Joe Biden face prima sa vizită de stat în Franța. Va participa și la comemorarea Debarcării în Normandia, din 6 iunie

Joi, 30 Mai 2024, ora 20:20
1311 citiri
Joe Biden face prima sa vizită de stat în Franța. Va participa și la comemorarea Debarcării în Normandia, din 6 iunie
Joe Biden face prima sa vizită de stat în Franța FOTO / Sky News

Preşedintele Statelor Unite face prima sa vizită de stat în Franţa. Joe Biden va fi la Paris în 8 iunie la invitaţia omologului său Emmanuel Macron, a anunţat joi, 30 mai, preşedinţia franceză, conform AFP.

Vizita va fi precedată de comemorarea a 80 de ani a debarcării aliate în Normandia din 6 iunie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Casa Albă a precizat într-un comunicat că Biden se va afla în Franţa în perioada 5-9 iunie; în 6 iunie, el va lua cuvântul şi va saluta veteranii şi familiile acestora la ceremoniile oficiale de pe plajele cu numele de cod Utah şi Omaha, unde 73.000 de "americani curajoşi" au debarcat pentru a "deschide calea eliberării Franţei şi a Europei". În 7 iunie, preşedintele va vorbi şi la Pointe du Hoc, promontoriu din Normandia cucerit de forţele americane în ziua debarcării, cunoscută ca D-Day.

Preşedinţia Franţei a arătat că "acum, când la 80 de ani după eliberare Europei, războiul a revenit pe continent, cei doi preşedinţi vor vorbi despre sprijinul neabătut şi de durată care trebuie acordat Ucrainei". "Această coordonare strânsă privind crizele internaţionale are potenţialul de a pregăti evenimentele internaţionale apropiate, în special summitul G7 de la Bari (în Italia, la jumătatea lui iunie - n. red.) şi summitul NATO" din iulie, de la Washington.

La ceremoniile în amintirea D-Day este aşteptat şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, menţionează AFP.

Agenţia observă că dacă va fi prezent la Bari, aşa cum se prevede, Biden - care are 81 de ani - va trebui să traverseze de două ori dus-întors Oceanul Atlantic în numai câteva zile, în timp ce se află şi în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, când se va confrunta din nou cu rivalul său republican, fostul preşedinte Donald Trump.

Pentru Emmanuel Macron, contextul vizitei este legat de alegerile europarlamentare, cu partidul său aflat la mare distanţă în urma extremei drepte, conform sondajelor de opinie, şi ameninţat chiar şi de candidatul socialist Raphael Glucksmann.

Euro 2024, Anglia, Franța și Olanda s-au calificat în optimi fără să joace. Cum a fost posibil
Euro 2024, Anglia, Franța și Olanda s-au calificat în optimi fără să joace. Cum a fost posibil
Echipele Angliei, Franţei şi Olandei s-au calificat, luni seara, în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal din Germania, după victoria formaţiei Spaniei în faţa Albaniei...
Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
Înfuriat de rezultatele alegerilor europene din această lună, în care Franța (ca și o mare parte din Uniunea Europeană) s-a abătut dramatic către extrema dreapta, Macron a decis să adopte...
#Joe Biden presedinte SUA, #vizita europa, #Franta, #debarcare normandia, #D Day , #SUA
  1. Chișinăul va propune Tiraspolului să aplice legislația UE. ”70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană”
  2. Medicul infecţionist Virgil Musta a scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu din pandemie. Ce a decis Curtea de Apel Timişoara
  3. Proiectul de acord de securitate cu Ucraina a fost aprobat de statele Uniunii Europene. Când va fi semnat
  4. Poza unei mașini surprinse pe drumurile din România a strâns peste 10.000 de aprecieri. "Aș fi în stare să plătesc ca să pot doar vedea această mașinuță" FOTO
  5. Drumul Republicii Moldova și al Ucrainei spre aderarea la UE va fi dur şi solicitant, avertizează șefa CE. "Nu există scurtături" VIDEO
  6. Rușii susțin că au doborât o dronă spion americană în zona Mării Negre
  7. Analiză: România și ordinea regională alternativă
  8. În timp ce Zelenski caută noi soldați, ucrainenii tineri fug din țară. Ce sume uriașe trebuie să plătească pentru a scăpa de război
  9. Un bărbat de 82 de ani s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o „femeie” pe Facebook. „Am avut gânduri întunecate. Nu pot suporta”
  10. Ofertă inedită în Vaslui: Șaorma gratis pentru elevii care obțin nota 10 la BAC. ”Să continue pe drumul performanței”