Președintele rus Vladimir Putin este descris adesea în mass-media internațională ca un maestru manipulator, al cărui antrenament de spion KGB i-a permis să-și depășească adversarii. Acum, Biden și Merkel sunt puși în situația de a-l înfrunta pe șeful de la Kremlin, ambii având întâlniri cruciale pentru viitorul Ucrainei, cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelesnki, în curând.
Cu toată experiența lui Putin, analiza din Atlantic Council, arată că acesta ”este limitat, ca gânditor strategic, tratând dezastruos situația Ucrainei. Când a preluat puterea la Kremlin, Rusia și Ucraina erau atât de adânc legate, încât granițele dintre cele două țări păreau deseori neclare”.
Evaluarea perspectivei din prezent, după două decenii de la acel moment, este una total schimbată. ”Rusia și Ucraina sunt acum prinse în cel de-al optulea an de război nedeclarat, instigat personal de Putin, care a spulberat legăturile bilaterale și a dus la un colaps istoric, fără precedent al influenței ruse”, susține publicația citată.
Putin neagă prejudiciile pe care le-a făcut în privința relațiilor bilaterale cu Ucraina și refuză să schimbă cursul evenimentelor. Aparenta sa obsesie față de Ucraina s-a intensificat abia după izbucnirea ostilităților din 2014, când Moscova a contribuit la ”ruperea” regiunile separatiste din estul țării.
Iar ultima sa poziție arată că nimic nu s-a schimbat în legătură cu Ucraina, aceasta fiind prezentată într-un editorial semnat de Putin, în iulie 2021, pe site-ul prezidențial din Rusia și intitulat ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. În el, liderul de la Kremlin vorbește despre teza sa, conform căreia ”rușii și ucrainenii sunt un singur popor, a cărui separare actuală este un act de nedreptate istorică”.
Însă această opinie, nu este împărtășită de majoritatea covârșitoare a ucrainenilor, care nu agreează părerea președintelui Rusiei. Un sondaj recent realizat în Ucraina, arată că 70,5% nu sunt de acord cu noțiunea ”un singur popor” enunțată de Putin, doar 12,5% dintre repondenți au susținut afirmația.
Zilele următoare vor fi cruciale pentru Ucraina. Cancelarul Angela Merkel este așteptat la Kiev pe 22 august 2021, pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski, în timp ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, îl va primi pe liderul ucrainean la Casa Albă, o săptămână mai târziu.
Cei doi mari lideri, ai SUA și Germaniei, vor trebui să-l înfrunte pe Putin și să respingă cu totul pretențiile imperialiste ale Rusiei față de Ucraina, printr-un sprijin consistent acordat Kievului.