Biden denunta "incredibila iresponsabilitate" a lui Donald Trump: Este dificil sa intelegem cum gandeste acest om

Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 12:43
3951 citiri
Biden denunta "incredibila iresponsabilitate" a lui Donald Trump: Este dificil sa intelegem cum gandeste acest om
Joe Biden/Facebook

Presedintele american ales Joe Biden, a carui victorie a fost consolidata de o renumarare a buletinelor de vot in statul-cheie Georgia, denunta "incredibila iresponsabilitate" a lui Donald Trump, care refuza in continuare sa-si accepte infrangerea in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, relateaza AFP.

Actualul locatar al Casei Albe denunta - fara cea mai mica proba tangibila - fraude masive in mai multe state si s-a lansat intr-o adevarata gherila judiciara, intr-o confuzie extrema, prin avocatul sau personal Rudy Giuliani.

"Cred ca (americanii) sunt martorii unei incredibile iresponsabilitati, ai unor mesaje incredibil de prejudiciabile transmise restului lumii cu privire la functionarea democratiei", a declarat joi Biden in fieful sau, la Wilmington, in Delaware.

"Este dificil sa intelegem cum gandeste acest om", a denuntat el. "Eu sunt convins ca el stie ca a pierdut si ca eu voi depune juramantul la 20 ianuarie. Ceea ce face el este pur si simplu scandalos".

La nivel national, Joe Biden a obtinut aproape 80 de milioane de voturi in scrutinul de la 3 noiembrie, iar miliardarul republican aproape 74 de milioane.

Insa Casa Alba se joaca prin intermediul unui sistem de mari electori, atribuiti in fiecare stat, iar victoria democratului este fragila intr-o mana dintre ele.

In Georgia, numararea voturilor ii dadea initial 14.000 de voturi mai mult decat a obtinut rivalul sau, o diferenta atat de mica incat a avut loc o renumarare manuala a voturilor.

Autoritatile locale au anuntat joi seara ca aceasta renumarare a consolidat victoria lui Joe Biden in acest stat, cu o marja usor mai mica, de 12.200 de voturi.

Insa diferenta ramane, astfel, mai mica de 0,5%, iar presedintele american poate cere o noua renumarare, dupa certificarea rezultatelor, a precizat intr-un comunicat biroul secretarului de Stat local, insarcinat cu organizarea alegerilor.

"CONFUZIE"

Donald Trump a atacat imediat operatiunile electorale in acest stat din Sud.

Intr-o serie de tweeturi, el a insistat asupra descoperirii a aproape 6.000 de buletine de vot, in doua comitate majoritar republicane.

O parte dintre ele au fost numarate, insa nu au fost incarcate in sistem. Celelalte par ca au fost uitate intr-o cutie, potrivit autoritatilor locale.

"Asta creeaza confuzie si intelegem ca oamenii sunt ingrijorati", dar "vestea buna este ca renumararea si-a indeplinit rolul", corectand aceste erori, a comentat Gabriel Sterling, unul dintre alesii republicani insarcinati sa supervizeze operatiunile.

"Sa speram ca presedintele Trump accepta rezultatul", a adaugat el, la Fox News, exprimandu-si regretul fata de faptul ca "punerile in discutie" ale alegerilor "submineaza fundatia democratiei".

Acest stat se afla in centrul tuturor asteptarilor, pentru ca detinerea controlului in Senat se joaca, in ianuarie, in Georgia, in doua alegeri senatoriale.

"CAZ CLASAT"

In afara de Georgia, presedintele si aliatii sai au depus o serie de recursuri in Pennsylvania, Michigan, Arizona si Nevada.

Unele au fost respinse de catre tribunale, altele au fost restrase de reclamant, insa avocatul personal al presedintelui, Rudy Giuliani depune eforturi pentru a le readuce la viata pe acestea din urma.

Saptamana aceasta - pentru prima oara de decenii -, fostul primar al New Yorkului a pledat in fata unui judecator federal, fara sa prezinte elemente materiale.

Joi, intr-o conferinta de presa foarte dezlanata, el a elaborat mai multe teorii ale conspiratiei, acuzand Venezuela sau pe fiantropul George Soros de faptul ca au participat la o frauda organizata, in opinia sa, de "sefii democrati", cu complicitatea lui Joe Biden insusi.

"Din cauza asta nu a facut el campanie. El stia ca se va intampla asta", a declarat Rudy Giuliani, care a dat asigurari ca detine sute de "atestari pe cuvant de onoare" pentru a-si proba acuzatiile.

In timp ce vorbea Giuliani, Trump a scris pe Twitter "caz clasat de frauda electorala in masa".

"UN APEL AL PRESEDINTELUI"

Pe alt front al acestei gherile, doua activiste republicane insarcinate sa participe la certificarea rezultatelor in apropiere de Detroit, in Michigan, au refuzat timp de mai multe ore, marti, sa semneze, dupa care au cedat, in urma unui val de indignare provocat de acest gest fara precedent.

Miercuri seara, ele si-au exprimat dorinta de a reveni asupra acestui lucru.

Intre timp, "eu am primit un relefon de la presedintele Trump", a declarat una dintre ele, Monica Palmer, pentru The Washington Post (WP). "Asta nu era presiune. El era ingrijorat de securitatea mea", a adaugat ea.

Joe Biden continua sa-si pregateasca instalarea la Casa Alba, prevazuta la 20 ianuarie.

El s-a intalnit joi cu guvernatori, pentru a discuta despre lupta impotriva pandemiei covid-19, care s-a soldat cu peste 250.000 de morti in Statele Unite.

CITESTE SI

Povestea Hells Angels, faimosul club de motociclisti ai carui membri sunt implicati intr-un dosar rasunator de trafic de cocaina si asasinate la comanda

Polonia si Ungaria, lasate pe dinafara bugetului de redresare economica? Cum poate merge UE inainte fara Varsovia si Budapesta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul ar fi desfăşurat artilerie suplimentară şi transportoare blindate de trupe la periferia Fâşiei Gaza, ceea ce sugerează că armata se pregăteşte pentru ofensiva terestră,...
Statele Unite vor să limiteze supraproducția de bunuri pentru energie curată din China. Companiile americane nu pot face față firmelor chineze
Statele Unite vor să limiteze supraproducția de bunuri pentru energie curată din China. Companiile americane nu pot face față firmelor chineze
Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marţi că investiţiile masive ale Chinei în producţia avansată de bunuri pentru energie curată au dus la un mediu de concurenţă...
#Joe Biden, #statele unite, #alegeri SUA, #Donald Trump presedinte SUA , #stiri Joe Biden