Prima intalnire Trudeau-Biden anuntata pentru luna viitoare. Care este principala tema de disputa intre cele doua tari

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 07:22
4087 citiri
Prima intalnire Trudeau-Biden anuntata pentru luna viitoare. Care este principala tema de disputa intre cele doua tari
Intalnire dintre Biden si Trudeau in 2016

Premierul Canadei, Justin Trudeau, si presedintele american, Joe Biden, au avut vineri, 22 ianuarie, o "calduroasa" discutie telefonica cu ocazia careia au decis sa se intalneasca "luna viitoare", a anuntat biroul prim-ministrului canadian, noteaza AFP.

In cursul unei discutii de peste 30 de minute, noul presedinte american si Justin Trudeau "au convenit sa se intalneasca luna viitoare pentru a face sa progrese munca importanta care consta in reinnoirea prieteniei profunde si durabile dintre Canada si Statele Unite", potrivit unui comunicat.

Modalitatile acestei intalniri bilaterale - online sau in prezenta fizica -, precum si data, raman de precizat, potrivit consilierilor lui Justin Trudeau.

Discutia telefonica, primul apel al lui Joe Biden unui lider strain, potrivit Casei Albe, s-a desfasurat pe un "ton foarte calduros", a precizat biroul premierului canadian.

Cei doi au abordat o serie de subiecte ca lupta impotriva pandemiei de coronavirus, care a dus la inchiderea frontierei dintre cele doua tari in martie, protectia mediului sau relatia "economica extraordinara si foarte stransa" dintre cei doi vecini, potrivit comunicatului.

Joe Bide si Justin Trudeau au abordat si primul subiect de discordie intre cele doua tari: decizia noului presedinte american de blocare a constructiei oleoductului Keystone XL, sprijinit de Ottawa, dar denuntat de Washington pentru impactul sau asupra mediului.

"Premierul a exprimat deceptia Canadei in ce priveste decizia Statelor Unite legata de proiectul Keystone XL", a indicat biroul sau. "Premierul a subliniat avantajele importante pe care le procura relatia bilaterala in domeniul energiei pe plan economic si al securitatii energetice. El a mai subliniat sprijinul sau pentru muncitorii din domeniul energiei", potrivit documentului.

Prim-ministrul canadian, care a intretinut relatii extrem de dificile cu Donald Trump, a salutat o "noua era" in relatiile dintre cele doua tari, in cursul unei conferinte de presa vineri dimineata.

Cu ocazia prezentarii echipei sale de politica externa la finalul lunii noiembrie, Joe Biden a declarat ca America s-a "intors, gata sa conduca lumea". "Aceasta este o echipa care reflecta faptul ca America s-a intors, gata sa conduca lumea si sa nu se retraga din ea", a spus liderul de la Casa Alba.

In acelasi timp, fostul presedinte Donald Trump se pregateste de procesul de inculpare din Congresul SUA. Liderul majoritatii democrate in Camera Superioara a Congresului american, Chuck Schumer, a anuntat ca luni va incepe procesul care ii poate interzice miliardarului sa mai candideze la presedintie.

ANALIZA Ce inseamna cresterea pensiilor in functie de inflatie. Praf in ochi pentru 2 milioane de romani aflati la limita saraciei

Bill Gates a anuntat ca a primit prima doza de ser anti-COVID: "Unul dintre beneficiile faptului ca am 65 de ani este ca sunt eligibil pentru vaccinare"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stiri internationale, #Justin Trudeau premier Canada, #Joe Biden presedinte SUA, #Statele Unite Americii , #presedinte SUA