Prima reacție a lui Biden după ce Congresul SUA a deschis procedura pentru destituirea sa și punerea sub acuzare

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 21:54
3439 citiri
Prima reacție a lui Biden după ce Congresul SUA a deschis procedura pentru destituirea sa și punerea sub acuzare
Președintele SUA, Joe Biden FOTO Facebook/Joe Biden

Preşedintele democrat al SUA Joe Biden i-a acuzat joi, 14 decembrie, pe republicani că-l atacă cu ”minciuni”, după ce Camera Reprezentanţilor a declanşat împotriva lui procesul politic de ”impeachment”, transmite agenţia EFE.

”În loc să facă ceva pentru a contribui la o viaţă mai bună pentru cetăţenii americani, (republicanii) sunt preocupaţi să mă atace cu minciuni”, a indicat Biden într-un comunicat emis după ce Camera Reprezentanţilor a votat formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva lui.

Deschiderea acestei proceduri este un ”şiretlic politic fără fundament şi însuşi republicanii din Congres admit că nu este bazată pe fapte”, a susţinut liderul de la Casa Albă.

Republicanii îl acuză pe Joe Biden că l-a ajutat pe fiul său în afacerile acestuia în străinătate, profitând de conexiunile sale politice din perioada când a fost vicepreşedinte al SUA, între 2009 şi 2017, şi că a beneficiat la rândul său de pe urma respectivelor afaceri.

Potrivit preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, familia Biden ar fi primit peste 15 milioane de dolari de la companii sau guverne din Ucraina, Rusia, Kazahstan, România şi China între anii 1914 şi 2019, iar partenerii lor ar fi primit alte încă 9 milioane de dolari. Potrivit republicanilor, Joe Biden s-a întâlnit de cel puţin 22 de ori cu parteneri de afaceri străini ai fiului său.

Reacția lui Hunter Biden

Convocat miercuri la o audiere cu uşile închise de un comitet din Camera Reprezentanţilor, fiul preşedintelui Biden, Hunter Biden, a refuzat să se prezinte şi a spus că doreşte o audiere publică. ”Nu există nicio dovadă care să susţină alegaţiile conform cărora tatăl meu a fost implicat financiar în afacerile mele, pentru că asta nu s-a întâmplat”, a spus Hunter Biden în faţa presei.

”Cu profunda mea dependenţă (de alcool şi droguri), am fost extrem de iresponsabil cu finanţele mele. Dar să sugerezi că acesta este un temei pentru un proces de impeachment este mai mult decât absurd. Este o ruşine”, a adăugat fiul preşedintelui.

Deschiderea unei proceduri de impeachment împotriva lui Biden este cerută de mult timp de aripa cea mai de dreapta a Partidului Republican, respectiv aripa care-l susţine pe fostul preşedinte Donald Trump. Acesta din urmă a fost el însuşi ţinta a două astfel de proceduri iniţiate de democraţi, ambele eşuate, prima fiind legată de o intervenţie a lui Trump pe lângă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca Ucraina să redeschidă o anchetă de corupţie ce viza compania Burisma cu care colabora Hunter Biden, anchetă care, conform republicanilor, fusese închisă în urma presiunilor vicepreşedintelui Joe Biden.

Procedura de impeachment nu are practic nicio şansă de a conduce la demiterea lui Joe Biden, întrucât democraţii au majoritate în Senat, camera Congresului căreia îi revine decizia la finalul procesului politic. Însă procedura le-ar putea permite republicanilor să obţină noi informaţii, documente şi mărturii care să-l incrimineze pe actualul preşedinte şi să-l pună mai mult în dificultate în perspectiva alegerilor de anul viitor, la care preşedintele acum în vârstă de 81 de ani doreşte să obţină un nou mandat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În ciuda neînțelegerilor, Biden promite că va proteja Israelul în fața amenințărilor Iranului: "Sprijinul nostru e neclintit" VIDEO
În ciuda neînțelegerilor, Biden promite că va proteja Israelul în fața amenințărilor Iranului: "Sprijinul nostru e neclintit" VIDEO
Preşedintele Joe Biden a reafirmat, miercuri, că sprijinul său pentru Israel este „neclintit” în faţa ameninţărilor cu represalii din partea Iranului după o lovitură mortală a...
Pedeapsă pentru furtul jurnalului fiicei lui Joe Biden. Manuscrisul a fost vândut cu 20.000 de dolari FOTO/VIDEO
Pedeapsă pentru furtul jurnalului fiicei lui Joe Biden. Manuscrisul a fost vândut cu 20.000 de dolari FOTO/VIDEO
O femeie din SUA a primit o lună de închisoare pentru că i-a furat jurnalul fiicei lui Joe Biden și l-a vândut cu 20.000 de dolari. Inculpata va sta, de asemenea, încă trei luni în...
#Joe Biden presedinte SUA, #destituire, #punere sub acuzare, #congres SUA, #Hunter Biden , #stiri Joe Biden