Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris VIDEO

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 13:34
3076 citiri
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris
VIDEO
Actrița Mary Mina a aprins flacăra olimpică FOTO X

Flacăra Olimpică a fost aprinsă, marţi, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, s-a ridicat un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne. De acum şi până la 11 august, flacăra păcii şi prieteniei va domina întreaga lume.

În leagănul olimpismului, Marea Preoteasă, actriţa elenă Mary Mina, înconjurată de 20 de "vestale", a adresat o rugăciune lui Apollo: "Apollo, Zeu al soarelui si al luminii, trimite razele tale si aprinde torţa sacră".

Mişcarea Olimpică din România a fost reprezentată la Ceremonie de preşedintele Mihai Covaliu şi campioana olimpică Maricica Puică, alături de Directorul AOR Braşov, Radu Frunteş, ultimii doi fiind invitaţii Primarului din Archaia Olympia.

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, este primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice.

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august.

Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani), medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca apoi spre Franţa la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia - oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor - de unde va pleca ştafeta franceză a torţei olimpice.

Prima sportivă franceză care va purta flacăra va fi Laure Manaudou, multiplă campioană la naţaţie.

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să tacă.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiţiei din Grecia antică de a renunţa la lupte pe durata competiţiei.

Armistiţiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internaţional Olimpic în 1992.

Jocurile Olimpice de la Paris încep la 26 iulie şi vor dura până la 11 august.

Quarterly Report - Editia 4

Veste mare pentru turiștii români. Grecii construiesc două drumuri noi spre insula Lefkada VIDEO
Veste mare pentru turiștii români. Grecii construiesc două drumuri noi spre insula Lefkada VIDEO
A început numărătoarea inversă pentru finalizarea conexiunii rutiere duble spre Lefkada, un proiect deosebit de important care va scurta călătoriile către și dinspre insula vizitată anual...
Decizie surprinzătoare luată de Zelenski. Ce spune despre armistițiul cu Putin: ”Să ne imaginăm pentru o secundă...”
Decizie surprinzătoare luată de Zelenski. Ce spune despre armistițiul cu Putin: ”Să ne imaginăm pentru o secundă...”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri, pentru AFP, că a respins ideea unui "armistiţiu" în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, pe perioada Jocurilor Olimpice, aşa cum...
#jocurile olimpice, #flacara, #Grecia, #Mary Mina , #stiri din sport