La scurt timp după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie cu intenția de a o aduce sub controlul Rusiei, era foarte clar că va fi cel mai mare conflict din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum, după mai bine de 7 luni de lupte, The Wall Street Journal consideră că cea mai puternică armă a lui Putin este recesiunea lui Biden, o Americă în criză economică ar putea scădea ajutorul militar dat Ucrainei, un avantaj pentru armata Moscovei.
O mare parte din lumea democratică, condusă de administrația Biden, a angajat arme și resurse financiare semnificative pentru a sprijini Ucraina, care a rezistat rapid loviturii inițiale a armatei ruse din capitala Kiev, potrivit The Wall Street Journal.
Au urmat sancțiuni împotriva Rusiei, unele cu costuri considerabile pentru sănătatea economică a Europei. Occidentul a recunoscut că invazia rusă nu a fost o reluare a agresiunilor teritoriale anterioare ale lui Putin, ci prima mișcare cu ambiții imperiale, care amenință flancul estic al NATO.
Acest modus vivendi militaro-economic se menține de mai bine de 7 luni, iar poporul Ucrainei și-a demonstrat disponibilitatea de a fi vârful suliței lumii împotriva lui Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a depins de sprijinul unei alianțe anti-occidentale, care include China, Iran și Coreea de Nord.
Războiul a atins un punct de cotitură, iar Putin se joacă cu amenințarea armelor nucleare, după ce uimitoarea armată ucraineană i-a alungat pe ruși din jurul orașelor Herson și Liman.
Iarna din Europa ar putea fi aliatul lui Putin
Desfășurarea unor arme nucleare de către Rusia ar genera o escaladare a conflictului, dar și al sprijinului militar al NATO pentru Ucraina.
Dar există o altă armă care ar putea uza voința Occidentului de a continua lupta: o lume în recesiune condusă de SUA, care au renunțat la creșterea economică. Astfel, problema economică numărul 1 din lume este inflația. Dacă hotărârea anti-Putin a Europei se dărâmă în această iarnă, va fi pentru că dorința de a se opune Rusiei a contribuit la prețurile uriașe ale gazelor naturale.
Joe Biden a dat vina pe Putin sau pe rafinării, toată vara, pentru prețurile ridicate de la carburanți. Hotărârea democraților lui Biden de a suprima investițiile pe termen lung în producția de combustibili fosili duce la dilema energetică și de securitate pentru europeni.
Sprijinul financiar și militar al Statelor Unite pentru Ucraina a fost unul robust (16,8 miliarde de dolari) până acum, dar dacă America intră într-o recesiune prelungită, presiunile vor crește atât din partea democraților, cât și a republicanilor, pentru a cheltui ”resurse limitate” și a pune accent pe cele pentru nevoile interne.
Putin ar putea marca multe puncte: cea mai puternică armă a lui nu este cea nucleară de pe câmpul de luptă din Ucraina, ci Bidenomics (un joc de cuvinte între Biden și economics), recesiunea lui Biden.
1. Biden n-a ajutat Ucraina. Biden cheltuie bani aiurea. E... Vezi tot