Joe Biden, teleconferință pe tema Ucrainei cu aliații din NATO. România, în lista invitaților la discuții

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 09:02
4040 citiri
Joe Biden, teleconferință pe tema Ucrainei cu aliații din NATO. România, în lista invitaților la discuții
România a fost invitată la aceste discuții, spre deosebire de precedenta la care a fost omisă FOTO Facebook / President Joe Biden

O nouă serie de întâlniri între liderii occidentali începe vineri, 18 februarie, când președintele SUA, Joe Biden, va iniția un apel telefonic cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO.

România a fost invitată la aceste discuții, spre deosebire de precedenta la care a fost omisă.

”Președintele va vorbi mâine după-amiază (vineri n.r.) cu liderii transatlantici într-un apel telefonic despre acumularea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina și eforturile noastre continue de a urmări descurajarea și diplomația”, a declarat un oficial de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, urmează să sosească la München pentru câteva zile de discuții cu lideri mondiali, inclusiv cancelarul german, Olaf Scholz, secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu condiția să nu existe o invazie a Ucrainei. Mișcarea oferă speranță că canalele diplomatice au rămas deschise, chiar dacă avertismentele SUA privind o invazie iminentă devin mai puternice.

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este "foarte ridicat", a declarat joi preşedintele american Joe Biden, într-un moment de tensiuni puternice, potrivit AFP.

Un atac este posibil "în următoarele zile", le-a spus el jurnaliştilor înainte de a pleca de la Casa Alba pentru o deplasare de câteva ore în Ohio.

El a precizat că nu a prevăzut să îl sune pe omologul său rus Vladimir Putin.

"Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina", a adăugat el.

Până acum, preşedintele american a atenţionat în multe rânduri asupra riscului unei invazii, precizând însă că Putin nu a luat o decizie.

Washingtonul a ridicat semnificativ nivelul de alertă de câteva ore şi susţinut că Rusia a continuat să îşi consolideze dispozitivul militar din apropierea graniţei cu Ucraina, în ciuda asigurărilor Moscovei că şi-a retras o parte a trupelor.

SUA atrag de asemenea atenţia asupra riscului ca Moscova să fabrice un pretext care ar putea fi folosit ca justificare pentru o invazie.

Marea Britanie crede că aproape jumătate dintre forțele ruse care s-au adunat în apropierea Ucrainei se află acum la 50 de kilometri de graniță, lucru complet discordant cu declarațiile de la Moscova conform cărora forțele sale au fost trimise înapoi în bazele inițiale.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce a declarat "băiețelul din România" după ce a câștigat Ursul de Argint
Ce a declarat "băiețelul din România" după ce a câștigat Ursul de Argint
Actorul de origine română Sebastian Stan, care a câştigat Ursul de Argint pentru interpretare, rol principal, în filmul „A Different Man”, a declarat că acest premiu este foarte important...
Cum a fost inaugurat primul mall din România, în urmă cu 25 de ani. "Era o navă spațială pentru noi, nu mai văzusem așa ceva"
Cum a fost inaugurat primul mall din România, în urmă cu 25 de ani. "Era o navă spațială pentru noi, nu mai văzusem așa ceva"
O fotografie care a surprins ziua inaugurării primului mall din România a fost postată în mediul online și a stârnit nostalgii. "Inaugurarea primului Mall din România în septembrie...
#Joe Biden presedinte SUA, #discutii, #aliati NATO, #criza Ucraina Rusia, #Romania , #stiri Joe Biden