Joe Biden despre liderul chinez Xi Jinping: „Acest om are probleme uriașe”

Joi, 09 Februarie 2023, ora 07:11
4104 citiri
Joe Biden despre liderul chinez Xi Jinping: „Acest om are probleme uriașe”
Președintele Chinei, Xi Jinping FOTO Hepta

Joe Biden a declarat, miercuri, că omologul său chinez Xi Jinping se confruntă cu "probleme enorme", în special la nivel economic, informează AFP.

"Găseşte-mi un singur lider mondial dornic să schimbe locul cu Xi Jinping... Nu găsesc unul", a spus preşedintele american într-un interviu pentru PBS.

"Acest om are probleme uriaşe", inclusiv "o economie care nu funcţionează foarte bine", a spus el, menţionând totuşi că liderul chinez "avea şi el mult potenţial".

Menţionând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ redus, Joe Biden a subliniat că, spre deosebire de ceea ce "toată lumea a presupus" la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Beijingul nu a fost "pe deplin" angajat în spatele Moscovei.

O rezervă, potrivit acestuia, legată de dorinţa lui Xi Jinping de a nu suferi aceeaşi soartă ca Rusia, care a fost supusă în special sancţiunilor economice dure impuse de Occident.

"L-am sunat în această vară pentru a-i spune: "Nu este o ameninţare, ci doar o observaţie: uite ce s-a întâmplat cu Rusia”, a spus Joe Biden miercuri.

Liderul de la Casa Albă l-a întâlnit personal pe Xi Jinping pentru prima dată în mandatul său de preşedinte în noiembrie, la summitul G20 de la Bali, Indonezia. Ei vorbiseră deja la telefon sau în videoconferinţă de cinci ori.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anulat săptămâna trecută o vizită planificată la Beijing, după intrarea în spaţiul aerian al Statelor Unite a unui balon chinez, doborât de atunci de armata americană.

#Joe Biden, #China, #Xi Jinping, #politica externa , #stiri Joe Biden