SUA va primi 125.000 de refugiati in fiecare an. Numarul este de opt ori mai mare decat nivelul maxim impus de Trump

Vineri, 05 Februarie 2021, ora 17:16
2789 citiri
SUA va primi 125.000 de refugiati in fiecare an. Numarul este de opt ori mai mare decat nivelul maxim impus de Trump

Joe Biden a declarat vineri, 5 februarie, ca vrea sa primeasca in Statele Unite de opt ori mai multi refugiati decat cel mai mic nivel istoric - impus de catre Donald Trump la sfarsitul mandatului sau, relateaza AFP.

"Ne confruntam cu o criza de peste 80 de milioane de deplasati care sufera in lume", a deplans Joe Biden Joe, intr-un discurs, la Departamentul de Stat, anuntand un decret prezidential care sa permita "cresterea primirii refugiatilor la 125.000 in primul an fiscal complet" al noii administratii, care incepe la 1 octombrie.

15.000 de refugiati in 2021

Noul presedinte isi respecta astfel promisiunea din campania electorala cu privire la programul sau de reinstalare, care priveste doar 15.000 de persoane in anul bugetar in curs.

Acest numar istoric de mic a fost anuntat cu aproape o luna inainte de alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, in care l-a infrant pe Donald Trump, care a facut din lupta imporiva imigratiei - atat legale, cat si ilegale - una dintre prioritatile presedintiei sale.

In mandatul predecesorului sau, democratul Barack Obama, erau primite in medie 100.000 de persoane pe an

Acest program vizeaza doar refugiati selectati de catre agentiile de securitate si de informatii americane in tabere ONU din intreaga lume, cu scopul de a fi reinstalati in Statele Unite, in principal persoane vulnerabile si in varsta, vaduve si persoane cu deficiente.

Sprijin pentru persoanele din comunitatea LGBT

Joe Biden a subliniat ca programul cu privire la reinstalare va proteja si membrii comunitatii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT).

"Ne vom asigura sa promovam drepturile acestor persoane, luptand impotriva incriminarii penale si protejand refugiatii si solicitantii de azil" din aceasta comunitate, a anuntat el in primul sau discurs de politica externa, la Departamentul de Stat.

"Noi am oferit refugiu celor care fug din calea violentei si persecutiei, iar exemplul nostru a determinatalte tari sa-si deschida usa larg", a declarat el.

Timp de ani de zile, Statele unite au primit mai multi refugiati decat toate celalelte tari la un loc, insa Canada le-a depasit in 2019, deschizandu-si usa unui numar de peste 30.000 de migranti, potrivit unor date ONU.

Inaltul Comisarul ONU pentru Refugiati Filippo Grandi a salutat acest anunt.

"Actiunea presedintelui Biden va salva vieti, pur si simplu", a subliniat el intr-un comunicat.

"Acest lucru arata ca forta este ancorata in compasiune", a adaugat el, in comtextul in care ONU estimeaza ca numarul refugiatilor primiti in lume nu a fost niciodata atat de mic de 20 de ani, in pofida unui nivel-record al deplasarilor fortate, in mare parte din cauza pandemiei covid-19.

Mai puteti citi:

Citeste si:
Vizita lui Joe Biden în Asia ar putea fi perturbată de testele nucleare ale Phenianului, susține SUA
Vizita lui Joe Biden în Asia ar putea fi perturbată de testele nucleare ale Phenianului, susține SUA
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul din Coreea de Nord să efectueze "o altă lansare de rachetă" sau „un test nuclear” în timpul călătoriei lui Joe...
Joe Biden denunță ”ura ce rămâne o pată pe sufletul Americii”, după atacul rasist soldat cu 10 morți VIDEO
Joe Biden denunță ”ura ce rămâne o pată pe sufletul Americii”, după atacul rasist soldat cu 10 morți VIDEO
Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat duminică, 15 mai, ”ura care rămâne o pată pe sufletul Americii”, a doua zi după atacul armat rasist soldat cu 10 morţi, dintr-un supermarket din...