JO 2022: patinatoarea de 15 ani suspectată de dopaj a început cursa pentru medalia de aur. A încheiat exercițiul în lacrimi FOTO

Marti, 15 Februarie 2022, ora 17:55
5647 citiri
JO 2022: patinatoarea de 15 ani suspectată de dopaj a început cursa pentru medalia de aur. A încheiat exercițiul în lacrimi FOTO
Kamila Valieva

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, aflată în centrul unui scandal de dopaj la JO de la Beijing, a terminat pe primul loc programul scurt al probei individuale feminine.

Toţi ochii au fost aţintiţi asupra rusoaicei de 15 ani, în timp ce a intrat pe gheaţă pentru un exerrciţiu de două minute şi 40 de secunde, în care s-a concentrat pentru scurt timp pe patinajul ei şi nu pe scandalul de dopaj din jurul ei, scrie BBC. Ea s-a împiedicat la o săritură, a avut lacrimi la sfârşit, dar a urcat pe primul loc cu 82,16 puncte.

Valieva a fost urmată în ierarhie de o altă rusoaică, Anna Şcerbakova, cu 80,20, şi de japoneza Kaori Skamoto, 79,84.

Programul liber va avea loc joi.

În ciuda unui test antidoping pozitiv, rusoaica Kamila Valieva (15 ani) a fost autorizată, luni, de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport să continue competiţia la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Tribunalul sportiv a confirmat ridicarea suspendării provizorii a Kamilei de către Agenţia Rusă Antidoping (Rusada), considerând că privarea sportivei de un eveniment chiar înainte de a fi examinat fondul cauzei i-ar provoca un "prejudiciu ireparabil".

CIO şi WADA au sesizat TAS, făcând apel la decizia Agenţiei Ruse Antidoping (Rusada), luată la 8 februarie, de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse, care a fost depistată pozitiv la un test efectuat în 25 decembrie.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie 2021, de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi la 8 februarie, Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării.

Sportiva s-ar fi apărat, susţinând că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul doping în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a făcut o confuzie cu medicamentele prescrise bunicului ei pentru a trata o problemă la inimă.

Până acum, la JO de la Beijing, Valieva a avut deja o evoluţie foarte bună, având o contribuţie importantă la cucerirea de către Rusia a medaliei de aur în proba de patinaj artistic pe echipe.

Citește și:
Prima sportivă din România calificată la JO 2024: “Tata are 4 neveste şi 30 de copii. Deci eu am 29 de fraţi”
Prima sportivă din România calificată la JO 2024: “Tata are 4 neveste şi 30 de copii. Deci eu am 29 de fraţi”
CSA Steaua prezintă, vineri, pe site-ul oficial, detalii din viaţa “de film” a atletei Delvine Meringor, povestite chiar de ea şi de antrenorul său, Valentin Anghel. "Când ne atacă, fugim...
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
#jocurile olimpice, #Kamila Valieva, #patinal, #medalie, #lacrimi , #Jocurile Olimpice de Iarna