Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti

Marti, 20 Mai 2014, ora 09:25
4035 citiri
Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti

SUA pot ajuta tarile europene, inclusiv Romania, sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti, a declarat vicepresedintele american, Joe Biden, subliniind ca Rusia nu ar trebui sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor.

"Rusia nu ar trebui sa poata sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor sai", a precizat Biden, intr-un interviu pentru Mediafax, adaugand ca Washingtonul poate ajuta tarile europene, inclusiv Romania, sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti.

Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa

"Securitatea si stabilitatea acestei regiuni depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabila si mai sigura a Europei cu energie va echivala cu o lume si o economie mondiala mai stabile si mai sigure", a spus Joe Biden.

Acesta se declara de acord cu vocile din Europa care sustin ca este timpul ca securitatea energetica sa devina urmatorul capitol al proiectului european de integrare si extindere a pietei care a inceput cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului.

Rusia, gata sa discute reducerea pretului la gaz pentru Ucraina - ce conditii pune

"Facut asa cum trebuie, acest lucru ar schimba situatia in Europa. Iar Statele Unite sunt pregatite sa continue sa ajute. De mult timp, SUA sustin eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea piete de energie mai flexibile si de a spori eficienta energetica, astfel incat nicio tara sa nu poata folosi sursele de energie ca arme politice", a sustinut oficialul american.

Potrivit acestuia, Consiliul Energetic SUA-UE face eforturi pentru a le oferi consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice.

Rusia ameninta ca inchide robinetul. Iranul neaga ca i-ar lua locul, dar vrea sa livreze gaze Europei

Totodata, Biden a subliniat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, "pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze".

"De asemenea, vom continua sa sustinem Romania, o tara mai putin dependenta de energia ruseasca, pentru ca ea sa joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene", a spus Joe Biden.

"SUA se angajeaza sa aduca un volum mai mare de gaze pe piata globala intr-un mod care sa corespunda intereselor publice ale SUA pentru ca stim ca sporirea surselor mondiale ii ajuta pe aliatii nostri europeni si pe alti parteneri strategici. Pana in prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise conditionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atat catre tari cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cat si catre cele cu care nu avem, de exemplu in Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele in context, acest volum este mai mare decat volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importa in prezent si egal cu peste jumatate din volumul de gaze pe care tarile europene le importa in prezent din Rusia. Stiu ca lucrand impreuna vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur si mai prosper pentru Romania si aceasta regiune", a mai spus vicepresedintele SUA.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Joe Biden Romania, #gaze Rusia Romania, #SUA gaze Romania , #Romania