Joe Biden, despre un conflict Rusia-Ucraina: „Ar putea fi cea mai mare invazie de la Al Doilea Război Mondial. Va schimba lumea”

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 10:05
6334 citiri
Joe Biden, despre un conflict Rusia-Ucraina: „Ar putea fi cea mai mare invazie de la Al Doilea Război Mondial. Va schimba lumea”
Joe Biden îl amenință pe Vladimir Putin cu „consecinţe enorme” dacă va invada Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden avertizează Rusia cu privire la ”sancţiuni economice semnificative” în cazul invadării Ucrainei şi afirmă că se vede sancţionându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin. El a reluat afirmaţiile privind desfăşurarea de trupe în Polonia şi România în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, referitor la obligaţiile faţă de aliaţi.

Întrebat dacă are informaţii suplimentare cu privire la Ucraina, Biden a precizat că nu a existat nicio modificare privid mişcări ale forţelor ruse, care sunt dispuse de-a lungul întregii frontiere cu Belarusul.

El a precizat că i-a transmis şi preşedintelui rus că orice manevră în interiorul Ucrainei va avea ”consecinţe grave”, inclusiv ”sancţiuni economice semnificative”, precum şi faptul că se va vedea obligat să întărească prezenţa NATO ”pe flancul estic - Polonia, România, etc.”.

Întrebat dacă se vede sancţionându-l pe Putin personal în cazul în care invadează Ucraina, preşedintele american a răspuns afirmativ.

Solicitat să precizeze dacă o va face, Biden a replicat: ”Voi vedea asta”.

Referitor la cei 8.500 de militari aflaţi în stare de alertă, ca parte a unei operaţiuni NATO, Biden a precizat că activarea acestora se va face în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO,privind obligaţiile faţă de aliaţi, precizând că niciun stat NATO nu trebuie să se îngrijoreze că NATO nu va veni în apărarea sa.

În ceea ce priveşte momentul desfăşurării acestor trupe, Joe Biden a precizat că acesta depinde de ”ceea ce va face sau de ce nu va face” preşedintele rus Vladimir Putin.

”Şi s-ar putea să deplasez unele dintre aceste trupe într-un viitor apropiat, doar pentru că necesită timp”, a precizat preşedintele american

El a admis că, dacă statele occidentale nu au motive de îngrijorare cu privire la propria securitate, în contextul situaţiei din Ucraina, în Europa de Este există motive de îngrijorare.

”Nu intenţionăm să trimitem forţe americane sau ale NATO în Ucraina. Dar vor fi consecinţe economice grave dacă Putin avansează”, a declarat Biden.

„Vor fi consecinţe enorme pentru Rusia dacă va intra şi va invada Ucraina, nu numai economice, ci şi politice, şi la nivel mondial. Ar putea fi cea mai mare invazie de la Al Doilea Război Mondial. Va schimba lumea”, a conchis preşedintele SUA.

#Joe Biden, #Vladimir Putin, #Rusia, #SUA, #Ucraina, #NATO , #Rusia