Ziare.com

Dungaciu: Biden a redefinit conceptul de pro-american in Romania Interviu

de Camelia Badea
Vineri, 23 Mai 2014, ora 22:33

   

Dungaciu: Biden a redefinit conceptul de pro-american in Romania Interviu
Pentru prima data dupa 1989, Romania are o sansa reala sa devina un reper regional, prin parteneriatul strategic cu SUA, in conditiile in care Ungaria este un stat problema, Bulgaria e tot mai necredibila, iar Serbia ar putea deveni "candidatul NATO cel mai sustinut de... Rusia", declara analistul Dan Dungaciu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta descifreaza "desantul politic si de securitate" al emisarilor americani aceasta parte a Europei si spune ca Romania trebuie sa devina principalul jucator din punct de vedere energetic in regiune, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care vicepresedintele Joe Biden a vorbit atat de mult la Bucuresti despre lupta impotriva coruptiei.

"Accentul pus pe coruptie sugereaza ca americanii au intentii serioase aici: investitii, vanzare de tehnologie, inclusiv militara", subliniaza directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) in interviul acordat Ziare.com.

Joe Biden, in Romania: Cele mai importante momente si declaratii

Care sunt rezultatele vizitei vicepresedintelui american Biden in Romania?

Nu e vorba doar despre vizita vicepresedintelui. E vorba despre despre reprezentantii cei mai importanti ai Pentagonului, CIA, administratiei americane etc. E un desant american politic si de securitate. Aceasta e cheia de lectura a ceea ce se intampla si se va intampla. Iar daca punem in context vizita vicepresedintelui Biden cu alte vizite foarte importante ale oficialilor americani in Polonia sau Cipru, cred ca rezulta niste concluzii semnificative.

In primul rand, frontiera estica a NATO si a UE devine element esential pe agenda de securitate. Polonia, Romania si Estonia devin repere strategice si pentru prima data Articolul 5 va avea in spate si un plan clar de interventie in cazul in care statele de frontiera vor fi in situatia de a-l invoca. In ce masura vom avea pe teritoriul Romaniei baze americane permanente, asta urmeaza sa vedem.

In al doilea rand, este vorba despre securitatea energetica. Biden a vorbit despre independenta energetica si a sugerat sprijin american consistent. E plauzibil ca se referea la extractia din Marea Neagra, implicarea firmelor americane in aducerea gazului lichefiat din zona caspica, extractia gazului de sist etc. In plus, vizita in Cipru se refera tot la securitatea energetica, pentru ca resursele de gaz din zona (Cipru, Israel) fac ca alternativa europeana la gazul rusesc sa fie incomparabil mai ieftina decat alternativa ruseasca la gazul european.

Biden, declaratie comuna cu Ponta: Romania poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de energie

Dar Rusia pare ca a gasit o alternativa la gazul european, respectiv China, unde vinde pentru urmatorii 30 de ani gaz natural in valoare de 400 miliarde USD.

La un pret de 350 USD/1000 mc... Este deocamdata o poveste ambalata frumos, dar care, cred eu, va pune cel putin atatea probleme Rusiei pe cate se zice ca rezolva.

Conform unui raport la care au lucrat expertii economici din cadrul Fundatiei Universitare a Marii Negre, au rezultat mai multe aspecte. In primul rand, 400 miliarde USD in 30 ani inseamna cam 13,3 miliarde USD anual, ceea ce, la un pret mediu de 350 USD/1000mc inseamna cam 38 miliarde mc /anual. Aceasta cantitate ar permite, zic unii, Federatiei Ruse sa santajeze Uniunea Europeana. Nu e chiar asa de simplu.

Media preturilor platite de tarile UE se incadreaza in marja 380-400 USD/ 1000 mc ceea ce indica un discount foarte mare oferit chinezilor (minim 10%), adica un cost pe care Moscova si-l va asuma pentru a salva aparentele politice! Mie mi se pare clar ca Germania va putea presa Federatia Rusa sa ii ofere un pret comparabil cu cel oferit chinezilor, avand in vedere ca exportul catre Germania este mai mare decat cel catre China.

In al doilea rand, Rusia nu are inca construita o infrastructura de transport a gazului catre China, aceasta va trebui construita si va costa cam 10 miliarde USD, iar majoritatea infrastructurii de transport catre UE si Turcia s-a facut cu tehnologie occidentala, americana, cu subcontractare turca. De aceea cred ca acest contract semnat de catre Rusia si China este mai degraba un gest de imagine pentru ca nu poti santaja un client de 161,5 miliarde mc, adica UE, printr-un contract de 38 miliarde mc, adica China, iar costul politic al unui astfel de contract poate fi mare.

Mai mult, livrarile din acest contract sunt ipotetice, ele depinzand de capacitatea (indoielnica, cel putin) a industriei rusesti de a crea rapid o infrastructura de transport.

Revenind la vizita vicepresedintelui Biden, acesta a vorbit insistent la Bucuresti despre lupta impotriva coruptiei. Care sunt motivele?

Daca ar fi sa raportam tot desantul regional american doar la Romania si la declaratiile vicepremierului Biden, e exact ce spuneti, dar nu acesta este adevarul despre desantul regional american pe care l-am mentionat.

Sigur insa ca in Romania a fost vorba si despre coruptie, iar la Bucuresti tema a fost scoasa de mass-media in prim plan. E firesc, intr-un fel. Dar tema coruptiei trebuie pusa in contextul mai larg al rolului pe care Romania il poate juca in regiune.

Trei lucruri as sublinia aici: Primul, ca accentul pus pe coruptie sugereaza ca americanii au intentii serioase aici: investititii, vanzare de tehnologie, inclusiv militara. In paranteza fie spus, americanii au toate motivele din lume ca NATO sa se reinarmeze, caci dincolo de dimensiunea de securitate, absolut reala, armele nu le cumperi nici din San Marino, nici din Noua Zelanda... Dar asta trebuie privita inclusiv ca sansa pentru Romania.

Al doilea aspect este ca vicepresedintele american, prin declaratiile sale, a redefinit conceptul de pro-american in Romania: a fi pro-american in conditiile unor investitii americane de anvergura - caci pana acum asta a fost partea carenta a parteneriatului strategic - nu mai inseamna doar sa vorbesti elogios despre America si parteneriatul strategic, inseamna si a fi credibil in lupta impotriva coruptiei, deci a predictibilitatii mediului de afaceri.

Prin declaratiile sale, vicepresedintele american a mai adaugat si aceasta dimensiune a pro-americanismului si a parteneriatului strategic. Esti partenerul strategic al Americii daca esti angajat pe dimensiunea de securitate, dar si pe cea a luptei impotriva coruptiei. Este un aspect pe care politicienii din Romania, dar si institutiile, vor trebui sa il invete.

Joe Biden prezinta concluziile vizitei la Bucuresti: Coruptia este un cancer. Magistrati, fiti curajosi!

Prin urmare, lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, spre nefericirea unora.

Da. Dar singurul lucru riscant aici este excesul care poate provoca dezechilibre in sistemul romanesc si asa fragil. In Romania este nesanatos ca unele institutii, indiferent care ar fi acestea, sa aiba o greutate excesiva in economia sistemului, chiar daca, intr-o prima instanta, actiunea lor este indiscutabil benefica. Este ca despotismul luminat. El poate fi benefic o periaoda, poate pune lucrurile la punct, problema este ca, daca deraiaza, cine il mai poate controla sau opri? Avem mecanisme institutionalizate sa controlam deraierile, daca, Doamne fereste!, vor veni?

Aici e dilema cu care eu sper ca societatea romaneasca nu se va confrunta. Dar nu am aceasta certitudine in acest moment. E de urmarit.

Nu neaparat in legatura cu asta, dar as mai sublinia un aspect al vizitei lui Biden. Atmosfera extrem de cordiala a intalnirii Basescu-Biden. A fost si un semnal clar. Iar imbratisarile si declaratiile sustinute vor face si mai interesant de urmarit destinul si conditia post-prezidentiala a lui Traian Basescu, unul dintre cei mai loiali aliati ai americanilor dintre toti oficialii romani de dupa 1989.

Ce se va intampla cu cel mai iubit de americani dintre presedintii nostri dupa incheierea mandatului? E un alt subiect care merita sa fie urmarit dupa alegerile din noiembrie.

Cum va arata regiunea dupa vizita americanilor in zona? A existat vreun mesaj pentru Ucraina si Republica Moldova?

Da. Indirect, voalat, dar a fost. Iar mesajul catre Chisinau si Kiev, este (parafrazandu-l pe fostul presedinte Clinton - "It's the economy, stupid") ca in cazul Estului este vorba despre securitate.

In urma desantului american in regiune si a declaratiilor facute, este limpede ca frontiera estica euroatlantica devine de interes strategic principal. Uitati-va pe harta. Avem, de la nord la sud, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania. Despre toate s-a facut vorbire zilele acestea. E clar ca prezenta militara se va accentua in regiune.

De aici inainte, cine crede ca poate deveni frontiera europeana estica fara a avea o agenda euroatlantica de securitate nu stie ce vorbeste.

Cine isi poate imagina, de pilda, ca R. Moldova va putea face parte din aceasta frontiera fara solutie de securitate? Cum se poate imagina o situatie in care 600 de km de frontiera europeana sa fie complet permeabila, adica fara nicio solutie de securitate si cu aeroportul vandut rusilor?! Dupa desantul american este clar ca R. Moldova nu se poate integra in UE fara a se integra in NATO.

Exista doua minciuni flagrate in Constitutia R. Moldova. Prima este Articolul 13 in care limba este numita "moldoveneasca cu grafie latina". A doua este Articolul 11, "R. Moldova, stat neutru", care stipuleaza ca: (1) R. Moldova proclama neutralitatea sa permanenta. (2) R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul sau.

In realitate, niciunul dintre articole nu are acoperire, primul din motive evidente, al doilea ca trupele ruse au fost permanent pe teritoriul R.Moldova, deci articolul este caduc si fals de la inceput. Ambele minciuni trebui corectate, in opinia mea, pentru a vorbi cu sens despre vreun proiect european real al R. Moldova.

Dar Ucraina? Ce viitor va avea acest stat?

Asta nu stim. Americanii nu au spus deschis nimic si, deocamdata, nu cunoastem intentiile americanilor in regiune pe termen scurt. Deocamdata, se pare ca ambele parti practica geopolitica negativa: se asigura ca Ucrana nu merge in partea cealalta.

In acest moment nimeni nu are vreo solutie reala, dincolo de declaratii diplomatice sau conventionale. Ucraina este la pamant si nu se va ridica curand, chiar daca nu va intra complet in colaps.

Ce campanie electorala poti sa faci acolo, intr-un stat sfasiat, in care oricum o serie de regiuni nu vor participa la votul prezidential, il vor delegitima si va incepe sarabanda negocierilor pentru federalizare sau autonomii extinse care, odata acceptate, vor bloca Ucraina spre orice proiect concret si formalizat in relatia cu spatiul euroatlantic?

Sigur, se poate spune ca Rusia nu are candidat pe 25 mai, dar asta nu o va impiedica sa aiba... presedinte dupa alegeri, sau oricum sa aiba posibilitatea sa controleze sau sa incurce jocurile de putere. Nu a avut oameni nici dupa revolutia oranj, dar asta nu a impiedicat-o sa o blocheze dupa 9 luni de zile. Deci nu e cazul sa ne imbatam cu apa rece. Trebuie sa invatam insa din greselile diplomatice si strategice pe care UE le-a facut acolo si sa evitam sa le faca si pe cazul R. Moldova.

Cum vedeti viitorul Romaniei in acest context?

Din acest tablou de securitate si energetic putem iesi foarte bine, mai ales pe fondul unor esecuri flagrante ale vecinilor nostri, nu doar cei din Est, ci si cei din sud si vest.

Moscova nu intra in spatiul euroatlantic doar din Est! Si ma refer in primul rand la Ungaria, care devine un stat problema, necredibila nici la nivel de Visegrad, nu doar la nivel de NATO, si asupra caruia ar trebui sa discutam mai aplicat si mai apasat, in ciuda celor care doresc sa cautioneze un comportament al Budapestei, care ajunge sa fie comparat acum cu cel din vreme amiralului Horty.

Mi se pare stupefianta tacerea europenilor, a germanilor, in primul rand, fata de gesturile Budapestei, care sfideaza UE, NATO, America sau sentimentele evreilor nu doar din Ungaria. Ungaria trebie sa devina o tema serioasa pe agenda publica a Romaniei, dincolo de mizele politicianiste.

Bulgaria devine tot mai necredibila, cel putin asta sugereaza surse de informatii germane, invocate recent de Der Spiegel, iar Serbia ar putea deveni candidatul NATO cel mai sustinut de... Rusia!

In acest context, Romania, prin parteneriatul strategic cu America, are sansa, pentru prima data in istoria ei de dupa 1989, sa devina un reper pe harta regiunii. Repet, din punctul de vedere al securitatii si din punctul de vedere al hartii energetice a regiunii. Prin datele ei concrete si posibilitatile pe care le are, Romania trebuie sa devina un veritabil hub energetic regional, capabil sa livreze energie in jur si sa devina principal jucator din acest punct de vedere. Energia si economia vor merge mana in mana. Aici este fereastra noastra de oportunitate. Si, a celor din jurul nostru care vor sti sa profite de ea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11717 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
80 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PNL a facut pasul oportun,destructurand USL,mana lunga a Rusiei in

......Romania.
PNL va intra in aliante si va forma polul de drepta, pol puteric si de viitor.

PSD si,,aliatii sai,, va dispare de la guvernare in curand.

Sunt optimist privind soarta politica a lui Basescu.

 

Vizita d.lui Biden in Romania,a bulversat fortele de stanga ,care au

......intrat in agitatie si nervozitate.

Ponta vrea sa salveze aparenhtewle si sa se salveze pe sine, fiind in stare sa sarute mana americanilor.

Ce joc disgratios !

De aceia "Doresc disparitia PSD" !

 

Romania are deosebita sansa sa ramana

PIONUL de sacrificiul al statelor unite ale mafiei financiare in lupta acestora pt hegemonia mondiala
iar poporul roman suporta consecintele
Bideu si alti 'baieti smecheri' (ro & am) culeg roadele (un post bine platit intr-o firma 'Ukraine's largest private gas producer has appointed r. hunter bideu, the son of us vice president joseph bideu, to its board of directors' etc)

 

Ai uitat sa termini cu un slogan pro-rusesc mai Musafirovici!

Vad ca iar s-au mobilizat trompetele rusesti!
Nu va place deloc sa vedeti Romania la nivel occidental, tot lingand ciubotele celovecilor o vreti!
Nu stiti decat sa scuipatzi pe viitorul Romaniei, da' las'ca o sa va trezeasca si pe voi cineva pana la urma si ma tem ca trezirea va fi dura!

@Stan

- pai musafiru' nepoftit , e frate cu jeanottogrobov , specialisti in link-uri virusate shi citate dubioase ! cu stima.

Imi place tovarase Niciolae te-ai descris perfect

Doar atita ca ti-ai schimbat numele!!!!!
Se vede ca la voi la comunisti mai functioneaza autocrtica !!!!

@musafir - citit, @curat-murdar - agenti

Mai, voi mi-ati citit mesajul?

Pai musafire, fa-mi si mie ceva recomandari ce sa citesc si unde? Sa fie vocea rusiei, poate ceva site-uri din pakistan sau iran cum mai dadeau unii link-uri?

Murdare, tu vii cu etichete gen agent american. Pai ce fel de agent ai vrea tu sa fiu, kgb, mosad, dea-l lui kim jong un? Tu nu esti agent?

Oare sa vrei ca romania sa ajunca in rindul lumii civilizate sa fie un lucru rau pe care doar "agentii" americani sa-l vrea? Daca da, atunci ai dreptate sint un agent al progresului Romaniei si nu unul al inapoierii ei.

Amindoi ii dati inainte cu afirmatii absolut fara suport dar nu ati raspuns la nici una din intrebarile mele. Tipc "agentilor" antenei 3!

Desteapta-te romane!

@Musafir - nepoftit

Spune nepoftitul:

"Romania are deosebita sansa sa ramana

PIONUL de sacrificiul al statelor unite ale mafiei financiare in lupta acestora pt hegemonia mondiala
iar poporul roman suporta consecintele."

Sa admitem o secunda ca aceasta aberatie ar fi una cit de cit reala. Il intreb eu atunci pe musafirul nepoftit care aer fi alternativa? Cum anume pot romanii obtine libertatea, independenta, bunastarea adevarata, sau cel putin ca aceste obiective sa fie afectate negativ in cea mai mica masura posibila?

Oare exista asemena alternativa? Daca exista o "mafie financiara" si o lupta pentru "hegemonie mondiala" putem noi sa fim anafara acestora? Putem noi sa izolam Romania ca sa fie ce?

Exista aceasta tendinta a frustratilor pe lume in general care peste tot vad doar conspiratii mondiale, bildebergi, evrei, mafie financiara, slclavagism economic si mereu critica SUA si EU dar nu pun nimic in loc. Oare nu au romanii destula experienta pe pielea proprie in ce priveste "alternativa" comunista? Ce ne mai ramine sa incercam? Poate o experianta ruseasco-bolshevika, partial incercata si asta, sau cea chinezo-nord coreeana, si cu gustul asta simtem familiari, sau pe cea islamica fundamentalista? Mai exista altceva?

Deci stimabili oarecari si nepoftiti cind mai scoateti din burta tot felul de critici, amenintati si gogrite de speriat copii faceti bine si ginditi-va inainte ce alternative are Romania ca tara si romanii ca popor. Ginditi-va ce exista in lume si ce fel de societate poate romania adopta, in ce directie se poate ea indrepta. Dupa ce ati facut acest lucru si ati venit cu ceva concret atunci puteti sa va exprimati dar pina atunci mucles.

Pina una alta in imensa majoritate romanii vor o directie europeana de tip occindental, cu un stat de drep, civilizatie si libertati garantate prin lege. Acestea nu se pot obtine decit cu aliati ca UE, SUA si NATO. daca nu va convine sinteti liberi sa emigrati in lumea larga, spre est...

Desteapta-te romane!

citeste si altceva in afara de presa de proslavire

a oligarhilor americani care manipuleaza politicieni si creeaza artificial zone de conflic ca sa adune banii cu lopata

 

Nosferatule,lasa ca stim ca esti "ceva deosebit",

nu goy muritor de rand. Asa ca nu te mai screme atat sa te dai roman verde si dreptaci.
Guduraul acesta de Dungaciu putea sa-si concentreze aplecaciunile intr-o singura fraza: Biden copy-paste Bush-jr, care copy-paste bolsevicii: "Cine nu este cu noi, este -desigur, pai cum altfel!- terorist". Dottore si acestia, ca si Ponta.
Ce ti-am spus aici, este valabil si pt Neculaeda. Interesant ca, de cate ori apare ceva cu USA aka feuda de peste balta a Israelului, hop si voi cu macaiala.
Nu s-ar deranja nimeni dintre cei normali pe aici, sa posteze ceva la articol, daca nu ati fi atat de virulenti gudurai ai Usraelului.
Terminati cu ipocrizia ca patiti precum trufasii de la Waffen-SS. Ca roata se intoarce si atunci stati toti ascunsi in vagauni, sau faceti precum acel Popescu de la RTV "Libera" : mea culpa jenanta si marturisiri de dragoste si supusenie pt cei noi, care v-ar putea atarna pielea pe bat.
Comportament ca al vostru am intalnit inainte de 1989 la guduraii PCR-ului. Sa va fie rusine!

bai musafirule

voi ati mai fost musafiri vreo 60 de ani , si cind un musafir de asta pleaca te bucuri si te rogi sa nu-ti mai traca pragul, deci in concluzie observ ca portarii si paznicii de la vorbeste moscova vati mobilizat ca de obicei sa mai puneti o lopata de tatina peste hoitul romaniei, in curind nici aia cu caciulile sparte si fara dinti in bot nu o sa va mai creada, nu ai citit cu atenti ca fara tehnologia din west coducta dintre rusia si china se va limita la o palma btuta, si acuma ce *** ar prefera sa cumpere gaze pe care le poate chiar produce sau sa le ia din alta parte la investitii i tehnologie hai raspunde.

1: "bai" esti cu concierge Obama, nu cu musafirii

2. lasa vraja neocons, black-Bush din White-House s-a facut de rasul Omenirii, stii si tu asta dar te faci ca esti orb pe ochiul americanoid. Asa ca, oricine care, in ziua de astazi, este proamerican, nu are caracter. Simplu!
Trancaneala de ridicare in slavi si pomadarea unui imperiu neoconservativ cu tente fasciste, nu este mai breaza decat osanalele comuniste ale dubiosilor ce iubeau URSS-ul. Tiri unii, tiri altii.... daca nu or fi tot aceiasi lingai si gudurai de profesie aka "adaptabilii". Mai pe romaneste, oportunistii.
Chiar nu va crapa obrazul de ruzsine , cand va vindeti si va gudurati asa? Nu-mi raspunde ca precis mai lansezi o traznaie usraelita si din acelea sunt deja destule pe site.

.....

Ce tehnologie vestica e necesara pentru a monta conducte de gaz ? Hai ca-i buna gluma .

@dava: daraghie, cred ca faci confuzie,

o conducta de petrol de mare capacitate si lungime nu e o teava de calorifer!
Sunt necesare tehnologii de varf atat pentru tuberia propriu-zisa cat si pentru sistemul de pompare-alarma-protectie-telecomenzi, etc

BAse trebuie sa-l decoreze cit mai rapid pe Biden

Altfel o sa iasa din gratziile HAHAamericanilor mai repede decit se asteapta.

 

Fabrica din Craiova.

Daca nu ar fi fost vinduta ar fi avut soarta intreprinderii Tractorul sau ale lui Steagul Rosu.

Mai lasa-ne cu "salvarile de locuri de munca"

Tractorul brasov a fost facuta praf de catre sayaniumul petre Neulander zis Roman, fiul nkvd-istului walter Neulander. Acelasi petre Roman a facut primele datorii majore la FMI si importa por.ci din RFG contra comision gras in timp ce nenorocea Comtimul din Banat. Cam asta se intampla acum in Ucraina, unde s-au plantat la putere gandacii de Colorado din slujba Wall-Street.
Asa ca nu ne veni aici cu ipocrizia si amneziile tipice leatului tau "cu cromozomi deosebiti", pt ca s-a lamurit pana si uica Laie ceapistul, ce hram purtati.

@gasprom

La fel ca si musafir si curat-murdar si tu indrugi verzi si uscate dar nu raspunzi la niste intrebari concrete pe care eu le-am pus ca replica la cele afirmatde de murdar si nu am "aparut" pt ca e vorba de SUA. Eu de obicei raspund la cei care par a fi angajati cu ziua...

Poti si tu sa dai niste raspunsuri si lamuriri la intrebarile ce le-am pus sau sa ne lamuresti cu pozitia ta? Am inteles ca sit tu esti un anti-amerloc pe care-i consideri feude ai israelului, deci inca unul(daca nu cumva esti o dublura, adica agent dublu) al carui "argument" si motivatie nu e nimic altceva decit antisemitismul, adica ZERO!

Desteapta-te romane!

Mai kippie % perciuni

Lasa-ne cu "romanismele" tale, ca suni deja ca si judecatorul "roman" care cica l-a judecat pe maresalul Antonescu. Doar ca acela traznea a Soviete cum traznea Yeltsin a bautura.
Tu chiar crezi ca mai ametesti pe cineva cu "patriotismul tau romanesc" emanat din pasaportul israelian? Biden este un ipocrit corupt si mincinos, Dungaciu se gudura si el cum poate ca o mai prinde o bucatica de oscior sub masa voastra kosher imbelsugata, iar tu esti clantau zionist de serviciu.
Macar maine sper ca scapam de tine pt ca ai sabbatul. Sau voi aveti dispensa la sabbat precum paksitanezii din Dubai de ramadan, ca sa munceasca pana pica de pe schela.
Vezi sa nu te extenuezi tot inventand la calitati americane. Uite Dungaciu si-a facut norma, a lansat o trasnaie gogonata si te lasa PE TINE sa-i ajustezi franjurile ca sa arate frumos.

Liberal fiind,

Nu pot privi decat inainte si spre occident si America!
Nu cred că gresesc,dacă programul prin care Romania
devăluie directia in care TREBUIE s-o ia să construiască o aliantă cu PNL ca nucleu.
Imi e frică doar,că vor pătrunde iar in această aliantă oameni cu gandul la functii ,doar pentru viitorul lor.Nu-mi revin din socul răspunsurilor unor
"fugari"la psd:cu ei m-am ales,că era usl.Dar ,in numele cărui partid venea in usl,nu a contat!
Aceeasi problemă pentru alte formatii,care vor să formeze un program ,pentru o tară de viitor!Sunt
deceptionat de unii tineri politicieni,care mint,care se laudă,care se lasă condusi ca după telecomandă...
Nu mă refer la psdisti neapărat ci si in alte ogrăzi.

Sunt interesante investitiile HAHAamericane in Ro

Motocicleanu Tradiceanu a vandut fabrica Ford de la Craiova pe 60 mil $ si a oferit ajutoare si subv. de la stat in val de 170mil $. Ca sa nu mai zic de mcdonalds si cola care ne vand raht si pish iar noi le dam bani.

 

Fabrica din Craiova.

Daca nu o vindea ar fi avut soarta Intreprinderii Tractorul sau a Steagului Rosu.

O sa fac eu calcule in locul tau ca vad ca ai

Tranzistoarele si diodele pe avarii. SE vinde fabr. pe 57 mil. , se acorda subventii de la stat de 160 mil. Rezulta o gaura la stat de peste 100mil. Apoi se sterg datorii de peste 200mil. Rezulta gaura la stat - 300mil.Apoi active si locatii(spatii) in toata tara de minim 300-500mil. date catre ford. TOTAL gaura la stat intre 600-800mil. Dupa care tradiceanu devine dealer ford. Tara este si a fost condusa de catre hoti.

Adevarul e ca ne convine sa fim de partea USA. Pretul platit insa

..inseamna sa inchidem ochii la magariile lor prin lume. Acceptam, asta e. Zicem ca ei pentru ca ne convine. Dar in ultimii 20 ani unde s-au descoperit resurse, au fost si ei bagati. Foarte multi oameni au murit. Ne e rusine dar suntem de partea lor !!

 

@Marin2134 19.04

- pai pe vremea rushilor , trebuia sa avem ochii ... cusutzi !

De ce TU asa aveai pe vremea rusilor(a ta)

Ochii cusuti tovarase Niciolae?!?!?!

...

Marine , Romania nu este aliata SUA , este un stat vasal care este trimis in toate teatrele de razboi si executa fara cracnire orice ordin venit de la Washington.Se poate spune ca Romanie este prietena americanilor , dar nu si invers , pentru ca cetatenii romani sunt umiliti cu vize , la fel ca orice stat din Africa Centrala.

Mai dava, daca acum suntem "vasalii americanilor",

... cam ce eram pe timpul Pactului de la Varsovia?
Poate hartia higienica folosita de rusnacii tai, nu-i asa?

Vize? Umilinta?

Vorbesti din auzite! Angajatii autoritatilor americane sunt foarte politicosi; nu cred ca ai solicitat viza USA, asa ca nu cred ca stii situatia reala! Dar daca nu ai motiv si nici bani in cont atunci de ce soliciti viza? Sau poate nu stii sa completezi formularul? Sau poate ai pete in cazier? Interviul meu a durat 3 minute; am fost anuntat pe loc ca voi primi viza; a doua zi am primit pasaportul cu viza aplicata.

 

yocosmi

Calculul facut de Dv. e corect.Nu sint fan al domnului Tariceanu. Dar trebuie sa recunoastem:
-Fabrica a ramas intreaga si nu a fost distrusa si vinduta la fier vechi ca multe altele.
-Asigura multe locuri de munca atit in fabrica si in industria orizontala.
-Se asigura contributia la asigurarile sociale.
-Aduce venituri statului prin impozitele pe venit si o psrte din beneficiile intreprinderii.
Dar ce se intimpla cu intreprinderea Tractorul? Dupa ce a fost distrusa si vinduta la fier vechi s-au pierdut mii de locuri de munca. Pierderi mari au fost si cu plata ajutorului de somaj.Si cel mai important ,nu vom mai construi tractoare si le vom cumpara la preturi f.mari.Sintem printre ultimii din Europa la nr. de tractoare le suta de hectare.

@yocosmi 19.02

- pai shi ce e obligatoriu sa mananci hamburgheri shi cisburgheri shi sa bei cola ? sau tu vrei sa-i papi gratis ! :o)))

 

Daca atat poti intzelege , nu esti de condamnat.

Sa continuam cu cedarea dreptului de exploatare a resurselor din M. Neagra tot catre HAHAamericani , multe in 2004, cand era tot Tradiceanu PM. Sef al Ro era base insa el era cu austriecii de la omv.
Le-am mai dat si gaze de sist la americani, etc. Mai imi aduc aminte si scriu.

Romania este bortelita de americani prin tot locul

...dar gazele de sist se lasa cautate in continuare.

Am dat de o informatie economica pe net, precum ca Romania, Bulgaria si Ungaria, impreuna, ar detine estimativ 19 trilioane de mc de gaze de sist, iar Polonia singura, tot estimativ, 187 de trilioane de mc de gaze de sist.

Adica, mai mare daraua, decit ocaua pe aici pe la noi cu gazele de sist. Echipamente scumpe, consumabile scumpe, apa cu nemiluita, paminturi distruse, otravirea apelor freatice si curgatoare etc. versus un gaz scump si deficitar din start in Romania.

Insa Polonia sta cu bocancii bine infipti pe pamintul ei si nu da americanilor nici o sansa sa negocieze macar explorarea gazelor de sist.

Americanii astia ori sint plecati cu mintea, ori CAUTA ALTCEVA IN ROMANIA, de fapt. Am zis.

Iar esti pe aratura tovarase Niciolae ,ca de obicei dealfel

Dar nu iti face probleme te intelegem , atita poti !!!!

probleme te intelegem , atita poti

Atat are voie sa poata, ca altfel ramane fara "diurna". Intre inteligenta si caracter (obraz) este doar o latime de palma. De aceea ar trebui aplicate aceste palme gudurailor, ca sa fie masurata vreo modificare pozitiva .
Nicolaeda aka Dungaciu-online: "slava tie, marita Americhie!"
S-a gasit Biden sa explice bietului roman, ce este vasalitatea, buna gluma.

Viceprezidentul Biddy a redefinit concepte,

Si ne-a indemnat sa facem doar chestii foarte destepte!
Pentru a cincizecia oara, el ne-a spus-o raspicat,
Ori belim pe totzi coruptzii, ori ne facem de r.ahat!!

 

Pe vremea lui ceausescu, atunci cand stateam la cozi

la adidasi, am fi dat orice sa fim in zona americana de influenta. Iar acum unii dintre noi facem mofturi, suntem critici cu politica externa a SUA, intransigenti cu operatiile lor militare etc. Eu zic sa ne vedem lungul nasului si interesul national de a ramane integri teritorial. Ca morala la marile puteri oricum nu exista...

 

@Dr Strangelove

Ce se-ntimpla doctore ca "slabesti" vazind cu ochii desi nu tin minte sa fi citit ceva nelalocului lui de la tine ci chiar esti extrem de politicos in exprimare.

Desteapta-te romane!

Ma reclama toata ziua tov Grobsky

iar moderatorul de la ziarerusesti.com ma depuncteaza cu mare drag. Metode de lupta corecte, muscalesti :)

@Doctore, nu minti ca nu este frumos:

TU reclami toata ziua dar masina este stricata si iti taie si tie 1000 de puncte cand taie recdlamatului. Ia intreaba pe miticul care a instalat desteptaciunea cu depunctarea, sa vezi ca este asa. Altfel cum iti explici ca s-a scufundat unul precum Frankenstadter sau cum ii spunea brasoveanului maghiaro-zionist?

Coane Doftore, lasa-l pe Dungaciu sa pupeze, tu vezi sa nu ajungi in tent-city de atata dragoste de America. Pt ca mai este programata o criza frumoasa dar aceasta nu este organizata de catre Wall-Street ci de catre tandemul Rusia-China, care se scapa de hartiile FED si cumpara aur cu ele. Mii de miliarde facute de catre FED in stil baloane-de-sapon, se vor sparge pe Wall-Street. ca n-au avut pace nehalitii de acolo, au trebuit sa atate furnizorul de energie #1 al Lumii. Acum au salata, gazul rzusesc se duce in China.
Aurul este dus acasa, nu lasat la Londra. Doar basicile goale de miliarde de dolarii se intorc la anglo-americani, precum pacaliciul la jocul acela...
Pro-americanismul d-tale de opereta, cam aduce a servilism de oportunist, sa nu-ti fie cu suparare.

@gas prom: dragut nick ti-ai ales,

...si foarte sincer! Definesti din pornire pe cine servesti, ca sa nu existe dubii!
VPERIOD tovarisci!

Unii Romani

au uitat de painea la cartela si salamul cu soia. Vor inapoi la epoca glorioasa, la perioada pe cand Romania era colonie Sovietica, iar oamenii faceau foamea si tremurau in casa de frig, ori erau arestati pentru " propaganda imperialista " asa cum au fost arestat tatal meu in 69, dupa care in 71 a trebuit sa fuga cu mama si cu mine cand nu aveam nici un an, lasand toata munca de o viata in Timisoara . Unii habar nu au despre ce vorbesc. Fac si ei comentarii sa se afle in treaba.

Habarnist esti tu. Tu faci comentarii

ca sa te afli in treaba. Si acu sa-ti explic. Multi au ramas in tara si au preferat sa nu fuga , spre deosebire de altii. Daca faceau toti cum au facut ai tai parinti(si mai nou ne indemna el presidente Basescu) acuma RO ar fi fost un teritoriu golit de romani si plin de rusi.

cei care au plecat nu uita

de cozi de frig si intuneric si de neincrederea in mai bine , cei care au ramas in mare parte nu toti, regreta vremurile cind iesau pe usa din dos a alimentarei cind cei fugiti steau la coada, cei care se aprovizionau la cantina partidului militieni, turnatorii de prin intreprinderi citeodata 1 l 5 muncitori, o mare parte din ei convertiti in "revolutionari" care sunt si acuma agatati de tita statului ca niste capuse nesatule, care au in ziua de azi pensii grase si spera din tot sufletul reintoarcerea la acele vremuri si care-si insira balele pline de venin pe forumul asta.

Cheia intregii tarasenii sta in fraza urmatoare:

"In primul rand, frontiera estica a NATO si a UE devine element esential pe agenda de securitate"...
Restu-i doar polemica.

 

Eh, sa avem intelegere cu zvonacii imperiului zionist

Se agita si ei precum gastele. Stiu ei bine ca toarna minciuni de le sting dar, daca a ajuns Obama sa se planga ca Putin..vrea sa demoleze guvernul de la Kiev (??!!) atunci incep sa oftez dupa vremurile de sinceritate ale lui Bush-junior :D
Bietii zvonaci nu sunt decat elemente platite sa caraie la unison intru slava imperiului baptisto-zionist.
Ca Mr. Dungaciu s-a apucat si el sa se inghesuie la ghiseul CIA, nu e ceva nou. Fenomenul il observam la cam toata redactia aceasta eminamente basisto-bruxellisto-cia.
Atatea sicane si mai ales atatea justificari stravezii ale bunului-plac "democratic" cu care exercita cenzura, ar fi facut sa roseasca si colectivul de clantai ai Scanteii lui Ceausescu.

 

Daca nu va place

...de politica Americana, atunci iesiti din NATO si aparati-va singuri. Nu va tine nimeni cu forta acolo. Voi vreti sa fiti " si cu aia-n ...si si cu sufletu-n rai". Pai asa nu se poate. Ati mai fost vreo 50 de ani colonie Sovietica/Rusa, se pare ca la unii le este dor de asa ceva. Nu vad pe nimeni ca se omoare sa treacacgardul de sarma ghimpata in Rusia lui Putina. Asa cum e ea America, cu defectele ei, e tot mai buna decat Rusia de 1 milion de ori.

 

Tu esti cu gay-ii , lesbiene, etc

Mai bine ne zici daca ai reusit sa iesi la o cafea cu miss eurovision.

Eu sunt cu democratia

.. amice, si cu demnitatea umana indiferent de originea ethnica, religie, orientare sexuala, sau culoare. Daca tie iti este atat de greu sa intelegi lucrurile astea, si ca suntem in secolul 21 -cand oamenii zboara pe luna, si nu in secolul 12, - in the dark age, atunci cere azil politic in Afghanistan, ca oricum ai aceeasi mentalitate de pestera. "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere" , zice un proverb Romanesc. Si ca sa-ti raspund la intrebare, as fi onorat sa merg la o cafea cu el. Eu tratez oamenii cu respect indiferent de steretipiile stupide. Cu siguranta nu mi-ar face placerea samerg la o cafea cu tine . Mie imi plac oamenii inteligenti , you know.

JamesUSA

"Eu sunt cu democratia.. amice, si cu demnitatea umana indiferent de originea ethnica"

Atunci de ce accepti fascismul orwellian-neocons? daca esti atat de indragostit de demoinitatea iumana, atunci fii bun si reciteste ce a zis Benjamin Franklin:
"“They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety." "
Nu mai traduc, ca doar sta "USA" langa James.

Si ca sa-ti demonstrez ca eu sunt liber si tu nu:
“If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear."
― George Orwell

Tu spui doar ce place redactiei basiste si cateilor zionului. Pentru asta nu ai nevoie de nicio demnitate, asta poate si un gudurau precum Dungaciu.

A iesit!

Dar cand dădea să-l pupe "madamul",el o trăgea de barbă...

Daca nu va place ...de politica Americana, atunci iesiti din NATO s

si aparati-va singuri.

Cu voi ma simt mai aparat decat Ungaria 1956 si Cehia 1968 la un loc. Sau poate am vrut sa spun Irak si Afganistan si mi-au scapat celelalte 2 momente glorioase ale politicii externe americane.

@GasProm 23.24

- bre , tu eshti nou' nick al lu' ottoman ! :o)))

Evident niculaeda, postacii moskvei cand...

...se compromit complet datorita mancatoriei de maron, schimba nickul, devin gasprom-uri, brobonei, gheshuo, etc...
Nu prea pot sa-l depistez pe fostul "moldavan", tu ai vreo idee?
Si daca esti asa perspicace, spune-mi cine e dutty ala si ce vrea el?! :-))

cum poti, musafire,

sa urasti Romania in asa hal?

 

eu iubesc Romania si ii doresc numai binele

dar din pacate politicienii romani si-au batut joc de poporul roman si de Romania
care sunt realizarile Ro dupa asa zisa 'revolutie'?
traieste omul de rand mai bine de cand am 'intrat' in Europa?
tot 'aud' de ce am avut parte sub 'comunisti' (cand eram 'supusi' Moscovei)... dar nimeni nu e cu bun simt si onest sa spuna de ceea ce avem parte acum cand nu ne mai tine nimeni 'legati' de Rusia...
traim in prezent... mai bine zis 'plutim' cum ne taraie unii si altii (si zicem ca invatam din istorie) - dar nu stim sa ne cladim un viitor :(

S-au adunat toata pleava zionului sa te dojeneasca

Biden este un mascaricii second-hand care se linge la Nethanyahu si declara susu si tare ca nici o foita d ehartie nu incape intre USA si israel si ca el, Biden, este zionist. Pai da, ca numai asa, cu linsul si ploconeala la AIPAC si Tel-Aviv, are ceva sanse sa ajunga in cursa de prezidentiale dupa Obama, ba poate ajunge si asta presedinte, daca linge mai abitir decat sluga aceea de Hillyry Clinton. Astia doi, Biden cu Hillary se vor intrece in ploconeli si promisiuni, mai ceva decat o faceau la Stambul fanariotii-candidati la tronurile tarilor romamnensti.
Mi-e deja sila de asemenea specimene. Cand eram in Romania credeam ca semenea creaturi doar comunismul poate produce, dar vad ca este ea o rasa aparte de asemenea indivizi, indiferent de sistem politic.

Ce "avem acuma" musafirovici?

Ceva ce puteam plati cu viata sau cu libertatea pe vremea comunismului: libertatea de a ne kk pe guvernanti si pleca in lumea larga. Nu e mult, dar inainte astia ca tine nu ne permiteau nici asta!
In plus, guvernantii nu isi vor mai putea plati electoratul captiv bun de nimic si vor fi dati jos chiar de aia!

De cand este Romania la Tel-Aviv sau Washinton?

Mai @cititorule, vezi ca incepi sa incurci tarile pe la care ti-ai facut pasapoartele acelea multe.
Deci dupa gandirea ta profunda, cine ju iuveste USA automat uraste ....Romania.
Dungaciu este un gudurau iar voi astia cu "luarile de pozitie" si "indignarile" sunteti ce erau si aceia care l-au huiduit pe Patrascanu cand i-a tras una in bot lui Ceausescu. Ham-ham, asta faceti.

@GasPromotto 23.15

- ia vorbeshte tu frumos !

semne de invidie

interventii ca ale musafirului sunt semne ca Romania a inceput sa fie invidiata. Separatistii pro-rusi au inmuiat tonul public si doar lovesc pe la spate

 

daca e sa 'invidiez' pe cineva

atunci invidiez tarile care au politicieni decisi sa coopereze cu oamenii de afaceri pentru binele populatiei care i-a ales
uite un exemplu demn de laudat
http://www.thelocal.it/20140523/eni-clinches-gazprom-deal-to-cut-gas-prices

cand o sa vedem si noi ca politicienii romani semneaza contracte de care sa beneficieze cu-adevarat romanul de rand?
v-ati pus vreodata intrebarea cum o sa plateasca incalzirea (gazul) la iarna pensionarul roman cat si romanul care munceste dar are venituri modeste?
nu - pt ca nu va intreseaza! multi dintre cei care locuiti peste 'balta' (dar si in EU - nu insa in Ro) sunteti atat de usor de manipulat de MSM care de ani si ani de zile nu face decat sa prezinte deformat (conf ordinelor celor care detin media) politica Rusiei
citi si va informati multiple surse
Mark Twain — 'If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.'

Acum tine-te, ca a sunat goarna in Usrael

... si vin naimitii sa indrepte romanasul pe calea cea trasata de Biden, vizirul lui black-Bush. Dungaciu nu a avut rezultatul scontat, asa ca baga baietii si rezervele de trombonisti-online.

Este o intreaga industrie de torpilat libertatea de gandire in internet, industrie orgtanizata de catre CIA:
Si daca vrea d-l Jammingbox-USA sa spuna ca nu este asa, sugereaza-i sa arunce o privire la CINE a publicat aceasta veste minunata ;)
"Intelligence in public literature
Intelligence officer’s bookshelf /compiled and reviewed by Hayden Peake (except as noted)
current topics:
Disinformation: former spy chief reveals secret strategies for undermining Freedom, attacking Religion, and promoting Terrorism, by Lt. Gen. Ion Pacepa and Ronald J. Rychlak"
https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol-58-no-1/intelligence-officer2019s-bookshelf.html
Vad ca astia cu trombonul amercanesc nu se sinchisesc sa si dovedeasca toate ineptiile de Cold-War ce le asterne trupa lor de zvonaci aici.

Ati sarit toti in haita sa dati cu gura

Dungaciu este gudurau oportunist, probabil tot asa-l felicita de zilele de nastere pe Nicu Ceausescu, seful lui de la UTC. Iar acum face ce stie mai bine: linge unde scuipa inainte de 1989 si scuipa unde lingea tot pe-atunci.
Si tu te chinui sa tii opinia publica pe calea cea dreapta a supuseniei fata de imperiul ntau infect. Bravo mai, da-i 'nainte ca de aceea esti platit. Trompitasul zionului.

Nu stiu ce este exact Dungaciu, dar stiu ca pleava

...plvelor sunt agentii de propaganda (slugoi)ai cotropitorilor dintotdeauna ai Romaniei!
Si daca slugoii astia se pretind romani, le doresc sa traiasc in Gulag pentru estul zilelor!

Atata timp cat occidentul trateaza Romania ca pe o colonie tinuta la

distanta, povestile lui Biden cu anticoruptia sunt vorbe goale - Coruptia impusa din vest este la fel de nociva pentru Romania ca si coruptia insinuata de Moscova - O lupta anticoruptie selectiva, cu protejarea anumitor grupuri de interese sprijinte de occidentali, este un vax cu efecte nule - Biden trebuia sa fie mai explicit cu ce intelege el prin lupta impotriva coruptiei, nu doar sa arate cu degetul numai spre Moscova

 

Ce vreti sa spuneti, vine Joe sa ne dea nou....

indicatii pretioase?8 Ii aratam noi democratie originala, dupa ce vom avea toata puterea (adica...cotropim, pina la desfiintare, justitia!)si pleaca Base! Asta vrem sa impunem in UE, dar si aici toti sint basisti!

 

Pai siiigur ca vine Joe sa ne dea indicatii pretioase, ca doar

a fost si in Ucraina unde l-a plantat pe fiul sau la supt viata din ucrainenii cei proaspat salvati de ....pensiile rusesti duble si salarii cum erau si ele ca era de lucru macar, salvati de resurse si banii de asigurari medicale.
In teresant ca salvatorii sunt cam tot aceiasi care au sugrumat Rusia sub stapanirea coruptului si stupidului beat-mort Boris Yelstin.
Mai oameni buni, nu inteleg de ce va imbatati cu apa-rece, Rusia de astazi cam este deja opusul Rusiei lui Stalin, in schimb USA redevin dupa o scurta perioada de acalmie, la doctrina Cold-War din perioada paranoia-de-stat Tuuman-Eisenhower.
Cu slogans si vaicareli nu mai lamuriti oamenii, generatiile pe care vreti sa le ametiti cu minciuni fabricate la think-tankurile usraeliene, au trait si la Ceausescu si prin Spania la slugarit pe campul cu rosii si castraveti. Asa ca demonizarea lui Putin (lansata doar pt ca nu lasa plosnitele financiare usraeliene sa capuseasca Rusia si sa o inconjoare cu un brau de rachete atomice), nu mai are impactul de pe vremea unui Virgil Ierunca sau Noel Bernard. Atunci credeam totul ce ni se spunea din Vest pt ca nu am fost si noi "pe afara" sa vedem cum stau treburile.
Uite iti citez si tie din cineva foarte rusofil, comunist:
“When the people fear the government there is tyranny, when the government fears the people there is liberty."
― Thomas Jefferson
Si daca vrei sa fii bogat in Capitalism, pazea ce faci!:
If a free society cannot help the many who are poor, it cannot save the few who are rich.
[Inaugural Address, January 20 1961]"
― John F. Kennedy
Asta nici amicul lui Fidel n-ar fi spus-o mai bine, esti de acord?

Da

Dumnezeu nu-ti cere , pentru ca El stie cu siguranta ca nu ai de unde da . Comentariile tale o demonstreaza " loud and clear". Si ca sa-ti reamintesc, tot mai ai posibilitatea sa te muti in Tora Bora in Afghanistan. Mai au locuri in pesteri si pentru cei cu mentalitati demne de evul mediu .


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor