Biden, strategie care să descurajeze Rusia. Putin deține altă viziune și testează NATO

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 11:50
3639 citiri
Biden, strategie care să descurajeze Rusia. Putin deține altă viziune și testează NATO
Președinții Joe Biden și Vladimir Putin la Geneva FOTO: DW

Joe Biden a venit la Casa Albă cu două priorități de top în politica externă: reconstruirea alianțelor Americii și competiția cu China. Însă, istoria și alte mari puteri au dat peste cap proiectele acestuia, astfel că președintele Statelor Unite a trebuit să se concentreze asupra celei mai periculoase crize internaționale: amenințarea reprezentată de Vladimir Putin care ar împinge Rusia să invadeze Ucraina.

Biden nu are de ales și trebuie să facă față provocării lui Putin, care a creat două secvențe de criză, în aprilie și noiembrie 2021, când Moscova a comasat între 90.000 și 100.000 de trupe în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit Los Angeles Times.

Scopul lui Vladimir Putin, pe care l-a exprimat în mod direct și des, este acela de a restabili dominația Rusiei asupra imperiului pe care l-a pierdut în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Dar, țelul imediat al liderului de la Kremlin este altul și anume inversarea extinderii NATO, alianța militară condusă de Statele Unite, spre frontierele de vest ale Rusiei. Putin dispune de multe atuuri, de la o economie destul de puternică, cu venituri din petrol și gaze în creștere, o armată specializată în războiul hibrid și obiceiul de acționa în mod brutal, atunci când îi convine.

În ultimele luni, președintele Rusiei a avertizat țările vecine, inclusiv Polonia și cele trei țări baltice, toate membre NATO, că el consideră integrarea lor în alianță un act neprietenos.

Cea mai amenințătoare acțiune a lui Putin a însemnat deplasarea a peste 90.000 de militari ruși lângă granița cu Ucraina, fosta republică sovietică, pe care a invadat-o în 2014, pentru a ocupa Crimeea.

Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii

Cum testează Putin alianța NATO?

Pericolul acestei mișcări a reapărut acum, iar Statele Unite și aliații săi occidentali au anunțat amenințarea, în mod public. Marea Britanie a declarat că pregătește 600 de militari pentru a fi desfășurați în Ucraina. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că țara sa ”va apăra integritatea teritorială a Ucrainei”.

Dar toți aliații NATO s-au oprit cu intențiile, fără a spune deschis că sunt dispuși să intre într-un război în Ucraina. Iar Putin vede alinierea Kievului cu Occidentul, ca o amenințare directă pentru Moscova.

El a avertizat de multă vreme că aderarea la NATO a Ucrainei este o ”linie roșie”, însă în ultimele luni, Putin a mutat linia roșie, sugerând că orice prezență NATO în Ucraina (și ajutor) ar putea depăși limita.

”Putin nu vrea ca Ucraina să aibă vreo interacțiune cu NATO, ci să fie irevocabil neutră. Ne testează. Așteaptă să vadă cum reacționează lumea. Dacă există o reacție (internațională -n.a.) suficient de puternică, el se poate retrage”, a spus Fiona Hill, un fost oficial al Consiliului Național de securitate al SUA, în timpul mandatului Trump.

Joe Biden pune la colț Rusia, China și Ungaria: Ce țări au fost invitate la Summitul democrației organizat de SUA

În consecință, Joe Biden și Statele Unite, dar și aliații săi încearcă să-l descurajeze pe Putin să intre într-un război cu Ucraina, trimițând avertismente publice și mesaje private despre consecințele unei invazii.

Este un test al capacității de acțiune comun al NATO, în care unele țări europene sunt mai strâns legate de Moscova.

#Joe Biden, #SUA Rusia tensiuni, #Vladimir Putin, #Rusia Ucraina conflict, #NATO Rusia, #NATO Rusia Ucraina , #stiri Joe Biden