Doar 16 sportivi ruși au acceptat invitația CIO, de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris sub drapelul neutru

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 10:32
1145 citiri
Doar 16 sportivi ruși au acceptat invitația CIO, de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris sub drapelul neutru
Bannerul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris. Foto: Facebook / Olympics

Doar 16 sportivi ruşi şi 17 sportivi belaruşi au acceptat invitaţia CIO de a concura sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august), un număr mult mai mic decât era prevăzut, potrivit ultimelor cifre prezentate marţi, informează AFP.

Această listă, care acoperă zece discipline, de la ciclism la înot şi până la tenis, se poate încă modifica, în funcţie de ritmul retragerilor, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizaţiei olimpice.

În prezent, Comitetul Internaţional Olimpic a primit 19 refuzuri din partea rusă - inclusiv sportivi care s-au răzgândit - şi 7 din partea belarusă, printre care jucătoarele de tenis Arina Sabalenka, numărul 2 mondial, şi Victoria Azarenka, ocupanta locului 16 în clasamentul WTA.

Cei patru judoka ruşi invitaţi la Jocuri au declinat oferta în bloc, la fel şi luptătorii (chiar dacă CIO îl menţionează în continuare pe Şamil Mamedov printre participanţi), federaţia lor denunţând sâmbătă "principiul non-sportiv al selecţiei".

Gimnastele ruse anunţaseră anterior că nu vor veni, iar sportivele au ştiut de la început că sunt excluse, întrucât Federaţia internaţională a sportului olimpic rege a menţinut o excludere totală.

Forul olimpic mondial, care a interzis iniţial sportivii ruşi şi belaruşi din sportul mondial, după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie 2022, a orchestrat revenirea lor treptată, sub drapel neutru, în condiţii stricte şi excluzând de la început probele pe echipe.

Pentru a fi invitaţi la Jocuri, "sportivii individuali neutri" au fost nevoiţi să depăşească obstacolul calificărilor, urmat de o dublă verificare, de către federaţiile internaţionale, apoi de CIO, şi să demonstreze că nu au sprijinit activ războiul din Ucraina şi că nu au legături cu armatele ţărilor lor.

În luna martie, CIO miza pe prezenţa a 36 de ruşi şi 22 de belaruşi pentru JO 2024 "conform celui mai probabil scenariu", faţă de 330 de ruşi şi 104 de belaruşi care au participat la JO 2020 de la Tokyo.

Ei vor fi în cele din urmă şi mai puţini la număr şi vor lua parte doar la probele de ciclism (3 ruşi şi 1 belarus), trambulină (1 rus şi 1 belarus), taekwondo (1 belarus), haltere (2 belaruşi), lupte (1 rus, dacă va rămâne pe listă, 1 belarus), canotaj (2 belaruşi), tir (2 belaruşi), tenis (7 ruşi, inclusiv numărul 5 mondial, Daniil Medvedev), kaiac-canoe (3 ruşi şi 2 belaruşi) şi înot (1 rus şi 4 belaruşi).

Privaţi de culorile lor oficiale, înlocuite cu u drapel verde având imprimate literele "AIN", aceştia nu vor putea defila pe Sena în timpul ceremoniei de deschidere şi nu vor apărea pe clasamentul pe medalii.

O legendă a fotbalului francez va fi purtătorul torței olimpice la Paris
O legendă a fotbalului francez va fi purtătorul torței olimpice la Paris
Thierry Henry va fi primul purtător al torţei olimpice la Paris, duminică, 14 iulie, pe Champs-Élysées. Ştafeta, la care vor lua parte numeroşi sportivi şi multe celebrităţi pe străzile...
Un sportiv turc, exclus de la Jocurile Olimpice. Testul antidopping a ieșit pozitiv
Un sportiv turc, exclus de la Jocurile Olimpice. Testul antidopping a ieșit pozitiv
Luptătorul turc Riza Kayaalp nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a fost exclus din lotul ţării sale în urma unui test antidoping pozitiv la o substanţă interzisă,...
#jocurile olimpice, #Rusia, #Belarus, #Paris , #Jocurile Olimpice 2024
  1. Prima etapă, primul scandal în Superliga. De ce nu a jucat Mitriță titular în meciul Craiovei de la Sibiu
  2. Novak Djokovic a ”cântat” din nou la rachetă! Finală de vis la Wimbledon pentru al 25-lea Grand Slam
  3. Superliga românească a început cu o ”bombă”. Umilința trăită de Farul lui Gică Hagi cu o nou-promovată
  4. Membrii echipei naţionale de fotbal a României pot să devină cetăţeni de onoare ai Sectoarelor 5 şi 4
  5. Jasper Philipsen, component al echipei Alpecin-Deceuninck, a câştigat, vineri, etapa a 13-a a Turului Franţei
  6. FC Dinamo a anunţat, vineri, despărţirea de ofiţerul de presă al clubului
  7. CFR Cluj s-a despărţit de antrenorul Francisc Dican
  8. Pub-urile din Anglia sunt pregătite de invazia suporterilor pentru finala cu Spania
  9. Îndrăzneala lui Carlos Alcaraz. Spaniolul și-a pus englezii în cap după calificarea în finală la Wimbledon VIDEO
  10. Salvarea de la retrogradare este obiectivul echipei nou promovate în Superligă