Președintele CIO, răspuns pentru Ucraina despre posibilitatea ca rușii să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Joi, 09 Februarie 2023, ora 16:27
2270 citiri
Președintele CIO, răspuns pentru Ucraina despre posibilitatea ca rușii să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
Jocurile Olimpice

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a lansat un apel către Ucraina să renunţe la ameninţările de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Paris, în contextul posibilei participări a sportivilor din Rusia şi Belarus, relatează Reuters.

Ucraina îşi doreşte susţinere internaţională pentru ca sportivii ruşi şi belaruşi să nu poată participa la JO, nici măcar sub drapel neutru.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut CIO să interzică participarea Rusiei la JO. Ucraina este susţinută de ţările baltice.

Într-o scrisoare către preşedintele Comitetului Olimpic Ucrainean, Vadim Huttsait, Bach precizează că afirmaţiile că permiterea accesului sportivilor ruşi şi belarusi la JO ar promova invazia sunt „defăimătoare”.

CIO consideră că un boicot ar reprezenta o încălcare a Cartei Olimpice şi a precizat că includerea sportivilor ruşi şi belaruşi se bazează pe o rezoluţie ONU împotriva discriminării în cadrul mişcării olimpice.

“Participarea sportivilor neutri cu paşaport rus sau belarus la Jocurile Olimpice de la Paris încă nu a fost discutată concret. Drept urmare, scrisoarea dumneavoastră... către comitetele olimpice naţionale, către federaţiile internaţionale, membrii CIO şi către viitoarele gazde olimpice, făcând presiuni asupra lor în încercarea de a influenţa public luarea deciziilor, a fost percepută de marea majoritate a acestora ca fiind, la cel puţin, ceva extrem de regretabil”, a precizat Bach.

“Este responsabilitatea fiecărui comitet olimpic naţional... să susţină principiile fundamentale ale Cartei Olimpice”, a adăugat el.

Luna trecută, CIO a anunţat că este posibil ca sportivilor din Rusia şi Belarus să li se permită participarea la Jocurile Olimpice sub drapel neutru.

Quarterly Report - Editia 4

Decizia luată de Ucraina în legătură cu participarea la Jocurile Olimpice
Decizia luată de Ucraina în legătură cu participarea la Jocurile Olimpice
Ucraina a anunţat luni că îşi va trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în pofida continuării războiului cu Rusia, a anunţat ministrul Sporturilor, Matvei Bidnîi, la...
O ucraineancă a luptat pentru România la Europene. Ce medalie a obținut
O ucraineancă a luptat pentru România la Europene. Ce medalie a obținut
Sportiva română de origine ucraineană Kateryna Zelenykh a câştigat medalia de bronz la cat. 65 kg, vineri, la Campionatele Europene de lupte Under-23 de la Baku (Azerbaidjan), după ce a...
#jocurile olimpice, #Ucraina , #stiri Olimpiada