Gest de sfidare la adresa Chinei după JO 2022. E impresionant ce-a făcut un sportiv suedez cu medalia de aur de la Beijing

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 16:49
7647 citiri
Gest de sfidare la adresa Chinei după JO 2022. E impresionant ce-a făcut un sportiv suedez cu medalia de aur de la Beijing
Nils van der Poel

Dublu campion olimpic la patinaj viteză, Nils van der Poel, a oferit una dintre medaliile sale de la Jocurile de la Beijing fiicei unui disident suedez-chinez încarcerat, a anunţat, vineri, organizaţia Amnesty International.

Patinatorul suedez, care deja criticase regimul comunist la întoarcerea de la Beijing, i-a oferit medalia din proba de 10.000 m Angelei Gui, fiica librarului Gui Minhai, care ispăşeşte o pedeapsă de zece ani de închisoare în China.

Potrivit AFP, acest gest rar de sfidare la adresa autorităţilor chineze a avut loc în cadrul unei mici ceremonii, joi, la Cambridge, în Marea Britanie.

"I-am acceptat medalia în numele tatălui meu. Cred că ar fi mai mult decât onorat dacă ar şti. Îţi mulţumesc, Nils, pentru că ai fost un mare aliat şi prieten”, a scris Angela Gui pe Twitter.

"Guvernul chinez a folosit visele noastre ca pe o armă politică pentru a legitima regimul. Am făcut din asta o problemă personală şi m-am simţit exploatat. Vreau să scadă încălcările drepturilor omului în China şi Gui Minhai să fie eliberat. Cer mult, dar este singurul lucru rezonabil pe care ni-l putem dori”, a declarat patinatorul.

Gui Minhai, cetăţean suedez şi librar din Hong Kong, a fost condamnat, în 2020, de China la 10 ani de închisoare pentru „furnizarea ilegală de informaţii peste hotare”.

Gui a fost închis şi eliberat din închisori chineze de mai multe ori în ultimii cinci ani. El este cunoscut că a publicat cărţi despre vieţile personale ale unor membri ai Partidului Comunist Chinez.

El a fost unul dintre cei cinci care deţineau o mică librărie în Hong Kong. În 2015, toţi cinci au fost daţi dispăruţi în diverse perioade. Între timp, patru au fost eliberaţi, doar Gui a rămas în detenţie.

Cazul lui Gui a fost mediatizat prima dată în 2015, când a dispărut din Thailanda şi a apărut în China. După dispariţia lui, s-a spus că a fost sechestrat de agenţi chinezi. Oficialităţile chineze au spus că Gui şi alţi patru bărbaţi au mers, voluntar, în China. Înainte de dispariţia din 2015, aparent Gui pregătea o carte despre viaţa amoroasă a liderului chinez Xi Jinping.

Librarul a mărturisit că a fost implicat într-un accident fatal în urmă cu mai mult de un deceniu - mărturisire despre care susţinătorii lui spun că a fost forţată. El a fost închis timp de 2 ani şi rearestat la câteva luni după eliberare, în timp ce călătorea spre Beijing împreună cu doi diplomaţi suedezi.

China a dat publicităţii apoi un interviu video cu Gui, în care el acuza Suedia că i-a „senzaţionalizat” cazul.

Grupurile activiste pentru drepturile omului au spus că înregistrarea demonstra că declaraţia a fost forţată.

Citește și:
Prima sportivă din România calificată la JO 2024: “Tata are 4 neveste şi 30 de copii. Deci eu am 29 de fraţi”
Prima sportivă din România calificată la JO 2024: “Tata are 4 neveste şi 30 de copii. Deci eu am 29 de fraţi”
CSA Steaua prezintă, vineri, pe site-ul oficial, detalii din viaţa “de film” a atletei Delvine Meringor, povestite chiar de ea şi de antrenorul său, Valentin Anghel. "Când ne atacă, fugim...
Armele pe care China le-ar putea furniza Rusiei. Stocuri uriașe în stil sovietic pentru a păcăli vigilența Occidentului FOTO
Armele pe care China le-ar putea furniza Rusiei. Stocuri uriașe în stil sovietic pentru a păcăli vigilența Occidentului FOTO
Occidentul este îngrijorat de China, care ar putea livra Rusiei din stocurile sale uriașe de muniție în stil sovietic, rachete și echipamente grele din depozitele Armatei Populară de...
#jocurile olimpice, #China, #Beijing, #medalie, #Nils van der Poel , #Jocurile Olimpice de Iarna