Sapte lucruri importante care se intampla la investirea lui Joe Biden, al 46-lea presedinte al SUA. Ce se va intampla in politica externa

Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 15:42
10164 citiri
Sapte lucruri importante care se intampla la investirea lui Joe Biden, al 46-lea presedinte al SUA. Ce se va intampla in politica externa
Joe Biden FOTO: Hepta

Presedintele ales al SUA, Joe Biden, se muta oficial la Casa Alba pe de 20 ianuarie, ziua ceremoniei de investitura, cand atat el, cat si vicepresedintele Kamala Harris vor depune juramantul.

Ziua de miercuri, 20 ianuarie 2021, este importanta pentru SUA pentru ca noul presedinte Joe Biden depune juramantul si se va instala la Casa Alba, insa acest fapt va influenta politica externa.

Iata cele mai importante momente ale acestei zile:

1. Juramantul

Investitura este ceremonia oficiala care marcheaza inceputul unei noi presedintii si are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca presedintele ales sa citeasca juramantul de instalare in functie: "Jur solemn sa indeplinesc cu buna credinta functia de presedinte al Statelor Unite si sa fac tot ce imi sta in putinta sa pastrez, sa protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite", arata BBC.

Odata ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea presedinte al SUA, iar ceremonia de investitura oficiala se va fi incheiat.

Kamala Harris va deveni vicepresedinte imediat dupa depunerea juramantului, ceea ce se intampla de obicei la scurt timp dupa ce presedintele ales face acest lucru, se arata intr-o analiza a Agerpres.

Biden si Harris vor depune juramantul pe treptele Capitoliului, in fata imensei esplanade - Mall - din centrul capitalei federale (o traditie care a inceput in 1981 cu presedintele Ronald Reagan), insa tribunele ridicate de-a lungul Pennsylvania Avenue, care face legatura intre sediul puterii legislative si cel al puterii executive, vor fi demontate.

Ce se intampla la investirea lui Joe Biden si unde va fi Donald Trump

Analistul Cristian Diaconescu a explicat pentru Ziare.com care sunt principalele lucruri importante care se intampla la investirea presedintelui Biden si unde va fi Donald Trump.

"Presedintele depune juramantul in fata presedintelui Curtii Supreme, Jon Roberts, dupa care adreseaza un mesaj.

Apoi are loc o trecere in revista a Garzii de Onoare, dupa care vor merge la cimitirul Irvington unde depun o coroana de flori", a explicat Cristian Diaconescu.

2. Ceremonie virtuala pentru Donald Trump

Analistul politic a mai spus ca "vicepresedintele Mike Pence va participa la aceasta inaugurare de presedintie, insa presedintele Donald Trump nu va participa.

Donald Trump va pleca de la Casa Alba la Baza militara americana Andrews. Acolo va avea loc o ceremonie militara. In mod traditional, ceremoniile militare aveau loc la Casa Alba la plecarea presedintelui in exercitiu, dar Pentagonul a anulat acest protocol in ceea ce-l priveste pe Trump".

"Biden este al doilea presedinte catolic dupa J.F. Kennedy.

In secolul acesta, practic, nu s-a intamplat ca fostul presedinte sa nu asiste si sa nu procedeze la transmiterea responsabilitatii prezidentiale catre noul presedinte. Prin anul 1863 s-a mai intamplat astfel de situatii", a mai precizat Cristian Diaconescu.

Si, intr-adevar, doar trei presedinti - John Adams, John Quincy Adams si Andrew Johnson - au ales sa nu participe la ceremonia de investitura a succesorilor lor, si niciunul in ultimul secol.

"Pentru toti cei care ati intrebat, nu ma voi duce la Ceremonia de Investitura din 20 ianuarie", a anuntat recent Trump pe Twitter. Cuvintele sale au venit la scurt timp dupa ce Trump s-a angajat sa contribuie la o tranzitie "ordonata" a puterii catre "noua administratie", un mod deloc clar de a admite ca a pierdut alegerile in favoarea lui Biden.

Unii dintre sustinatorii sai au dus lucrurile si mai departe, planuind "o a doua ceremonie de investitura" virtuala pentru Trump, in aceeasi zi si la aceeasi ora la care Biden va depune juramantul. Pana in prezent, peste 68.000 de oameni au anuntat pe Facebook ca vor participa la evenimentul online pentru a-si exprima sprijinul fata de Trump.

3. Biden primeste codurile nucleare

"Dupa juramant, Kamala Harris il inlocuieste, formal, pe Mike Pence, iar Pentagonul il recunoaste pe Biden ca singura autoritate care poate lansa o lovitura nucleara.

Ofiterul purtator de coduri vine din Florida la Washington. Codurile de accesare si valiza nucleara vor fi transmise presedintelui", a explicat politologul.

Cristian Diaconescu a mai precizat ca, "ce se poarta acum ca si discutie este daca briefingul de securitate nationala care se transmitea si candidatului la presedintie si, ulterior presedintelui care a iesit din functie va fi continjuat in ceea ce-l priveste pe Trump".

4. Masuri de securitate sporite, numar de participanti redus

In mod obisnuit, pentru ceremoniile de investitura se fac planuri detaliate de securitate, insa acum cu atat mai mult, dupa ce o multime de sustinatori ai presedintelui in exercitiu Donald Trump a luat cu asalt cladirea Capitoliului, la 6 ianuarie.

Washington D.C. se afla deja sub incidenta starii de asediu - ca urmare a unui ordin dat de primarita orasului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violentelor de la Capitoliu - care va ramane in vigoare pe tot parcursul ceremoniei de investitura.

Departamentul pentru Securitate Interna a extins perioada elaborarii masurilor speciale de securitate pentru acest eveniment cu o saptamana inaintea ceremoniei, pentru a permite o mai buna pregatire.

Serviciul Secret a preluat conducerea planurilor de securitate si va beneficia de sprijinul a circa 15.000 militari din Garda Nationala, in plus fata de miile de politisti.

Si, desi Biden a insistat sa depuna juramantul in spatiu deschis, asa cum o cere traditia, numarul participantilor va fi redus, se mai arata in analiza BBC.

In plus, toate statele americane isi vor intari securitatea, dupa un avertisment din partea FBI adresat autoritatilor locale de a se pregati pentru proteste armate in fata parlamentelor din fiecare stat american.

5. Lady Gaga va canta imnul

Lady Gaga - o sustinatoare fidela a presedintelui ales, care a facut campanie alaturi de Biden in zilele ce au precedat scrutinul prezidential - va canta imnul national, iar dupa depunerea juramantului de catre Biden, actorul Tom Hanks va fi gazda unui program televizat de 90 de minute, care va inlocui evenimentele ce au loc de obicei la fata locului.

La spectacol - care va fi transmis de toate posturile importante americane si de platformele de streaming, cu exceptia postului Fox News, o retea conservatoare care l-a sprijinit pe Donald Trump - vor mai participa Jennifer Lopez, Jon Bon Jovi, Demi Lovato si Justin Timberlake, se arata intr-o analiza BBC, citata de Agerpres.

6. Presedintele se va muta la Casa Alba

Discursul de deschidere este programat de obicei in jurul orei 11.30 EST (16.30 GMT, 18.30 ora Romaniei), iar Joe Biden si Kamala Harris vor depune juramantul la amiaza. Biden se va muta la Casa Alba - resedinta sa pentru urmatorii patru ani - in aceeasi zi.

7 Primele decizii ale lui Biden

Analistul politic Cristian Diaconescu a explicat pentru Ziare.com ca, docamdata, niciun membru al Guvernului american nu a fost trecut prin Congres. Deci Biden intra in functie fara niciun reprezentant guvernamental omologat formal.

"In legatura cu primele gesturi si decizii ale presedintelui Biden, se pare, din ce spune consilierul sau de securitate nationala, ar fi:

- reintoarcerea la acordul de Paris privind schimbarile climatice,

- introducerea obligativitatii purtarii mastii in institutiile federale

- renuntarea la ordinul rezolutoriu privind interzicerea accesului in Statele Unite a unor cetateni care vin din state Arabe.

Sunt trei dispozitii care intra in atributiile presedintelui si aproape sigur le va adopta joi dimineata, dupa investire", a spus Diaconescu.

El a mai spus, ca "foarte multa lume discuta ca, intr-o forma sau alta Donald Trump va iesi din politica, insa "trumpismul", ca atitudine si sustinere se pare ca va avea o remanenta mult mai mare, cu atat mai mult cu cat doar 19% dintre republicani considera ca alegerile au fost corecte. Practic, neincrederea in procesul electoral, in legitimitatea presedintelui, este foarte mare in zona republicana".

Cum influenteaza noua administratie prezidentiala politica SUA si a intregii lumi

"In primul rand temerile ce le mai serioase sunt cele care rezulta din polarizarea si divizarea interna in SUA si se asteapta la o serie de demersuri din partea presedintelui si a majoritatii democrate, de aceasta data, din Congres de a reusi sa stabilizeze situatia, pentru ca este, intr-adevar, o problema foarte serioasa", a explicat Cristian Diaconescu.

Expertul a mai arata ca, "in ceea ce priveste politica externa, administratia Biden va reveni in Europa. Este posibil ca increderea in multilateralism sa inlocuiasca politica tranzactionista unilaterala promovata de administratia Trump".

Se pregatesc documente pentru noile parteneriate

"In egala masura vor fi transmise o serie de semnale catre organizatiile internationale care au fost abandonate in ultimii patru ani de Statele Unite.

In legatura cu revenirea in Europa, pot sa va spun ca sunt in pregatire, in institutiile europene o serie de documente de pozitie in ceea ce priveste viitorul parteneriat SUA - UE. Si Alianta Nord Atlantica se gandeste la un nou concept strategic cu participare aprofundata

a partii americane.

Pe de alta parte, administratia Biden a anuntat ca va organza un summit al democratiilor in care vor incerca sa regandeasca intregul pachet global, pentru ca este clar ca este nevoie de o regandire conceptuala a intregului sistem international si aici intra si garantiile de securitate", a mai precizat Cristian Diaconescu.

Ce se intampla in relatia SUA-China

"Problemele in relatia SUA-China vor exista in continuare nu numai din cauza administratiei Trump, dar si din zona Congresului. Insa diferenta va fi ca administratia Biden va incerca sa-si apropie europenii in ceea ce priveste relatiile cu China.

Pe de alta parte, Washington-ul va solicita Europei si coeziune interna, adica din perspectiva administratie Biden nu va fi promovata o idee de separare a europenilor de ei, fie ca vorbim despre garantiile de securitate sau parteneriatul economic. La randul lor, americanii vor cere europenilor sa fie solidari pentru a avea o pozitie comuna transatlantica", a mai aratat politologul.

Referitor la Marea Britanie, Cristian Diaconescu a mai precizat ca discutia va fi una separata si se va pleca de la premisa unui parteneriat mai ales in domeniul securitatii pe care SUA il au cu Marea Britanie asa incat interesele comune sa ramana in egala masura solide si in perioada urmatoare.

Cum se va desfasura ceremonia investirii Kamalei Harris si lui Joe Biden la Washington. Artisti de top mondial au acceptat sa participe la eveniment

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
#Joe Biden, #investitura, #Donald Trump, #SUA, #politica externa, #Cristian Diaconescu , #stiri Joe Biden