj.
"Depinde de aceste entităţi anti-doping şi, atunci când vine vorba de înot în special, împreună cu World Aquatics, să determine numărul de teste", a declarat Bach, "În acest fel, asigurăm un parcurs olimpic echitabil pentru toată lumea", a spus Bach.
Aşa cum se ştie, în urmă cu două zile, chinezul Pan Zhanle, care a impresionat miercuri seară în finala masculină la 100 m liber, în care a câştigat aurul olimpic şi a pulverizat recordul mondial, a afirmat că nu este afectat de scandalul de dopaj cu care se confruntă echipa de înot a ţării sale prezentă la Jocurile de la Paris.
Timpul incredibil de 46,40 secunde reuşit de înotătorul de 19 ani în finala derulată în La Defense Arena a îmbunătăţit cu 0,40 secunde recordul mondial anterior, stabilit tot de Pan la Campionatele Mondiale de la Doha în februarie, oferind totodată Chinei primul său aur la înot.
Fostul deţinător al acestui record, românul David Popovici, a încheiat finala de miercuri pe poziţia a treia şi a intrat în posesia medalie de bronz, după ce cu o zi înainte cucerise aurul la 200 m liber.
Echipa de înot a Chinei face obiectul unei supravegheri intense după dezvăluirile făcute în aprilie, conform cărora 23 de înotători din această ţară au fost testaţi pozitiv la un medicament cardiac interzis în 2021, dar au fost autorizaţi să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a acceptat concluziile unei investigaţii chineze, conform căreia rezultatele testelor s-au datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar o analiză independentă a susţinut modul de gestionare a cazului de către WADA. Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio gestionare defectuoasă sau muşamalizare din partea organismului de conducere.
Deşi numele lui Pan Zhanle nu se numără printre cele ale înotătorilor chinezi care au fost enumeraţi în dezvăluirile făcute de ziarul New York Times şi de postul german ARD, el a spus că a fost vizitat frecvent de teste antidoping.
"Anul trecut am efectuat 29 de teste şi nu am avut niciodată unul pozitiv" le-a declarat campionul olimpic chinez reporterilor, prin intermediul unui traducător.
"Din mai până în iulie am avut 21 de teste, niciun pozitiv. Astăzi am efectuat deja un al doilea test. Nu cred că a existat vreun impact (asupra mea), deoarece toate testele au fost făcute în procedura normală... Deci nu este o problemă mare", a adăugat el.
Aurul lui Pan Zhanle a fost primul dintre cinci medalii cucerite de echipa de înot a Chinei, care a obţinut anterior două medalii de bronz prin Xu Jiayu, la 100 m spate, şi Tang Qianting, vicecampioană olimpică la 100 m bras feminin.
Zhang Yufei, al cărei nume figurează printre cele 23, a cucerit bronzul la 100 m fluture feminin, la trei ani după ce a luat argintul la Tokyo, precum aurul la 200 m.
Referindu-se la performanţa sa extraordinară de miercuri, Pan Zhanle a spus: "Pentru mine, nu cred că înseamnă mult, pentru că viaţa continuă. Pentru China, cred că medalia de aur înseamnă mult, pentru că este prima dată când China bate un record mondial la aceste Jocuri, aşa că este ceva de care trebuie să ne bucurăm".