S-a lăsat de fotbal și a ajuns mare! Povestea singurei medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de iarnă: ”Locul trei a fost de fapt locul doi”

Luni, 07 Februarie 2022, ora 05:55
7127 citiri
S-a lăsat de fotbal și a ajuns mare! Povestea singurei medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de iarnă: ”Locul trei a fost de fapt locul doi”
Ion Panțuru

România are în palmares o singură medalie la Jocurile Olimpice de iarnă, bronzul obţinut de Nicolae Neagoe şi Ion Panţuru la bob două persoane, la JO de la Grenoble, în 1968.

Bobul este cea mai performantă disciplină sportivă de iarnă din România. Singura care a adus o medalie pentru Team Romania, bronz la Grenoble 1968, prin Ion Panţuru - Nicolae Neagoe. Tot de la bob vin și primele două titluri olimpice de tineret, câştigate în 2020, la Lausanne, de către Georgeta Popescu şi Andrei Nica, la monobob.

Tradiţia a început odată cu primele două ediţii de iarnă interbelice la care au participat boberii români şi a continuat până în zilele noastre. Îndemânarea şi pasiunea, forţa şi inventivitatea românilor au compensat de cele mai multe ori lipsa unor materiale performante. După ce pârtia de la Sinaia a fost ”abandonată”, românii s-au pregătit în exil, dar au menţinut această disciplină în elita mondială.

Ion Panţuru și Nicolae Neagoe deveniseră campioni europeni cu un an înainte de Olimpiada din 1968 și vicecampioni europeni în apropierea concursului de la Grenoble. Ei au făcut parte și din echipajul de bob 4 persoane (alături de Petre Hristovici și Gheorghe Maftei) care s-a clasat pe locul 4 la JO.

Interesant e faptul că Ion Panțuru a început sportul ca fotbalist în eșaloanele inferioare, la echipe din zona Comarnicului, orașul natal. ”În 1957, într-o pauză de fotbal, colegii m-au luat la Poiana Brașov să văd bobul. Am zis să mă dau și eu o dată, din curiozitate”, și-a amintit Panțuru.

”Locul trei de la Grenoble a fost de fapt locul doi. Să vă explic de ce. Locul unu a fost la egalitate cu locul doi, dar regulamentul a spus că suntem pe locul trei, cucerind astfel medalia de bronz. La acea vreme, nu m-am gândit nici o clipă că va rămâne singura medalie din istoria participării României la JO de iarnă.

O întâmplare deosebită a avut loc la bobul de patru, tot la Grenoble, acolo unde am fost pe trei până la ultimul echipaj, cel al Elveției. Toată lumea mă felicita, dar eu parcă simțeam că voi fi depășit", a declarat Ion Panțuru, decedat în 2016, la vârsta de 81 de ani.

În schimb, celălalt medaliat al României, Nicolae Neagoe, a împlinit 80 de ani, dar se confruntă cu mari probleme de sănătate, fiind imobilizat în scaun cu rotile. ”Nu vreau să mor până nu văd iar o pârtie la Sinaia”, a afirmat Neagoe într-un recent interviu, subliniind lipsa de interes a autorităților în dezvoltarea infrastructurii pentru sporturile de iarnă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen (Beleagă), canotoare care a revenit după o pauză de aproximativ un an şi jumătate, a declarat, luni, că ea şi colega sa de la dublu vâsle, categorie uşoară, Ionela...
David Popovici, cu gândul la JO 2024: ”Un aur olimpic nu m-ar face mai fericit”
David Popovici, cu gândul la JO 2024: ”Un aur olimpic nu m-ar face mai fericit”
David Popovici, dublu campion european la 100 şi 200 m liber, a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, dar principalul...
#jocurile olimpice, #medalie, #Romania, #Ion Panturu, #Nicolae Neagoe , #Jocurile Olimpice de Iarna