Administratia Biden vrea sa revizuiasca acordul incheiat cu talibanii. "Este esential sa fie pastrate progresele obtinute pentru femeile din Afganistan"

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 07:45
2407 citiri
Administratia Biden vrea sa revizuiasca acordul incheiat cu talibanii. "Este esential sa fie pastrate progresele obtinute pentru femeile din Afganistan"
Antony Blinken este noul sef al diplomatiei americane/Facebook

Administratia Joe Biden a notificat vineri guvernului afgan dorinta sa de a revedea acordul semnat in februarie de Statele Unite cu talibanii, in special pentru "a evalua" respectarea de catre talibani a angajamentelor asumate, relateaza AFP.

Consilierul pentru securitatea nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat la telefon in cursul zilei cu omologul sau afgan, Hamdullah Mohib, pentru a exprima "dorinta Americii ca toti liderii afgani sa profite de aceasta ocazie istorica de pace si stabilitate", a indicat purtatoarea de cuvant a acestuia, Emily Horne, intr-un comunicat oficial.

Jake Sullivan a "afirmat clar ca Statele Unite intentioneaza sa reexamineze acordul din februarie 2020 dintre Statele Unite si talibani si, in special, sa evalueze daca talibanii isi respecta angajamentele de a taia orice legatura cu gruparile teroriste, de a reduce violenta in Afganistan si de a se angaja in negocieri serioase cu guvernul afgan si cu alti actori", a adaugat purtatoarea de cuvant.

Administratia Trump pune capat unui conflict vechi de 19 ani

Fosta administratie Donald Trump a incheiat un acord istoric cu talibanii dupa 19 ani de razboi, care prevede retragerea totala a fortelor americane pana la mijlocul anului 2021 in schimbul angajamentului insurgentilor de a nu lasa grupuri teroriste sa actioneze in zonele pe care le controleaza.

Acordul prevedea, de asemenea, lansarea primelor negocieri de pace directe intre talibani si autoritatile de la Kabul, care au inceput in septembrie, dar nu au condus inca la rezultate concrete, mai ales in ceea ce priveste reducerea violentei.

Marti, viitorul sef al diplomatiei americane, Antony Blinken, a afirmat ca noua administratie democrata va reexamina acest acord, considerand ca este esential sa "fie pastrate progresele obtinute pentru femeile si fetele din Afganistan in ultimii 20 de ani".

Afganistanul a fost, de asemenea, tema centrala a primei discutii telefonice dintre noul secretar american al apararii, Lloyd Austin, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat Pentagonul, fara a oferi alte detalii.

La 15 ianuarie, administratia Donald Trump a redus efectivele militare ale Statelor Unite in Afganistan la 2500 de militari, cel mai scazut nivel din 2001.

Saptamana trecuta doua judecatoare de la Curtea Suprema din Afganistan au fost impuscate mortal duminica la Kabul. Afganistanul este de cateva luni scena unei serii de atentate care au avut ca tinta personalitati, printre care reprezentanti media, oameni politici si aparatori ai drepturilor omului.

Povestea cersetoarei romance analfabete care a invins Elvetia la CEDO. Femeia va intra in istoria jurisprudentei europene

Prima intalnire Trudeau-Biden anuntata pentru luna viitoare. Care este principala tema de disputa intre cele doua tari

Citește și:
SUA au modificat în secret lansatoarele HIMARS trimise în Ucraina, pentru a nu putea fi îndreptate către Moscova
SUA au modificat în secret lansatoarele HIMARS trimise în Ucraina, pentru a nu putea fi îndreptate către Moscova
Statele Unite ar fi modificat în secret lansatoarele de rachete Himars avansate pe care le-au dat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă...
Foști spioni afgani pregătiți de britanici se alătură trupelor ruse pentru că au fost lăsați în urmă de Marea Britanie
Foști spioni afgani pregătiți de britanici se alătură trupelor ruse pentru că au fost lăsați în urmă de Marea Britanie
Guvernul britanic nu-și respectă promisiunea de a-i aduce în Regatul Unit pe afganii care au lucrat pentru forțele britanice, deși aceștia riscă în Afganistan persecuții, torturi sau...