Avertismentul lui Biden privind riscul unei "apocalipse nucleare": ”Există o amenințare directă”

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 07:22
5732 citiri
Avertismentul lui Biden privind riscul unei "apocalipse nucleare": ”Există o amenințare directă”
Preşedintele american Joe Biden spune că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „apocalipsă” FOTO: captură video The White House

Preşedintele american Joe Biden apreciat, joi, că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „apocalipsă” pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plină desfăşurare a Războiului Rece, relatează lefigaro.fr.

"Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba” în 1962, a spus el la o strângere de fonduri la New York, unde a subliniat că omologul său rus Vladimir Putin "nu glumea” făcând aceste ameninţări.

"Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă să meargă aşa cum sunt acum”, a spus el.

Din 14 până în 28 octombrie 1962, criza rachetelor instalate în Cuba de Uniunea Sovietică şi reperate de Statele Unite a zguduit planeta, stârnind temeri de un război nuclear.

Confruntat cu rezistenţa ucraineană, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat din 21 septembrie. El a spus că este gata să folosească „toate mijloacele” din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să „distrugă” Rusia. „Nu este o cacealma”, a asigurat el.

Experţii spun că astfel de atacuri ar folosi probabil arme nucleare tactice - mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică. Dar Joe Biden a avertizat că chiar şi o lovitură nucleară tactică ar putea declansa o conflagraţie mai largă. „Nu cred că poţi (utiliza) cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa”, a spus el.

Vladimir Putin "nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă”, a apreciat preşedintele american.

„Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin”, a mărturisit în cele din urmă Joe Biden. "Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?".

Eveniment Quarterly Report

The Hill: Războiul Israelului împotriva Hamas i-a divizat pe democrați la fel de mult pe cât războiul din Ucraina pe republicani
The Hill: Războiul Israelului împotriva Hamas i-a divizat pe democrați la fel de mult pe cât războiul din Ucraina pe republicani
O vastă coaliție de alegători progresiști ​​și minoritari supărați de războiul Israelului împotriva Hamas din Fâșia Gaza a atras Partidul Democrat într-o luptă acerbă. Iar aceasta...
Analiza unui expert din Washington Post: Dictatura lui Trump devine din ce în ce mai inevitabilă
Analiza unui expert din Washington Post: Dictatura lui Trump devine din ce în ce mai inevitabilă
Să încetăm cu iluzii și să ne confruntăm cu realitatea crudă: există o cale clară către dictatură în SUA și se scurtează pe zi ce trece. În 13 săptămâni, Donald Trump va deveni...
#Joe Biden, #avertizare, #Apocalipsa, #nucleara , #Razboi Ucraina