Biden îl critică dur pe Netanyahu: ”Israelul își pierde sprijinul în lume. Trebuie să-și schimbe guvernul”

Autor: N.G.
Marti, 12 Decembrie 2023, ora 21:22
4242 citiri
Biden îl critică dur pe Netanyahu: ”Israelul își pierde sprijinul în lume. Trebuie să-și schimbe guvernul”
Joe Biden și Beniamin Netanyahu FOTO Axios

Președintele Joe Biden a declarat marți că premierul Israelului trebuie să își schimbe guvernul de linie dură și a avertizat că sprijinul pentru campania militară a țării este în scădere pe fondul bombardamentelor intense asupra Gaza.

Vorbind în fața donatorilor democrați la Washington, Biden a declarat că premierul Benjamin Netanyahu trebuie să ia o "decizie dificilă", potrivit CNN.

„Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”, a spus Biden, adăugând că guvernul israelian ”nu dorește o soluție cu două state”.

Biden a declarat că Israelul începe să piardă sprijinul în întreaga lume și a susținut că Netanyahu ”trebuie să consolideze și să schimbe” guvernul israelian pentru a găsi o eventuală soluție pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian.

Remarcile - făcute la o strângere de fonduri în afara camerelor de luat vederi, un loc în care președintele a fost mai liber decât în aparițiile sale obișnuite la Casa Albă - au reprezentat unele dintre cele mai sincere declarații ale lui Biden de până acum în ceea ce privește opinia sa despre războiul în curs. Înainte de izbucnirea războiului, Biden a criticat deschis coaliția de guvernare a lui Netanyahu, care include partide de extremă dreapta. Dar, de la începutul conflictului, el a fost în mare parte alături de Netanyahu în public, în ciuda criticilor tot mai dese la adresa campaniei israeliene.

Acum, însă, între Statele Unite și Israel a început să se întrevadă o oarecare lumină de zi cu zi, pe măsură ce numărul morților civili din Gaza crește.

Luând cuvântul luni seară la o recepție de Hanukkah la Casa Albă, Biden a recunoscut că Israelul se află într-o ”situație dificilă” după atacul Hamas din 7 octombrie și războiul care a urmat în Gaza. Și a făcut aluzie la divergențele cu Netanyahu pe fondul luptelor actuale.

”Vom continua să acordăm asistență militară Israelului până când vor scăpa de Hamas, dar trebuie să fim atenți - ei trebuie să fie atenți”, a spus Biden. ”Opinia publică a întregii lumi se poate schimba peste noapte, nu putem lăsa să se întâmple asta”, a completta acesta.

SUA afirmă că ar respinge orice propunere care include controlul israelian asupra Gaza și a avertizat împotriva reducerii granițelor teritoriului palestinian.

De asemenea, SUA face presiuni asupra Israelului pentru a deschide punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru a permite camioanelor cu ajutoare umanitare să intre direct în Gaza în regim de urgență, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Guvernul israelian a permis marți ca camioanele cu ajutoare să fie inspectate la Kerem Shalom pentru prima dată de la atacul Hamas din 7 octombrie, dar aceste camioane trebuie să se întoarcă prin Egipt înainte de a intra în Gaza prin punctul de trecere Rafah.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planurile iraniene de atac asupra Israelului sunt pe masa Liderului Suprem. Teama de un răspuns al SUA
Planurile iraniene de atac asupra Israelului sunt pe masa Liderului Suprem. Teama de un răspuns al SUA
Forțele de apărare israeliene și Mossad au aprobat planuri de atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian. În plus, coordonarea dintre armata...
Avertizare MAE privind călătoriile în Israel, Palestina, Liban și Iran. Situația de securitate în zonă este incertă
Avertizare MAE privind călătoriile în Israel, Palestina, Liban și Iran. Situația de securitate în zonă este incertă
Călătoriile în Statul Israel, în Palestina, în Republica Islamică Iran și în Republica Libaneză, în contextul evoluţiilor de securitate din regiune, nu sunt recomandate în niciun fel,...
#Joe Biden, #razboi Gaza, #Israel Hamas Gaza, #Beniamin Netanyahu Ierusalim , #presedinte SUA