Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie: „Trebuie să invadăm toate locurile unde se află Al Qaida şi să lăsăm acolo trupele noastre? Să fim serioşi!"

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 09:23
1726 citiri
Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie: „Trebuie să invadăm toate locurile unde se află Al Qaida şi să lăsăm acolo trupele noastre? Să fim serioşi!"
Joe Biden consideră că americanii şi-au îndeplinit misiunea prin uciderea lui Osama bin Laden, fondatorul Al Qaida FOTO Facebook/Joe Biden

Joe Biden a încheiat sâmbătă ceremoniile care au marcat 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, cele mai grave atacuri teroriste din istoria Statelor Unite, mergând la Pentagon, în apropiere de Washington, unde un avion s-a prăbuşit, omorând 184 de persoane, potrivit AFP.

Sediul Departamentului Apărării a fost ultima etapă a vizitei preşedintelui american, care a mers la cele trei situri îndoliate de atacurile reţelei islamiste Al-Qaida, soldate cu aproximativ 3.000 de morţi la 11 septembrie 2001.

Preşedintele democrat s-a recules la Memorialul de la Pentagon, împreună cu soţia sa, Jill Biden, precum şi cu vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, şi au participat la o ceremonie de depunere a unor coroane de flori.

Mai devreme, Joe Biden a participat alături de Barack Obama şi Bill Clinton la o ceremonie foarte solemnă la New York, unde se înălţau cele două turnuri gemene ale World Trade Center (WTC), distruse de două avioane deturnate de un comando islamist.

Ulterior, s-a deplasat la Shanksville, în Pennsylvania, unde un avion s-a prăbuşit într-un câmp după rezistenţa eroică a pasagerilor în faţa piraţilor aerului.

Acolo, Joe Biden a apărat retragerea trupelor americane din Afganistan, decizie care i-a atras un val de critici după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, la 15 august, şi după evacuarea în grabă a peste 120.000 de persoane din Afganistan într-o operaţiune militară organizată de armata SUA.

"Al Qaida ar putea reveni? Da, dar vă spun, s-au întors deja în alte locuri", le-a spus el jurnaliştilor la Shanksville, în Pennsylvania, unde s-a prăbuşit în urmă cu 20 de ani unul dintre cele patru avioane deturnate de jihadiştii din Al Qaida.

"Care este strategia? Trebuie să invadăm toate locurile unde se află Al Qaida şi să lăsăm acolo trupele noastre? Să fim serioşi!", a adăugat Joe Biden.

Preşedintele Statelor Unite, foarte criticat pentru retragerea haotică din Afganistan la 31 august, a repetat că încercarea de a unifica afganii a fost o eroare.

Joe Biden consideră că americanii şi-au îndeplinit misiunea prin uciderea lui Osama bin Laden, fondatorul Al Qaida, şi prin neutralizarea reţelei jihadiste din baza sa afgană.

Intervenţia americană în Afganistan a fost lansată după atentatele de la 11 septembrie şi, în cele din urmă, au antrenat Statele Unite în cel mai lung război din istoria lor.

Donald Trump l-a criticat sâmbătă extrem de aspru pe succesorul său democrat, încălcând atmosfera de unitate naţională din jurul ceremoniilor organizate sâmbătă. El a denunţat "incompetenţa" lui Joe Biden şi a deplâns "oribila" retragere din Afganistan.

Joe Biden trece prin momente politice dificile după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, la 15 august, şi după evacuarea în grabă a peste 120.000 de persoane din Afganistan într-o operaţiune militară organizată de armata americană. Însă el a spus că nu este îngrijorat de scăderea popularităţii sale. "Sunt băiat mare. Fac această treabă de mult timp", a spus preşedintele Statelor Unite, în vârstă de 77 de ani şi veteran al politicii americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele SUA Joe Biden reia o practică neobligatorie, întreruptă în timpul lui Trump: ”Toţi locatarii Biroului Oval trebuie să fie deschişi şi oneşti faţă de poporul american”
Președintele SUA Joe Biden reia o practică neobligatorie, întreruptă în timpul lui Trump: ”Toţi locatarii Biroului Oval trebuie să fie deschişi şi oneşti faţă de poporul american”
Preşedintele american Joe Biden şi-a făcut publică luni declaraţia fiscală, o tradiţie americană în materie de transparenţă la vârful statului, care a fost temporar întreruptă în...
Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
Atacul Iranului asupra Israelului nu are precedent: este pentru prima dată când Teheranul a lansat o ofensivă directă asupra teritoriului israelian. Totuşi, valul de rachete şi de drone nu a...
#Joe Biden, #Osama bin Laden, #Al Qaida , #stiri Joe Biden