Joe Biden a reparat imaginea SUA in strainatate dupa mandatului lui Trump

Joi, 10 Iunie 2021, ora 19:27
4292 citiri
Joe Biden a reparat imaginea SUA in strainatate dupa mandatului lui Trump

Alegerea presedintelui democrat Joe Biden a reparat blazonul SUA, afectat pe plan extern de Donald Trump, dar imaginea democratiei americane s-a deteriorat, potrivit unui sondaj publicat joi, citat de AFP.

In timp ce presedintele american incepe joi un turneu european (G7-NATO-UE) menit sa consolideze relatiile transatlantice, ancheta centrului de cercetare american Pew arata ca SUA si-au refacut imaginea pozitiva in unele parti ale lumii.

Potrivit Pew, a carui ancheta acopera Canada, precum si 15 tari din Europa, Asia si Pacific, 62% din persoanele intervievate au o "imagine favorabila" despre SUA in 2021, fata de doar 34% la sfarsitul mandatului miliardarului republican care promova o politica izolationista.

Trei sferturi din persoanele chestionate (75%) estimeaza ca Biden va face "alegeri corecte in afacerile lumii", un salt in raport cu Donald Trump (17%) anul trecut.

La fel, 77% il considera pe Biden "calificat" pentru a fi presedinte, fata de 16% pe predecesorul sau.

Promotor al multilateralismului, presedintele democrat este salutat in special pentru ca a readus SUA in Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pozitia sa fiind aprobata de 89% dintre persoanele intervievate, si in Acordul de la Paris asupra climei (85%).

In pofida acestora, majoritatea persoanelor chestionate considera ca SUA acorda prioritate intereselor lor in raport cu cele ale aliatilor lor in politica externa (67%).

Acest sentiment este majoritar chiar printre aliatii cei mai apropiati ai Washingtonului, de cand Pew a introdus aceasta intrebare in 2002, subliniaza centrul de cercetari.

Doua treimi din persoanele intervievate (67%) considera SUA ca pe un "partener destul sau foarte fiabil", potrivit Pew.

Referitor la viitorul relatiilor dintre Washington si aliatii sai, 57% spun ca ele vor ramane "aceleasi" si 39% cred ca acestea se vor ameliora.

In fine, imaginea democratiei americane s-a deteriorat dupa mandatul lui Donald Trump, alegerea lui Joe Biden, contestata de republicani, si asaltul impotriva Capitoliului la 6 ianuarie.

O majoritate a celor intervievati (57%) considera ca ea nu a fost un exemplu bun de urmat in ultimii ani, fata de doar 17% care o considera un model de guvernare.

Apoi, in aproape jumatate din tarile consultate, persoanele sub 30 de ani sunt mai inclinate sa creada ca SUA nu au fost "niciodata" un bun model pentru celelalte tari.

Sondajul Pew a fost realizat intre lunile martie si mai pe un esantion reprezentativ de 16.254 de persoane in 12 pana la 16 tari, in functie de intrebari (Canada, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Regatul Unit, Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Taiwan).

Citeste si:
Cu cât a crescut popularitatea lui Joe Biden. Concluziile unui sondaj Reuters/Ipsos
Cu cât a crescut popularitatea lui Joe Biden. Concluziile unui sondaj Reuters/Ipsos
Popularitatea preşedintelui american Joe Biden a crescut săptămâna aceasta la cel mai înalt nivel de la începutul lunii iunie, după o serie de victorii legislative, potrivit unui sondaj de...
SUA relansează producția de semiconductori. Joe Biden: ”Vom câștiga competiţia economică în secolul al XXI-lea”
SUA relansează producția de semiconductori. Joe Biden: ”Vom câștiga competiţia economică în secolul al XXI-lea”
Preşedintele SUA, Joe Biden, a promulgat marţi, 9 august, o lege care prevede relansarea producţiei de semiconductori în țară prin deblocarea unor subvenţii de 52 de miliarde de dolari,...