Patinatoarea de 15 ani Kamila Valieva, certată de antrenoare pentru dezastrul de la Olimpiadă: ”A fost înfricoșător!”

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 09:26
7140 citiri
Patinatoarea de 15 ani Kamila Valieva, certată de antrenoare pentru dezastrul de la Olimpiadă: ”A fost înfricoșător!”
Kamila Valieva, alături de antrenoarea sa

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că a fost "înfricoşător" să vadă cât de "rece" a fost tratată Kamila Valieva de antrenoarea ei, după ce a căzut de mai multe ori la programul liber de joi, din concursul de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice, informează BBC.

Valieva, împovărată de un scandal de dopaj şi de întrebări legate de faptul că i s-a permis să concureze, a făcut multe greşeli în evoluţia de la programul liber.

Nu a fost nicio îmbrăţişare şi nicio mângâiere pentru tânăra de 15 ani de la antrenoarea ei Eteri Tutberidze când a ieşit de pe gheaţă, în schimb a fost întrebată "de ce ai renunţat să lupţi?”.

Bach a spus că incidentul a stârnit îngrijorări pentru viitor, adăugând: "Când apoi am văzut cum a fost primită de cel mai apropiat om din anturajul ei, cu ceea ce părea a fi o răceală extraordinară, a fost înfricoşător. În loc să-i ofere confort, să încerce să o ajute..."

Tutberidze, ale cărei metode de antrenament erau deja sub lumina reflectoarelor, şi-a pus mâna pe tânăra rusă în timp ce ea aştepta notele. Dar cu câteva momente înainte, ea întrebase: "De ce ai renunţat? Explică-mi, de ce?".

Bach a spus că a fost "foarte, foarte deranjat" de ceea ce a văzut la televizor.

"Toate acestea nu îmi dau prea multă încredere în acest anturaj apropiat al Kamilei, nici în ceea ce s-a întâmplat în trecut, nici în ceea ce priveşte viitorul. Trebuie să ştii cum să te descurci, cum să te adresezi, cum să tratezi un sportiv minor la vârsta de 15 ani, aflat sub un stres mental atât de evident", a adăugat Bach.

Proba a fost câştigată de Anna Şcerbakova, în timp ce compatriota sa Alexandra Trusova a luat argintul. Ambele au 17 ani şi sunt antrenate tot de Tuberidze.

Kamila Valieva, prima după programul scurt, a ocupat în cele din urmă locul 4.

"Nu pot decât să-i doresc să aibă sprijinul familiei sale, sprijinul prietenilor ei şi sprijinul oamenilor care o ajută în această situaţie extrem de dificilă. Şi atunci nu putem decât să sperăm că ea va vedea că acest lucru este abordat în mod corect şi că nu este doar o experienţă dramatică pentru o femeie atât de tânără", a mai spus şeful CIO.

Citește și:
TVR transmite o importantă competiție sportivă cu participare românească
TVR transmite o importantă competiție sportivă cu participare românească
TVR 2 va transmite Campionatul Mondial de Patinaj Artistic care se va desfăşura la Saitama, în Japonia, în perioada 22 - 26 martie. Reprezentanta României, Julia Sauter, revine în arena...
Surpriză uriașă. În ce țară e născută prima sportivă din România calificată la Jocurile Olimpice din 2024
Surpriză uriașă. În ce țară e născută prima sportivă din România calificată la Jocurile Olimpice din 2024
Sportiva Delvine Relin Meringor, antrenată de Valentin Anghel, a terminat pe locul trei Maratonul de la Barcelona, cu 2h.20:48, al doilea timp din istoria probei în România, realizând astfel...
#jocurile olimpice, #Kamila Valieva, #antrenoare, #patinaj , #Jocurile Olimpice de Iarna