Promisiunea făcută de Biden Taiwanului stârnește confuzie și crește tensiunile în relația SUA-China ANALIZĂ

Marti, 24 Mai 2022, ora 15:43
3578 citiri
Promisiunea făcută de Biden Taiwanului stârnește confuzie și crește tensiunile în relația SUA-China ANALIZĂ
Joe Biden, președintele SUA FOTO Instagram/Joe Biden

În turneul său de debut în Asia, președintele Joe Biden a folosit invazia Rusiei în Ucraina pentru a trimite Chinei un mesaj inconfundabil: o încălcare similară a ordinii internaționale ar genera un răspuns aprig al SUA.

Conferința de presă oarecum de rutină de la Tokyo, susținută de Biden în seara zilei de 23 mai, s-ar fi terminat în trecut când ar fi venit din public întrebarea: „Sunteți dispus să vă implicați militar pentru a apăra Taiwanul dacă ar fi vorba de asta?”.

Mulți președinți americani ar fi deviat de la răspuns, s-ar fi opus, ar fi refuzat de-a dreptul să spună ceva clar. Nu e cazul lui Joe Biden. „Da!”, a răspuns el răspicat, adăugând: „Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat”.

Reporterii de la fața locului au fost surprinși. Sebastian Smith, corespondentul Casei Albe pentru agenția France-Presse, a scris pe Twitter că răspunsul lui Biden „a crescut cu adevărat nivelul de adrenalină în sala de informare a palatului chiar acum. Apoi, vom încerca cu toții să explicăm ce înseamnă de fapt totul”.

Un posibil sens este că America și-a abandonat poziția de lungă durată de „ambiguitate strategică” asupra Taiwanului. Dar este posibil ca Biden să fi oferit nu atât o claritate strategică, cât o confuzie strategică. Asta ar fi marca pentru un președinte care și-a făcut un obicei din a vorbi fără un filtru diplomatic.

China consideră insula democratică Taiwan teritoriul său sub principiul său „o singură China” și spune că este cea mai sensibilă și importantă problemă din relația sa cu Washington.

Aici intervine ambiguitatea strategică. În timp ce SUA sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, nu au promis niciodată direct că vor interveni militar într-un conflict cu China – dar nici nu au promis niciodată că nu vor interveni.

Această neclaritate deliberată a ajutat – până acum – să descurajeze China de la invadarea Taiwanului, contribuind, de asemenea, la descurajarea insulei din a-și declara independența deplină. Oricare scenariu ar declanșa o criză geopolitică majoră.

Anul trecut, Kurt Campbell, coordonatorul politicii SUA pentru Indo-Pacific, a apărat principiul ambiguității strategice, spunând că există „dezavantaje semnificative” la „claritatea strategică”.

Dar Biden s-a arătat deja mai puțin confortabil cu nuanțele de gri decât predecesorii săi, insistând asupra retragerii complete a forțelor americane din Afganistan anul trecut, în ciuda haosului și a colapsului care au urmat care au permis talibanilor să recâștige puterea.

Într-un interviu de la ABC News în august anul trecut, Biden părea să pună Taiwanul în aceeași categorie cu alte țări cu care Washingtonul are angajamente explicite de apărare, cum ar fi Coreea de Sud.

Apoi, în octombrie, președintele a spus în cadrul unui eveniment organizat de CNN: „Da, avem angajamentul de a face asta”, când a fost întrebat dacă SUA vor veni în apărarea Taiwanului. Bonnie Glaser, expert în Taiwan la grupul de reflecție German Marshall Fund al Statelor Unite, a numit remarca lui Biden o „gafă” și a spus că este „în mod evident neadevărat” că SUA au angajamentul de a apăra Taiwan.

De atunci, Biden a reiterat angajamentul „solid” al Americii față de Taiwan, influentul congresman Adam Schiff a îndemnat administrația Biden să fie mai puțin ambiguă cu privire la această problemă, iar Antony Blinken, secretarul de stat, a avertizat că SUA și aliații săi ar lua „măsuri” nespecificate dacă China ar folosi forța pentru a modifica status quo-ul Taiwanului.

După ce Biden a făcut această remarcă la o conferință de presă comună luni, 23 mai, cu prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, un consilier a spus că declarația președintelui nu reprezintă nicio schimbare în poziția de lungă durată americană față de insulă. O sursă a declarat pentru CNN că afirmația lui Biden se referea la furnizarea de arme, nu desfășurarea de trupe la sol.

Dar, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, și-a exprimat „nemulțumirea puternică și opoziția hotărâtă” față de comentariile lui Biden.

Richard Haass, președintele thinktank-ului Consiliul pentru Relații Externe din Washington, a scris pe Twitter: „Este a treia oară când Potus (n.r. președintele SUA) se pronunță în favoarea clarității strategice în Taiwan și a treia oară când personalul Casei Albe a încercat să ia afirmația înapoi. Este mai bine să o acceptăm ca o nouă poziție a SUA, una care este pe deplin în concordanță cu politica unei singure Chine, dar care modifică modul în care SUA o vor implementa”.

Glaser, de la German Marshall Fund, a adăugat într-o postare pe Twitter: „Un oficial înalt din administrația Biden ar trebui să țină un discurs cuprinzător despre politica SUA față de Taiwan. Confuzia și declarațiile eronate sunt mai probabil să submineze descurajarea decât să o întărească”,

Ceea ce poate să fi schimbat parțial calculul este invazia neprovocată și dezastruoasă a Ucrainei de către Rusia. Unele voci de la Washington cred că președintele chinez, Xi Jinping, își dă seama că a subestimat dorința Americii de a conduce și a subestimat hotărârea și unitatea Occidentului. Luptele armatei ruse sugerează că armata chineză nu ar avea o misiune ușoară.

Luni, Biden a spus că speră că președintele rus, Vladimir Putin, va plăti un preț pentru invazia sa în Ucraina, parțial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwanul.

Jon Meacham, un istoric prezidențial și consilier ocazional al lui Biden, l-a descris pe președinte drept „ca un aisberg cu susul în jos ” – în cea mai mare parte vizibil fără prea mult mister. Valerie Biden Owens, sora sa și directorul de campanie de multă vreme, a declarat pentru The Guardian într-un interviu recent: „ Nu gafează. El spune adevărul. Bună, surpriză, tocmai am spus ce este adevărat! Vezi tot ceea ce primești cu Joe”.

Acesta, poate, este unul dintre puținele lucruri pe care el și predecesorul său, Donald Trump, le au în comun: o tendință de a vorbi simplu pe care mulți o găsesc autentică și revigorantă. S-a dovedit un atu pentru ambii pe parcursul campaniei.

Dar, așa cum Trump a demonstrat deseori, este un act plin de pericole atunci când securitatea globală atârnă în balanță.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#Joe Biden, #SUA, #China, #China SUA, #Taiwan, #Taiwan Statele Unite , #stiri externe