Ce le va spune Joe Biden americanilor în discursul despre ”Starea Națiunii”. Subiectele sensibile înaintea alegerilor din 2024

Marti, 07 Februarie 2023, ora 07:24
1300 citiri
Ce le va spune Joe Biden americanilor în discursul despre ”Starea Națiunii”. Subiectele sensibile înaintea alegerilor din 2024
Joe Biden are un nivel scăzut al încrederii populaţiei FOTO Facebook / President Joe Biden

Deși traversează o perioadă complicată, care se reflectă în sondajele de opinie, preşedintele Statelor Unite va încerca marţi, 7 februarie, să le spună americanilor că, în pofida tuturor vicisitudinilor, el rămâne cea mai bună opţiune a lor în vederea alegerilor de anul viitor.

De la reşedinţa din Camp David, unde s-a instalat de sâmbătă seara, democratul în vârstă de 80 de ani a postat luni pe Instagram fotografii în care apare înconjurat de consilieri, promptere şi schiţe ale discursului său privind "Starea Uniunii".

Dacă îşi va oficializa în curând candidatura pentru alegerile din 2024, aşa cum prevăd toţi experţii, preşedintele Joe Biden va trebui să îşi convingă compatrioţii să îi acorde sprijin pentru un nou mandat la Casa Albă până la vârsta de 86 de ani. Cel mai bătrân preşedinte din istoria SUA consideră că are nevoie de mai mult timp pentru a-şi duce la îndeplinire marile promisiuni: relansarea industriei în beneficiul clasei de mijloc, liniştirea unei societăţi frământate, afirmarea autorităţii SUA în faţa autocraţiilor din ce în ce mai active la nivel global, în frunte cu China.

Joe Biden nu porneşte de la un nivel ridicat al încrederii populaţiei. Potrivit unui sondaj al Washington Post şi al canalului ABC, 62% dintre americani consideră că democratul "nu a făcut mare lucru" sau "nu a făcut nimic sau aproape nimic" din ianuarie 2021, când a ajuns la Casa Albă.

Acest lucru este deosebit de problematic pentru Joe Biden. Nu foarte carismatic şi fără înclinaţii oratorice remarcabile, preşedintele american se bazează mai ales pe bilanţul său. Investiţiile gigantice şi reformele economice majore iniţiate de Joe Biden nu impresionează electoratul, aşa cum nu o fac nici creşterea robustă sau rata scăzută a şomajului. Familiile americane sunt încă marcate de o creştere istorică a inflaţiei, mai tangibilă decât creşterea PIB-ului, notează France Presse.

Executivul american a planificat o serie de deplasări pentru "a arăta cum agenda preşedintelui creează locuri de muncă, ne renovează infrastructura, reduce costul vieţii, investeşte în viitorul nostru şi oferă rezultate pentru gospodăriile prea des ignorate". Preşedintele se va concentra pe inaugurări de tuneluri şi poduri şi călătorii în lungul şi în latul ţării pentru a vorbi despre costul vieţii, dând dovadă în toată această perioadă de campanie că are energia necesară pentru a guverna.

Joe Biden ştie că, aşa cum s-a întâmplat deja în 2020, şansa sa împotriva fostului preşedinte Donald Trump, aflat deja în campanie, nu este să se prezinte drept un candidat "al inimii", ci unul "al raţiunii". Biden mizează aşadar pe imaginea unui preşedinte pragmatic, deschis dialogului politic.

Pe de altă parte, o oarecare consolare pentru Joe Biden ar putea fi reprezentantă de faptul că nici candidatura miliardarului republican nu inspiră electoratului american mai mult entuziasm. Conform sondajului menţionat anterior, 62% dintre americani ar fi "dezamăgiţi" sau "nemulţumiţi" dacă Joe Biden ar fi reales în 2024, iar 56% dacă Donald Trump ar ajunge din nou la Casa Albă.

În discursul despre "Starea Uniunii", preşedintele atinge, în mod tradiţional, toate problemele posibile de politică internă. Dar anul acesta, ca şi în 2022, pericolele internaţionale vor ocupa un loc important în discursul preşedintelui. Anul trecut, Joe Biden s-a adresat Congresului la câteva zile după invadarea Ucrainei de către forţele ruse. Anul aceasta, el se va putea prezenta drept liderul răspunsului occidental împotriva Rusiei. Va fi aşteptată însă cu mult interes mai ales poziţia sa în privinţa Chinei. Potrivit unuia din purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, John Kirby, preşedintele va vorbi despre "rolul motor al Americii în lume" în general şi, în special, despre "gestionarea rivalităţii strategice cu China". Opoziţia conservatoare îl acuză pe preşedinte că a dat dovadă de lipsă de fermitate în gestionarea incidentului generat de balonul de spionaj chinez care a survolat teritoriul SUA şi care a fost, într-un final, doborât.

Citește și:
Mai mult de jumătate dintre români cred că vaccinurile anti-Covid nu au fost benefice pentru sănătate SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români cred că vaccinurile anti-Covid nu au fost benefice pentru sănătate SONDAJ
Peste 50% dintre români cred că vaccinurile şi strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătatea oamenilor, potrivit unui sondaj Avangarde realizat în martie, la...
Cum au ajuns românii atât de împăciuitori cu Rusia?
Cum au ajuns românii atât de împăciuitori cu Rusia?
De ce mulți români nu știu că Rusia este inamicul României? Pentru că românii nu-și cunosc istoria? Sau poate că, pur și simplu, frica de război îi face să pună pacea mai presus de...
#Joe Biden presedinte SUA, #discurs, #starea natiunii, #declin, #sondaj , #stiri Joe Biden